STAV

Lov u mutnom ili šta se iza brda valja

Ono što smo mi tražili, ali nismo imali većinu, prije nekoliko mjeseci, skraćenje mandata i vanredni izbori, sad je, odjednom, pomaganje DPS-u? Zaista jadno! Naravno, i pojedini subjekti koji su sada u Vladi ne žele skraćenje mandata Skupštini jer je to porazno za njih pošto bi morali odmah na izbore - fijasko

12400 pregleda 15 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: gov.me
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: gov.me

To što je DPS otkazao podršku Abazovićevoj Vladi još uvijek ne znači mnogo dok se ne povuče konkretan potez u Skupštini. Predsjedništvo DPS-a obavezalo je svoj klub poslanika da preuzme "pravne radnje" u parlamentu ali nije rečeno i koje? Rečeno je da će napraviti konsultacije sa svim subjektima? Biće, ipak, da je prije u pitanju paravan nego traženje najboljeg rješenja. Ono najčistije i najpouzdanije za nas iz opozicije već se danima bagateliše.

Meni je jasno zašto; potrebno je što prije odustati od skraćenja mandata Skupštini i izbora kako bi agonija potrajala i politika se ogadila i onima koji su najstrpljiviji. Medijsko-politički spin od kojeg opadaju uši glasi "ko će priskočiti u pomoć DPS-u da skrati mandat Skupštini"? Zamislite?

Ono što smo mi tražili, ali nismo imali većinu, prije nekoliko mjeseci, skraćenje mandata i vanredni izbori, sad je, odjednom, pomaganje DPS-u? Zaista jadno! Naravno, i pojedini subjekti koji su sada u Vladi ne žele skraćenje mandata Skupštini jer je to porazno za njih pošto bi morali odmah na izbore - fijasko.

Pojasnimo sad; ako DPS predloži skraćenje mandata Skupštini opozicija treba to da glasa jer ćemo konačno dobiti izbore koji jedino mogu da razriješe ovu skandaloznu situaciju. Prigovor i izgovor "naših" koji ne žele izbore, a više ih je mnogo nego se misli, glasi: nećemo na izbore koje priprema ova vlada!? Pa, gora od ove je pripremala one 30. avgusta i pobijedili smo! Pa, ni ona prethodna "nije bila naša" - tako su govorili oni koji su je rušili, a koja ih je rasporedila po dubini i visini, a tražili smo izbore?

Pa, ni sljedeća "neće biti naša", pa da je cijela kao "čaj od nane", a ta će pripremati izbore! Ovdje stižemo do uvoda u drugu mogućnost. Dakle, šta ćemo ako DPS predloži nepovjerenje Vladi? Odgovor mnogih je odmah ruši, pa se dogovorite! Ali, zar to nismo već uradili sa bivšom vladom? Zar je nismo rušili preko noći, a onda se navodno hvatali za glavu uz izgovor; šta ovo bi? I, naravno, niko nije kriv? Tog bijednog i primitivnog lukavstva mojih kolega je prepun svaki kofer!

Ne! Ako mi koji smo pobijedili 30. avgusta možemo prethodno da se dogovorimo i vratimo stvari u prirodan poredak onda ruši, naravno! Ali, kako da se dogovorimo brzo i pouzdano sad kada je njima, dijelu pobjednika iz avgusta (SNP i URA) draža ova vlada od one (Zdravkove) i mnogo inspirativnija od buduće u kojoj bi izgubili neke predsjedničke, potpredsjedničke ili ministarske pozicije? Možemo li se dogovoriti brzo i pouzdano ako Abazović kaže; može, ali ja moram biti ponovo premijer? Pa, dobro! Dajte mu da opet bude premijer! Zanemarimo što ovaj savjet koji sam čuo zvuči užasno pazardžijski, nego se zapitajmo koliko puta bismo trebali da budemo u "kaši do guše" pa da shvatimo da ćemo se udaviti od tog kašanja?

Kaša je naravno eufemizam. Ova vlada je nastala pod izgovorom da otkoči evropske procese, podrazumijevalo se da izglasa Sudski savjet, VDT-a, sudije US i izmjene u Zakonu o izboru odbornika i poslanika. Naravno da je to bio izgovor i da za taj posao ne treba vlada nego mudre odluke Skupštine. Danas je Borelj potvrdio da to nije dovoljno. Otkud ta izričitost baš sada? Ni u jednom trenutku ova Vlada nije imala podršku 49 poslanika. Imajmo u vidu da Đukanović želi da razgovara sa "svima nama" i to na temu evro-atlanske agende, pa shodno tome da odluči šta će predložiti; nepovjerenje vladi ili skraćenje mandata Skupštini?

Prilično sam, međutim, siguran da bi sa jednima da sruši Vladu, a sa drugima da izabere novu, u kojoj bi sada direktno bili uključeni DPS ministri. Ima li za taj poduhvat saveznika? Plašim se da ima! Pošto URA i SNP neće glasati za nepovjerenje svojoj vladi, a vjerovatno ni predstavnik koaliciji čiji je ministar Đeka - svi su glasali za Temeljni ugovor, postavlja se pitanje da li bi po obaranju vlade prije bili saveznici nama sa kojima su pobijedili 30. avgusta ili ponovo Đukanovićevoj Partiji? Miloš Konatar je izjavio da kako god "Abazović ostaje premijer ove ili će biti premijer sljedeće vlade"!

To znači da ih ne interesuje ko ih podržava - važno je samo da bude premijer! Da bi bio novi-stari predsjednik vlade uz našu podršku trebalo bi da ga glasaju sve nekadašnje članice koalicije ZBCG i Demokrate sa Demosom. Naravno i SNP što ne bi bilo nikakvo iznenađenje! Nakon što se nova Vlada okomila na kadrove Demokrata po dubini I nakon radikalnog napada na Bečića to Abazović ne može očekivati. Da budem sasvim otvoren ni UCG na to ne pristaje jer bi se moglo desiti da opet, uz našu podršku, ode sa DPS-om. Ako je to politika onda samo još treba da nam preko noći porastu rogovi ili magareće uši.

A kako tek DPS opet može sa Abazovićem, ako ga Đukanović ruši sa čela ove Vlade? Naravno da može jer će DPS tražiti da sada direktno uđe u Vladu, umjesto što podržava, i to je Đukanovićev konačni plan. Može, čak, na kraju najavljenih konsultacija odustati i od rušenja ove vlade i skraćenja mandata ako Dritan "dobrovoljno" prihvati rekonstrukciju po kojoj će DPS zauzeti makar polovinu resora. Tako nažalost izgleda naša državotvorna politika! Siguran sam da je svaka od pomenutih mogućnosti Đukanoviću bliža nego da, recimo, obori Vladu i potom predloži Bečića za mandatara? Zamislite tu širinu da mu i DPS i mi ostali damo manjinsku podršku do predsjedničkih izbora? Ne znam da li bi Bečić to prihvatio ali u sledećem nastavku mogu da nabrojim sve one koji bi prije direktno podržali Đukanovića i DPS!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")