STAV

Veleizdaja

Kako se mi kao politička zajednica odnosimo prema svim otvorenim pitanjima? Jesmo li zreli da preuzmemo vođstvo?

3789 pregleda 20 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Već duže vremena mi je jasno da ni jedna crnogorska priča neće imati srećan kraj. Zbog svih naših gadosti i gordosti propuštamo lagano posljednji voz za Evropsku uniju. Zbog čega ovo kažem? Zbog toga što je ovaj društveni intermeco nove vlasti, koji traje desetak mjeseci, pokazao da Vlada (a i mi sa njom) nije sposobna da sagleda stav drugačiji od njenog ili našeg, te da nije u stanju da posmatra stanje stvari sa suprotnog stajališta i da ga eventualno prihvati kao svoj stav.

Smisao našeg uspjeha kao društva, i smisao priključenja društvu uređenih država nije u stvarima i postupcima koje je ova i predhodna politička elita posjedovala ili učinila, u onome gdje jesmo kao društvo i gdje se nalazimo. Koje su naše podjele i nesreće političkog života. Po mom sudu, smisao ovog političkog establišmenta trebalo bi da bude u našem odnosu prema svemu tome nabrojanom. Kako se mi kao politička zajednica odnosimo prema svim tim otvorenim pitanjima? U krajnjem, jesmo li zreli da preuzmemo vođstvo, i da li će naš politički narativ prepoznati glasači.

Nijesam nepromišljeno izrekao predhodne tvrdnje. Temeljim ih na ambivalentnom stavu nove vlasti prema najnovijem političkom izazovu koji nam je zadat kao političkoj zajednici. To su Pandora papiri i eventualna uloga predsjednika države u njima. Kroz ovaj primjer se preslikava naša društveno politička zajednica i nedostatak vođstva u političkom smislu riječi. Među svim političkim partijama.

Držim da umjesto političkih prepucavanja i nadgornjavanja među pozicijom, i dimne zavjese opozicije a sve pride sa veselim objašnjenjima tužilačkih i NVO organizacija, ovom zbunjenom narodu treba ponuditi jasan, prije svega politički stav. Ako se kroz institucije sistema jasno i nedvosmisleno dokaže postojanje ofšor kompanija vrlog nam predsjednika, onda to treba tretirati kao njegov čin veleizdaje države Crne Gore. Svaka druga politička ocjena je samo potvrda moje teze nesrećnim svršecima crnogorskih priča. Sve drugo je potvrda nadolazećeg narodnog osjećaja da su „ovi došli samo da jašu tamo gdje su oni stali“.

Ako je predsjednik svih građana Crne Gore osnovao te kompanije u inostranstvu, on je počinio veleizdaju jer je makar i u pokušaju iznio bogatstvo u inostranstvo i tako izdao svoje građane. Nema drugog odnosa prema ovom pitanju. Jasno i glasno.

Koliko god se ovaj moj stav činio grubim, nema drugog osjećaja zadovoljstva učinjenim izbornim promjenama. Politička vlast podrazumijeva i političko vođstvo u toj društvenoj zajednici. Od pobjednika na izborima se u Crnoj Gori očekuje da konačno počnu sa sistemskim promjenama u ovom društvu.

Autor je član Saveza građana CIVIS

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")