KOSMOS ISPOD SAČA

Donesi Vladu Djeda Mraze

Da, Djeda Mraz bi baš bio car kad bi Crnoj Gori poslao Premijera ili Premijerku

12152 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kad bi Crna Gora pisala pismo Djeda Mrazu, ne zna se što bi prvo tražila, da li formiranje Ustavnog suda ili da se konačno formira Vlada pa da kukavica prodiše i profunkcioniše. Djeda Mraze, Djeda Mraze, donesi nam nove Vlade i ne skreći sa staze!

Ako treba precizirati, kako bi se Djeda Mraz i patuljci lakše snašli, za početak, Crna Gora bi od Djeda Mraza tražila ministre, mnogo ministara, ali da znaju što rade i da se normalno ponašaju.

Prije svega, ministra ili ministarku Evropskih integracija, da to bude osoba kojoj će važnije biti da makar jedan korak napravi država ka EU, važnije od toga da se okači selfi iz Brisela na Instagram. Preko glave nam je “juhu diplomatije”. Dakle, potrebna je osoba koja koja će shvatiti da država i NVO nisu isto, pa će se u skladu sa tim i ponašati. Nema taknuto-maknuto.

Bilo bi dobro da na poziciji Ministarstva odbrane dobijemo osobu koja makar zna da stoji mirno. Uopšte nije važno da li je ta osoba služila vojsku, možda je i bolje da nije, da ima neke pacifističke poglede na svijet. I da se ne pravi duhovit na tviteru, molimo te Djeda Mraze.

Osoba za Ministarstvo sporta mora da bude neko ko može makar da uradi dvadeset sklekova, da igra bar ping pong. Mora da zna ko su Kostakurta, Stefan Bajčetić, Lebron i Konor Mekdejvid. Poželjno je da ne kocka i da umije da pošalje e-mail.

Osoba koja će biti zadužena za prostor, urbanizam i ekologiju mora da preferira brend Patagonia, a ne da fura Max Maru, Cloe i Louis Vuitton. Jer, brend Patagonia pravi odjeću koja traje dugo i ulaže u očuvanje životne sredine, jer shvataju da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača. Ali naši ministri preziru te peri-deri materijale.

A kako bi se osevapio Djeda Mraz da Crnoj Gori pošalje nekoga za kulturu. Zaista smo imali takve persone koje kao da su u svađi sa kulturom. Funkciju Ministra kulture u Crnoj Gori posljednjih desetak godina mogao je da obavlja automat koji će ispaljivati ustaljene rečenice i opšta mjesta. “Crna Gora mora biti povezana sa svijetom i u korak sa razvijenim društvima. Mora se više ulagati u kulturu i moramo čuvati našu kulturnu baštinu. Imamo toliko toga da ponudimo svijetu.” Zato bi Crnoj Gori dragocjena bila osoba na čelu kulture koja će više raditi i povezivati ljude, omogućavati im uslove za rad, a neće ispaljivati nonsense, paziti više na izgled nego na ugled i objavljivati sebi knjige s tvrdim povezom.

Da, Djeda Mraz bi baš bio car kad bi Crnoj Gori poslao Premijera ili Premijerku. Ali da to bude neko ko će znati da vuče konce, ko će imati stav, ko nije ponizan ni drčan, ko umije da se ponaša i na žurci i u Parlamentu, da zna bar dva jezika, po mogućstvu da ne laže i da se ne druži sa krimosima ili starletama, da ne prosipa državne pare i ne namješta rođacima tendere, da ne jaše na talasu nacionalizma i da bude normalna osoba. Pošto takve osobe za sad nema na vidiku, ili nije dovoljno lud/a da se prihvati te pozicije, možda nam Djeda Mraz nađe Premijera ili Premijerku tamo gdje patuljci pakuju poklone, odakle kreću irvasi da vuku sanke. Nadamo se, ne foliramo, stvarno se nadamo najboljem. Djeda Mraz nam je posljednja šansa.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")