TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Ostala samo pustoš...

Čemu sad kuknjava za pravnom državom koju nikad nijesmo izgradili, za Ustavnim sudom koji nas nikad nije efikasno zaštitio i za poštenim izborima koje nikad nijesmo imali...

32210 pregleda 0 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Petak, 9. septembar - Da mi je kako u zdravu pamet dočekat 19. u ponoć, izluđeh od ovih evroatlantskih zvaničnika. Otkako je oborena Vlada obaram i ja spikere na "mute" dok čitaju udarne vijesti.

- Ne namećemo rješenje za izlazak iz aktuelne političke krize, samo izražavamo očekivanje da će Vladu formirati proevropske partije - ponovio je neko od njih jubilarni stoti put u potonjih dvadeset dana.

Jes' da je trećina Rusije još u Evropi, ali i đeci koja još uče Prirodu i društvo jasno je da proevropska politika ne prihvata prorusku ni u jednom promilu.

Problem je, međutim, što taj princip ne važi podjednako ni za sve članice Evropske unije, a naročito ne za sve države bivšeg Zapadnog Balkana čiji (pred)kandidatski status više podsjeća na (polu)kolonijalni.

Ne znam kako drugačije objasniti dvije ključne i najčešće poruke briselskih činovnika.

Prva i veoma zlo(ko)bna poruka glasi da "poželjan proevropski partner" može biti DPS. Uprkos tome što je za samo tri decenije jednu staru državu, koja je i u 19. i u 20. vijeku skoro po pedeset godina bila uzor mnogim sadašnjim članicama EU, srozao na nivo najzapuštenijih plemenskih društava Afrike.

I to ne samo po političkim i ekonomskim mjerilima, nego - što je dugoročno mnogo opasnije - moralnim, kulturološkim, obrazovnim, zdravstvenim i svim ostalim...

Druga poruka je, uprkos diplomatskim oblandama, zastrašujuća - da "Demokratski front ne vide kao dio izvršne vlasti" iako ta koalicija nikad nije upravljala Crnom Gorom.

Ako se ne računa jednogodišnji mandat Zdravka Krivokapića koji frontovce nije pustio u Vladu, a oni ga (i) zbog toga pustili niz vodu mjesec nakon izbora za premijera.

A zašto DF ne može ni na vlast, ni u vlast?

Jedini logičan zaključak koji se može izvesti iz dvije citirane EU-premise jeste - zato što ta koalicija "nije proevropska"...

Na čemu se taj zaključak zasniva, nije baš najjasnije, jer tamo gdje im je dopušteno - u Skupštini - poslanici DF već godinama glasaju za evropske pravne tekovine.

Ali, lideri DF-a nijesu se odrekli Ratka Mladića, ne podržavaju Rezoluciju o Srebrenici, nijesu bili za sankcije Rusiji, ne priznaju državu Kosovo?

Tačno, i to je vrlo loše.

Ali država Crna Gora je odlučila drugačije, oni su ostali u manjini.

Za razliku od Aleksandra Vučića i Milorada Dodika koji su, upravo na poštovanju Mladića, ignorisanju genocida, protivljenju sankcijama i - naročito - odbijanju priznavanja Kosova, dobijali većinsku podršku.

Uprkos tome, Vučić ne da je "poželjan partner" evropskih zvaničnika nego su pred njim snishodljivi više od crnogorskih pred briselskim činovnicima. A Dodik je i dalje jedan od trojice predsjednika BiH, države kojom bukvalno upravlja Evropska unija...

Ali, njih dvojica su na vrhu države zahvaljujući demokratski izraženoj volji većine Srba u Srbiji i BiH?

Jesu, ali isto takva i još demokratskije izražena volja dovela je Andriju Mandića na mjesto lidera srpskog naroda u Crnoj Gori...

Samo što glasovi svih Srba na Balkanu očigledno nemaju istu vrijednost, pa njega ne može zapasti ni funkcija ministra bez portfelja a kamoli premijera...

* * *

Subota, 10. septembar - Taman krenuh da izdušim malo i na Amerikance, kad na fejsbuku objava mog najdražeg prijatelja sa Ulice iz doba #oduprise - Dejana Pejovića.

"Ako se mene pita, po hitnom postupku dodijeliti državljanstvo Crne Gore ambasadorki SAD-a Džudi Rajzing Rajnke.

I izabrati je za premijera, ne čekati ponedjeljak!

Pošteno je to i prema nama tzv. biračima, jer nam više neće trebati skupo plaćeni posrednici i posrednice, izvršitelji i izvršiteljke, priučeni/e boljševički/e kartografi/kinje, već stvarni donosioci odluka na pozicijama odlučivanja.

Osim toga, ona je magistrirala na Princeton University..."

Potpisujem, uz dodatno obrazloženje.

Njenoj Vladi ne bi mogle doakat čak ni one partije koje su počele da ruše pokret Odupri se čim su shvatile što su potpisale - da Sporazum o budućnosti svim tadašnjim opozicionarima daje samo trećinu ministarskih mjesta...

Nekad bilo, sad se spominjalo, što bi rekao poetski preteča političkih odupraša A.G. Matoš...

