TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Veseli se srpski rode...

Je li realno da partije koje se s punim pravom decenijama bore protiv stigmatizacije svih Srba zbog ratnih zločina koje su počinili neki pripadnici tog naroda sad traže kažnjavanje svih Cetinjana zbog nedjela koje su počinili neki pojedinci...

53977 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FB
Foto: FB

Ogrijalo sunce sa Kosova polja ravna

Zasijale svetinje iz vremena davna a ti

Veseli se srpski rode srpski rode zbog slobode

I zbog slavnih Nemanjića Obilića Petrovića

I zbog slavne Gračanice Studenice Ravanice

Nek se srpski barjak vije od Prizrena do Rumije

Odjeknula zvona sa starih Dečana

Ovo je zemlja Lazara i Stefana a ti…

(refren)

Ovdje su grobovi slavnih predaka

Što odbraniše svetu vjeru od Turaka a ti…

(refren)

* * *

Prođe Vaskrs, ali mene još ne prolazi bijes - je li moguće da zbog ove pjesmice neko kamenjem gađa autobus pun djece. Dobro, ne sviđa se ni meni, više liči na politički pamflet nego na poeziju, bliža je šundu nego umjetnosti. Ali, nije ništa gora od ostalih turbo-patriotskih u kojima se opjevavaju bijeli golubovi, tice lastavice, gusta magla, crveni božuri, zlatni ječam i ostale žitarice u kojima ne oskudijevaju ni istoimene crnogorske pjesme...

U redu, sporna je i u pogledu činjeničnog opisa, nije Crna Gora zemlja Lazara i Stefana, niti je imala ikakve veze sa srpsko-turskim obračunom na Kosovu. Koji se po važećem kalendaru nije dogodio 28. nego 13. juna, u njemu Murat nije učestvovao kao sultan nego kao emir, a Miloš Obilić bio bez imena sve do šesnaestog vijeka i bez prezimena čak do osamnaestog...

I, što ćemo sad s tim?...

Ništa, da crnogorsko društvo nije teško oboljelo od podjela i da se crnogorstvo i srpstvo nijesu pretvorili u - dijagnoze.

* * *

Za početak oporavka, bilo bi korisno da Crnogorci konačno prime k znanju:

Da Crna Gora od 1992. nije država crnogorskog naroda i ostalih naroda i narodnosti koji u njoj žive.

Da crnogorski narod u Crnoj Gori više nije većinski, nego samo najbrojniji.

Da su tako odlučili upravo Crnogorci.

Da trećinu Crnogoraca iz nekadašnje dvotrećinske većine niko nije natjerao da se odrekne nacionalnog identiteta.

Da ta trećina Crnogoraca nije nestala etničkim čišćenjem, nego se na popisima preimenovala svojom slobodnom voljom.

Činjenica da - za razliku od nacionalnog i vjerskog - etnički/narodnosni identitet ne bi trebalo da bude promjenljiv jer su rodbina, bratstvo, pleme i narod prije svega biološke pa tek onda društvene kategorije, ne znači da je ta promjena i zabranjena.

A sve što nije zabranjeno, tako bar kažu pravnici, dozvoljeno je.

* * *

Pjesma "Veseli se srpski rode", čiji su autori Danica i Ivan Crnogorčević, izvedena je premijerno 28. juna 2019. godine u glavnom gradu Crne Gore.

Pošto do 25. aprila 2022. nije zabranjena, niko nema pravo da sprečava njeno izvođenje u bilo kom drugom gradu, pa ni u prijestonici.

Toliko, što se tiče zakona.

Što se tiče stanja svijesti, sve zajedno je - socijalna patologija. Uključujući utjerivanje religije i politike u djecu koja prije punoljetstva nemaju ni pravo glasa.

Ako se djeci tek nakon osamnaeste dozvoljava relativno jednostavno biranje odbornika i poslanika kojima daju svoje povjerenje, onda im tek u tom uzrastu treba omogućiti i mnogo komplikovaniji izbor boga u kojeg će vjerovati i vjere koju će ispovijedati.

Podrazumijeva se, naravno, da ni jedan ni drugi izbor nije obaveza nego samo pravo, glasačko ili vjersko - svejedno...

* * *

Za socio-psihološku a ne pravno-političku analizu je i bojkot izbora Vlade.

Prve su se kandidovale Demokrate. Tri dana ranije saopštile su da, zbog jednokratnog kršenja izborne volje izborom predsjednika Skupštine i Vlade, neće prisustvovati prvoj sjednici prvog redovnog zasijedanja crnogorskog parlamenta.

Svim ostalim sjednicama - na kojima će se to "kršenje izborne volje" odvijati u produženom trajanju - hoće?!

- Vlada će biti nelegalna, nelegitimna i uzurpatorska, njene predloge smatraćemo nelegalnim i nelegitimnim - jasne su bile Demokrate.

