VIŠE OD RIJEČI

Pandora

Kada Đukanović kaže da je “pripremao infrastrukturu za bavljenje biznisom” ja mu vjerujem. Sigurno jeste. Evo, vidimo i kako. Što će reći da je njegova “priprema infrastrukture” bila stvaranje uslova da se obmane javnost i sopstvena država

48978 pregleda 208 reakcija 69 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Veličina i sveobuhvatnost helenskog mitološkog sistema je bez premca. Dokaz je i činjenica da i u moderno doba, kada treba definisati neke važne, suptilne, nove, presudne fenomene, najprirodnije je posegnuti u nenadmašni narativno-filozofski sistem helenskog genija. Pa smo otkrili Edipov kompleks (dva i po milenijuma nakon onih koji su ispričali Edipovu priču), fenomen narcizma, hibrisa, Elektrinog kompleksa, odisejski motiv, Sizifa koji je oživio kod Kamija… I možete tako ređati u nedogled. Do - Pandorine kutije. Ako nekome nije jasno: antički Grci su tekst ove civilizacije, sve ostalo su samo - fusnote. Do današnjeg dana.

Aktulena mitološka junakinja je - Pandora.

Zahvaliti za to imamo ogromnoj međunarodnoj novinarskoj akciji-istraživanju papira koji otkrivaju djelove gigantske planetarne mreže ofšor kompanija koju koriste razni svjetski moćnici, ali ne samo oni. Dešavalo se i ranije, ali, sasvim je razumljivo da je sve to uvijek - medijska atrakcija.

Da ne komplikujemo previše - bez obzira na nalaze ovoga ili onoga tužilaštva - prisustvo crnogorskog predsjednika u takvoj bogatunskoj šaradi je nešto duboko kompromitujuće.

Sigurno on zna o čemu priča kada kaže da to nije ništa ilegalno, ali, pravo pitanje je da li je moralno. Jer, to što nešto nije protivzakonito ne znači i da je pošteno. Dakle, umjesto da objašnjava očigledne stvari, Đukanović javnosti treba podrobnije da objasni što će on u svemu tome.

Očigledno je da se ljudi koji se upuštaju u ove poslovne akrobacije čine to iz dva osnovna razloga: da se posao sakrije i da se ne plati porez. Teško da ova dva poriva možemo smatrati poštenim.

Kada Đukanović kaže da je “pripremao infrastrukturu za bavljenje biznisom” ja mu vjerujem. Sigurno jeste. Evo, vidimo i kako. Što će reći da je njegova “priprema infrastrukture” bila stvaranje uslova da se obmane javnost i sopstvena država. A to bi trebalo mnoge da začudi, jer je Đukanović javno generirao fetiš države, koji je, zapravo, samo, magla. Jer, da mu je ta država zaista važna plaćao bi joj porez umjesto što izvodi interkontinentalno zamešateljstvo sa papirima i sakrivanjem.

Velika igra žmurke, na način svjetske “elite”. Toni Bler koji izvodi sva ta čuda da izbjegne porez na kupljenu zgradu, Siniša Mali i bugarski stanovi, češki premijer i mnogi, mnogi još. Sve političari koji se izdaju za ispravne građane i moralne gromade. Zapravo, sve go prevarant. Ljeporečive perverzije političara: brani državu, a ovamo je zakida. Može im se. Moral hijena.

Zar je to “priprema infrastrukture za biznis”? Zar nije priprema infrastrukture za biznis ako sagradite fabriku, recimo? Za što je obmanjivanje “infrastruktura”? Za sađenje ljubičica? “Druže Milo ljubičice bela/u što te je Pandora uplela.”

Iz ovog poslovno političkog kala vratimo se Pandori čije ime je odabrano. Njeno ime je kovanica od pan (sve) i doron (dar), što će reći “svime obdarena”. (Slično vjeruju političari za sebe.) Bila je žena titana Epimeteja, Prometejevog brata. Da kazni Prometeja zbog vatre date ljudima, Hefest ju je stvorio po Zevsovim instrukcijama.

Njoj dugujemo izraz “Pandorina kutija”, jer, po mitu, Zevs joj je dao kutiju (ćup, škrinju) koju nije smjela otvarati. Njena radoznalost učinila je da kutiju ipak otvori, i na svijet, među ljude, izašlo je svo moguće zlo. Uplašena, kutiju je zatvorila, pa je varljiva nada koja je bila na dnu ostala zatvorena…A nama je ostao izraz za izvor najgorih nevolja.

Zapravo, Pandora je smišljena kao - oružje bogova.

Na kraju, nije najvažnije ni znati ko otvara i zatvara ovu Pandorinu kutiju. Samo neka ne napravi njenu grešku, neka ne zatvori kutiju, neka sve izađe…

A Đukanović ne mora da brine. Jer, Druže Milo. Ljubičice plava/Crna Gora snom mrtvijem spava…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")