VIŠE OD RIJEČI

Lav

Zanimljivo je pitanje - kako su u ovdašnjim partijama reagovali na pojavu lava. Je li bilo pokušaja da mu se priđe? Nekoliko dana niko nije znao gdje je lav, ko zna što se događalo

36967 pregleda 89 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Ko bi rekao da je ovo država u kojoj ne postoji Zoološki vrt? Ovdje je i dalje Skupština atraktivnija i zabavnija od svega. Kengur u Piperima, “kralj” u Budvi, nilski konji na Plavnici, tigrovi u Paštrovićima, vukovi u Tološima… Izgleda da ipak imamo ZOO vrt, ali - po kuća… Kad bi se sve to sastavilo na jedno - eto respektabilne osnove za ZOO vrt. Samo treba, što vele političari, objediniti snage. Sve - na jednu listu.

Ipak, logika džungle nije ovdje toliko strana koliko ponekad mislimo. Evo jednog zanimljivog ugla gledanja. Kroz nekoliko razvojnih faza, od ranih devedesetih do danas - imali ste razgranatu i razmahanu diskriminaciju. Nacionalnu i političku. Devedesetih su bili diskriminisani Crnogorci i manjine, kasnije su se mijenjali izvođači i žrtve diskriminacije, tako da su sve nacionalne i društvene grupe prošle kroz takvo iskustvo. Neki i po dva puta. I samim tim je vrlo neobično da taj princip i dalje ostaje na snazi. Umjesto da diskriminacija kao takva bude odbačane, jer su je svi probali “sa dva kraja”, mi imamo društvo u kome se to ne dešava, već se opasno kruženje nastavlja, gotovo radosno. Niko ne želi da stane kada je “njegov red”. Sve se vrti u krug upornošću koja više pristaje prašumi nego li ljudskom društvu. I rezonima koji pripadaju gladnim zvijerima… Nije moguće društvo gdje god je ta vrsta nezajažljive “gladi” za nadmoći osnovni pokretač svega. Lav to zna za razliku od nas.

Ipak, lav u Budvi… Tamo je džungla gradilišta, vjerovatno se osjetio kao svoj na svome. “A đe će drugo no u Budvu, lav je svjetski čovjek”, kaže mi prijatelj iz Budve, ne bez ponosa. Ne daj bože da je došao u Nikšić, tamo ne bi dva sata sastavio, dodaje.

Mimo bizarnosti cijele situacije, ima tu još nešto: centralna figura sa državnog grba, izgubljena, tumara okolo. Heraldičko upozorenje? Da nije to ipak kakva ezoterijska poruka/poduka o potrebi i nužnosti samosuočenja današnje Crne Gore? Možda je lav - figura iz grba, nije to mala stvar - neka vrsta kolektivne psiho terapije?

Ili se hoće reći da je današnja Crna Gora - beskrajna invazija divljih, vrijeme zvijeri? Onda Budva jeste prava adresa…

Zanimljivo je pitanje - kako su u ovdašnjim partijama reagovali na pojavu lava. Je li bilo pokušaja da mu se priđe? Nekoliko dana niko nije znao gdje je lav, ko zna što se događalo. Da li je, može biti, Katnić prisluškivao lava? Ako jeste, što je saznao? Što je mladi lav smjerao? Da nije pravio kakvu kriminalnu grupu, ima li lav veze sa Marovićem? “Da sve to ima veze sa Svetom, ne bi se pojavio lav nego lisica, ili jerusalimski pas”, objašnjava mi razložno isti onaj prijatelj.

Izgleda da su iz DF tražili da se lav nacionalno izjasni. Bez toga - nema priče, rekli su. Pitali su i da li je zainteresovan za preteste.

Demokrate su mu objasnile da je “mir naša nacija”. On ih je sve razumio. Bio je razoružan osmjehom. Lav je srećan saopštio da je najmlađi “kralj džungle” koji se ikada izgubio u Budvi.

Iz DPS se još ne izjašnjavaju. Neko kaže da lav ima njihovu člansku kartu, pa se oni neće oglašavati prije obećane revizije članstva. A kad će to biti? Prije kongresa, svakako. Kojeg kongresa? Pitali su ga i “Što bi ovo na Cetinje”, ali lav im nije mogao pomoći.

Iz SDP su rezolutno saopštili da ne znaju ko je lav, ali da svi znaju ko je - lavica. I drugo ih ne zanima.

Neki vjeruju da je lavu obećano mjesto po dubini, ali nisu sigurni da je on time zadovoljan. Nisu svi predvidljivi kao crnogorski političari.

Iz Ure su poručili javnosti da bude relaksirana. Provjerava se da lav nije delegat Zelenih iz podsaharskog regiona. Ako jeste, onda se zna gdje je i kod koga došao.

Ipak, najdramatičnije je u SNP. Vele da je Joković htio da ga vodi na Glavni odbor. Izgleda da tamo neke stvari može objasniti samo lav.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")