* * *

Nedjelja, 11. septembar - Ovdje su nekad bile kule bliznakinje - rekao je jedan od izvještača sa obilježavanja 21. godišnjice napada islamskih terorista, pokazujući apokaliptične slike ruševina.

Ovuda su nekad tekle rijeke - izvijestiće za koju godinu neki reporter sa ušća Cijevne u Moraču, iako se na toj lokaciji nije dogodio napad stranih terorista nego samo invazija domaće građevinske operative.

- Ovdje neko mora da se hapsi - poručio je jedan od ministara u Vladi.

- Ako država ne može da riješi problem onda je mafija jača od države - upozorio je njegov kolega.

- Slike sa terena izgledaju kao poslije apokalipse, ali Vlada ne može da zaustavi vađenje šljunka iz Morače zbog komplikovanih zakonskih procedura - priznao je premijer.

Tako to biva kad jedna partija dobije koncesije na državu, i to besplatno na trideset godina.

Sve po zakonu i odlukama institucija sistema, projektovanim da traju samo dok je na vlasti ta partija.

Zbog toga se, uprkos zabrani, još ne zaustavlja vađenje šljunka.

Zato je Verica Maraš bila na slobodi dvije godine duže nego što je trebalo.

To je razlog zbog kojeg su nam Kinezi napravili ljepši i stariji reljef pored auto-puta.

Zbog toga preksjutra ostajemo i bez Ustavnog suda...

Sloboda će jednog dana možda "umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj", ali do tada će proteći tačno onoliko vremena koliko smo proveli u sužanjstvu...

* * *

Ponedjeljak, 12. septembar - Pobjednici parlamentarnih izbora četvrti put pokušavaju da se održe na okupu.

Ako ne uspiju, čeka ih odluka Predsjednika države o raspisivanju izbora.

Ukoliko nekim čudom i uspiju, čeka ih "izražavanje očekivanja" Evropske unije.

- Ozbiljno sumnjam da bi vlada sa Demokratskim frontom bila sposobna da vodi politiku evropskih integracija i da bi država mogla da nazaduje u pregovorima - izrazio se ko zna koji put Vladimir Bilčik.

Koliko je DF kapac da sprovodi evropsku agendu ne može znati niko, pa ni Bilčik, sve dok se toj koaliciji ne povjeri njeno sprovođenje.

Ali, da Crna Gora u pregovorima odavno nazaduje - to znaju svi, pa i Bilčik, punih pet godina.

Posljednje poglavlje zatvorila je 2017. godine.

A i to jedno preko veze, zbog "herojske borbe crnogorskog naroda protiv državnog udara" koji se - nije dogodio...

* * *

Utorak, 13. septembar - Nije petak trinaesti ali o jadu će nas zabaviti. Jedan rođendan uspio je sve da iznenadi kao grom iz vedra neba, iako slavljenik puni 66 godina.

Do đavoljeg broja fali još jedna šestica, tako da do iznenađenja nije došlo višom silom nego niskom sviješću glasača crnogorske vlasti.

Zato su sve tri grane potpuno nespremne dočekale dan rođenja Miodraga Iličkovića.

Uprkos tome što češće najavljivanog rođendana nije bilo još otkako smo - nazdravlje Miku i na dug život - posljednji put na stadionu JNA pravili slet za Druga Tita.

Dobro, kuknjava jeste nešto manje patetična, ali na društvenim mrežama već desetak dana traju dani žalosti...

Za pravnom državom koju nikad nijesmo izgradili, za Ustavnim sudom koji nas nikad nije efikasno zaštitio i za poštenim izborima koje nikad nijesmo imali...

Prvih trideset godina - uglavnom zahvaljujući trgovini bivšeg režima ljudskim dušama...

Sada - zahvaljujući glasačima nove vlasti, koje je više zanimala prošlost iz preambule temeljnog ugovora nego budućnost na osnovu preambule Ustava.

I njihovim predstavnicima u Ustavnom odboru. Koji svakog kandidata za sudiju propituju samo o tom ugovoru sa crkvom, iako je na njega i bog zaboravio...

* * *

Srijeda, 14. septembar - E, ovoga nije bivalo otkako je bog pravno sankcionisao Adama i Evu...

Uhapšena direktorka "Puteva" Violeta Klikovac priznala je da je svoju garderobu plaćala novcem građana Podgorice, a njen advokat tvrdi da se "tu radi o apsolutno benignoj stvari" što se tiče krivičnog djela...

- Radi se o sumama koje su praktično beznačajne, nekoliko prosječnih plata za četiri godine - utješno su zvučale riječi Nikole Martinovića.

Uh, dobro je, utješih se i ja. Duge su četiri godine, mogla je još masu da pokupuje ali joj je interes građana bio u prvom planu...

- Nema govora o zloupotrebama, radi se o dužničko-povjerilačkom odnosu - prenio je advokat izjavu osumnjičene.

Nema govora ni da se ja razumijem u obligaciono pravo, ali ne vjerujem da u našem pravosuđu ima toliko "trule daske" koja će presuditi da u dužničko-povjerilačke odnose spada i nabavka garderobe o trošku preduzeća za puteve...

* * *

Četvrtak, 15. septembar - Predsjednik države treba da započne konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih partija. Nova Vlada ili stari dobri izbori - znaćemo najkasnije do ponedjeljka u 00.40h...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")