Nije, međutim, jasno znači li to i da neće poštovati nijedan zakon koji Skupština usvoji na predlog Vlade. Na primjer zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine ili zakon o popisu.

Hoće li, kad se bojkot okonča, nelegalne i nelegitimne biti samo odluke prve sjednice parlamenta, ali druge, treće i svih ostalih - neće...

* * *

Što se tiče "koktela izdaje, prevare i zavjereništva koji će presjesti" poslanicima, kandidujem nekoliko odgovora.

Prvo, koktel ne može da presijeda - što bi značilo da je promijenio prevozno sredstvo - nego samo da prisjedne, odnosno dozlogrdi, loše se završi itd...

Drugo, partije svojim odlukama - osim ako se odnose na oružanu pobunu - mogu izdati samo svoje članstvo i birače. Svaka od ovih koje ulaze u Vladu, ili je samo podržavaju, dobila je prethodno saglasnost svog članstva preko predstavnika u partijskim organima.

Treće, nijedna od partija koje ulaze u Vladu nije prekršila obećanje da se DPS neće vratiti na vlast. Izvršnu, naravno, za zakonodavnu nijesu ni mogle da daju obećanja, jer je DPS u parlamentu voljom svojih birača duže od tri decenije.

Što se tiče zavjereništva, ne da Vlada nije formirana ilegalno i iza leđa javnosti, nego ne pamtim da je i o jednoj prije formiranja javnost znala toliko detalja.

Više su izjava, intervjua, saopštenja, objašnjenja i konferencija za javnost imale partije manjinske Vlade za tridesetak dana, nego sve partije svih bivših većinskih vlada zajedno u proteklih tridesetak godina.

Još da Vlada bude izabrana - četvrtak je, 19:20h - i Dritan Abazović održi riječ i učini javnim sve sjednice, nećemo znati što nas je snašlo od tolike količine transparentnosti...

* * *

Transparentno je, po uzoru na Demokrate, na bojkotu proklizao i Demokratski front. Prvoj sjednici Skupštine ne prisustvuju ni njegovi poslanici, zato što i oni smatraju da je sazvana na nelegalan i nelegitiman način.

Ostalim plenumima hoće, ali nijesu objasnili kako će ti plenumi biti legalni i legitimni kad će ih sazivati predsjednica Danijela Đurović, koja je izabrana baš na prvom, sazvanom "na nelegalan i nelegitiman način"...

- Poslanički klub glasaće samo za stvari za koje procijenimo da su bitne za naše glasače. To smo radili i kad je DPS bio u punoj snazi - pokušao je DF da one koji podržavaju bojkot blagovremeno pripremi za gutanje velike žabe između dvije sjednice.

Što jes'-jes', upravo to su radili, zato DPS jeste ostao u punoj snazi i u drugoj deceniji 21. vijeka. S tendencijom da je u trećoj povrati, ako bog podrži tendencije DF-a da se i dalje bori isključivo za interese svojih glasača.

Je li baš u interesu tih glasača da Front, nakon najvećeg doprinosa smjeni bivšeg režima prije dvije godine, ponovo postane najjača opoziciona koalicija - nijesam ovlašćena da sudim.

Ali da, uprkos svim boleštinama na političkoj sceni, niko još nije toliko poludio da u Vladu primi predstavnike koalicije koja javno priznaje da neće "glasati za stvari" koje su u interesu preostale četiri petine Crne Gore - e, za to mi ne treba sertifikat.

* * *

Nije ni Frontu trebalo da onako unavidi samog sebe uoči bojkota prvog okupljanja poslanika.

Citiram: "Još je jedan razlog zbog kojeg nećemo službeno ići na Cetinje i ko zna kad ćemo, a to je zbog kamenovanja djece"...

Pa još: "Tražićemo i da se preispita odluka o dofinansiranju Cetinja iz državnog budžeta"...

Je li ovo realno, da partije koje se s punim pravom decenijama bore protiv stigmatizacije svih Srba zbog ratnih zločina koje su počinili neki pripadnici tog naroda sad traže kažnjavanje svih Cetinjana zbog nedjela koje su počinili neki pojedinci...

A onda, da im ne bude malo: "Cetinje nije prijestonica u čast šanera iz 1980. i narkodilera iz 1990. i 2000. već zbog Petrovića i njihovog odnosa prema Obiliću i prema Kosovu".

Ima i dalje, ali ja dalje neću...

Nastavak prepuštam Cetinjanima...

P.S. Da je pismenost u većini crnogorskih medija, državnih organa i političkih partija sve bliža nepismenosti na društvenim mrežama, pokazalo se i povodom skandala na Cetinju. Bacanje kamenja na autobus gotovo svi su nazvali kamenovanjem, iako je kamenovanje - način izvršenja smrtne kazne. Drugog značenja, ako rječnici četvoroimenog jezika ne lažu - nema...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")