STAV

Vođe ili Crna Gora

Nepodnošljiva je lakoća kojom naše vođe i vođice (umišljeni poltroni oko vođe), opravdavaju a mi zdravo za gotovo prihvatamo njihove greške i zablude

2739 pregleda 29 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od Jovana Vladimira do Mila Đukanovića traje naš put posrtanja za raznim vođama za kojima smo kao društvo slijepo hodili. Naše vođe su bile konstanta naše istorije. Katkad su vođe bile smislene i tada nije bilo trnja iza nihovih stopa, a mi smo kao narod mogli da bolje živimo. A katkad smo, poput Domanovićevog naroda, i njegovog vođe završavali u provalijama i bespućima ovog svijeta. Svejedno kako nam bilo, ipak smo slijepo slijedili svoga vođu.

Poslije 30. avgusta 2020. godine imamo nastavak te društvene prakse, DPS je poražen, ali traje bespoštedna tuča za DPS-ovo nasljeđe. Nažalost, to nije bila izborna volja iskazana na biralištima. CIVIS kao dio koalicije Crno na bijelo nije učestvovao u izbornoj pobjedi da bi ustoličavao nove vođe i političke partije, nego naprotiv da bismo promijenili način političkog ponašanja i ustrojstvo ove države. Nijesu opravdana naša očekivanja. Naprotiv. Za ovo vrijeme vidimo nastavak partijsko rođačke i diletantske politike pobjedničkih stranaka, koja osim šupljih nacionalnih vjerskih socijalnih narativa nema ni pomen onih principa koje smo kao CIVIS ugradili u izbornu pobjedu. Kako drugačije osim kao teško razočarenje ne nazvati nastavak prakse zapošljavanja kada partija koja organizuje proteste ovih dana uslovljava novo zapošljenje u državnoj firmi izlaskom na proteste. Ovo je nešto protiv čega je CIVIS i bio i prije izbora i sada kada čekamo novu vladu.

Nepodnošljiva je lakoća kojom naše vođe i vođice (umišljeni poltroni oko vođe), opravdavaju a mi zdravo za gotovo prihvatamo njihove greške i zablude.

U Podgorici se narod se oko Skupštine i Vlade u stvari okuplja da podrži svoje političke vođe. Vođa je tako rekao. Tako ima da bude. Vođa nikada nije bio lično odgovoran za svoje neuspjehe, a njegove uspjehe slavio je vaskoliki narod i podizao im spomenike.

Da bismo prekinuli, kao društvo, praksu slijeđenja svojih političkih vođa i konačno zakoračili ka poštovanju institucija građanskog društva, moramo imperativno zahtijevati od skupštine i nove vlade da hitno predlože i usvoje izmjene Zakona o radu koje bi donijele kriterijume i uslove za zapošljavanje putem javnih konkursa za sva radna mjesta u državi. Takođe imperativno tražimo od nove vlade predlog uvođenja jedinstvenog materijalnog kartona za sve punoljetne građane Crne Gore. Smatramo da je ovo najefikasniji način raskida sa vjekovnom praksom imanentnom svim crnogorskim vođama. U suprotnom ćemo ući u društvenu regresiju i neminovni povratak plemenskog društva.

Autor je član Generalnog sekretarijata CIVIS-a

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")