KOSMOS ISPOD SAČA

Pobjednici ne ignorišu

Prvi znak nekog reformisanog DPS-a biće kad njihovi kandidati počnu da se pojavljuju baš na svim televizijama, na svim portalima, bez obzira karakterisali ih kao njihove ili kontraške. Taj trenutak nije još došao, jer su i dalje uobraženi, strahujući od kritike iz njihovog vrha

27666 pregleda 51 komentar(a)
Vuković, Foto: Boris Pejović
Vuković, Foto: Boris Pejović

Kad su Majkla Džordana pitali zašto ne podrži Demokrate, on je rekao “Pa i Republikanci nose patike”. Dakle, Džordanke nose svi, to ne smije zaboraviti osoba koja ima namjeru da prodaje patike. Mora da računa na obje strane, njegova ciljna grupa je šira od politike. Ne želi da puca sebi u jednu nogu.

Televizija i portal Vijesti su godinama najgledanija televizija i najčitaniji portal. Ivan Vuković vodio je djelimično pametnu predizbornu kampanju, skinuo je foru od Zdravka Krivokapića iz 2020. godine. Bijele košuljice, bez partijskih obilježja, ističući nova lica u prvi plan. Slogan je postao ime pokreta, nigdje nije bilo ni boje ni znaka DPS-a. Prvi kiks je što nisu to uradili prvi, pa ista fora ne pali dva put za redom kod iste ciljne grupe. Ali napravili su još jedan veliki kiks koji ih je mnogo koštao. Ignorisali su Vijesti kao kanal komunikacije.

Vjerovatno su se oslanjali na svoje novo oružje, Gradsku televiziju, portalčiće, na silne bilborde i teren. Ali čim se Ivan Vuković nije pojavio u debati kod Komnenića na dan kad prestaje izborna šutnja, to je bio signal da ne razmišljaju progresivno i racionalno, da ih nose emocije i da su samouvjereni na svoju štetu.

Bilo je tokom kampanje ljudi koji su kao gospođa sa pijace podržavali više kandidata istovremeno, ali to nije palo na pamet kandidatu DPS-a, da tako nešto primijeni na medije. Princip oglašavanja im je stran, jer su dugo vremena imali pod šapom državnu televiziju, te su navikli da im može biti i da mogu da igraju samo na sigurno, samo na “domaći teren”.

Vuković se u debatama lako gubio, glumio nivo, jer nije navikao na sučeljavanja. Ostali koji su navikli da dođu kod Komnenića i da ih katkad izbuši pitanjima, oni su se mnogo bolje snalazili.

Neko će reći da je i fer što je DPS zaobišao Vijesti kao medij koji su godinama targetirali, ali to nije bio pametan potez, to je bilo kontraproduktivno. Nepojavljivanje je dokaz da DPS i dalje nije prihvatio ideju da su izgubili. I dalje se ponašaju kao umišljeni neprikosnoveni vladari neba Crne Gore, pa misle da se vlast odnosi i na “medijsko nebo”.

I dalje se plaše da uskoče u arenu u kojoj neće biti povlašćeni. Nisu svjesni da moraju da se bore, a da je sada borba fer, da nema favorita. Mislili su da će lako i da će im njihova televizija biti dovoljna.

Pobjednici ne ignorišu šansu. Princip oglašavanja funkcioniše po preciznim pravilima, ništa se ne prepušta slučaju. “Gdje vidiš zgodno mjesto, tu oglas postavi!”

Prvi znak nekog reformisanog DPS-a biće kad njihovi kandidati počnu da se pojavljuju baš na svim televizijama, na svim portalima, bez obzira karakterisali ih kao njihove ili kontraške. Taj trenutak nije još došao, jer su i dalje uobraženi, strahujući od kritike iz njihovog vrha.

DPS vjerovatno više nikad neće dobijati servirana pitanja od medija u Crnoj Gori. Ironija je da trenutno imaju više sebi bliskih medija van Crne Gore nego u samoj Crnoj Gori. Jer, mediji u Crnoj Gori počeli su da postavljaju pitanja svima redom, da traže odgovore na ta pitanja. I dobro je da je tako. To su neke dobre vijesti.

”Ovo je neka nova medijska scena na koju se morate navići”, da parafraziramo dragog visokog predsjednika.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")