LOVAC NA ZMAJEVE

Kokot, kokoške i popis

Zaljubljenost ili, pošto se radi o politici, bolje reći inferiornost, kakvu Đukanovićevi kuriri i nasljednici demonstriraju prema premijeru Spajiću, nije viđena još od vremena kada je, na sličan način, isti njihov Milo gledao na Vučića

30869 pregleda 87 reakcija 45 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Kada je u subotu veče stigla notifikacija - Živković: Popis može da počne sjutra - sjetio sam se vica iz davnih dana djetinjstva. Neki kokot u ljubavnom žaru juri dvije kokoške oko zgrade da bi nakon dva kruga jedna od njih stala i predala mu se, dok je druga u prolazu dobacila - ja ću još jedan krug, da ne pomisli da sam laka roba.

Pa sad sami zaključite ko je u telenoveli Crnogorski popis ispao kokot a ko kokoška. Jedna i druga. Jer prije ove Živkovićeve objave i Šehović je kliknuo da popis može da počne sjutra, jer će valjda biti više kontrolisan i slobodan nego bilo koji od prethodnih! Što sugeriše da su svi oni koje su minulih decenija organizovali DPS, SDP, odnosno SD, bili namješteni i neslobodni.

Ali nije popis jedina, iako je najvidljivija, tema preko koje se razvija najnovija romansa prvaka DPS/SD/BS i Spajića. Ispada da nijedna od onih Japanki, Korejki, Maležanki, Francuskinja, i ostalih kojima se hvalio Spajki, nije toliko ludo bila zatreskana u Milojka od Crne Gore koliko svi ovi živkovići, šehovići, ibrahimovići i ostali nikolići. Ali ako za prvu grupu još nije utvrđeno zašto je ludovala za mladim Pljevljakom, za drugu je izvjesno da to radi iz interesa, a ne iz ljubavi. Nadaju se, naime, da ih lider PES-a neće zaboraviti, da će ih se kad-tad setiti, i opet uvesti u vladu. I zato ne čudi da nema toga šta im Mickey neće uraditi, a da mu Živković i saborci ne oproste, progledaju kroz prste i na kraju objeručke prihvate.

Ovakva zaljubljenost ili, pošto se radi o politici, bolje reći inferiornost, kakvu Đukanovićevi kuriri i nasljednici demonstriraju prema premijeru, nije viđena još od vremena kada je, na sličan način, isti njihov Milo gledao na Vučića. Sjećamo se svi, osim organizovane propagandne grupe i pomagača, da je koliko juče gazda slavio nikad bolje odnose dva oka u glavi, zaljubljeno šaputao Aleksandru od Srbije na uho povjerljive stvari, dok mu je AV uzvraćao spasavanjem izgubljenih predsjedničkih izbora 2013. i parlamentarnih 2016. Sjećate se sigurno kada je u danu čuvenog državnog udara iz frižidera iskočio Vučić i, sa otvaranja jednog od niza autoputeva i zaobilaznica, direktno saopštio kako je Katnić pohapsio neki bašibozuk i sa tim nesretnim ljudima pravi predstavu od državnog udara. Da bi koliko sjutra, za kasne sate, najavio dramatični pres koji su DPS, građanska i antifašistička CG iščekivali više nego Zakon o slobodi vjeroispovijesti, na kome je gospodar Srbije saopštio kako se spremalo čudo neviđeno, zavjere, atentati, udari, pogibija! Što je kasnije Kata pretočio u poznatu definiciju o krvoproliću kakvo Montenegro ne pamti.

Skoro punu deceniju DPS i SNS su dijelili sva dobra jednog i drugog hibridnog režima, od Pinka i Informera, preko Bebe, Marića i Tamare, do “kavačkog” i “škaljarskog” klana, čak toliko da su se Milo i AV kleli u Zvicera i Belivuka. Da bi nakon pada DPS i satelita, avgusta 2020, ili malo prije toga, naš mudri vođa i njegovi saborci saopštili da sve ono u šta su nas ubjeđivali skoro deceniju - više ne važi! Da AV nije najveći prijatelj CG, štaviše, radi se o opasnom negatoru naše nacije i države, rodonačelniku Vulina i srpskog sveta, dok je hapšenjem Belivuka i njegovog klana Vučić pokazao da nije ništa bolji od prethodnika Tadića, koji je isto pokušao da uradi sa našim tadašnjim uzdanicama Subotićem i Šarićem!

Iako svako poređenje pati od veće ili manje doze simplifikacije, začeta romansa Đukanovića i Spajića makar malo podsjeća na pomenuti ples sa Vučićem. Što slučaj popis najbolje ilustruje. Ali, iz svakog lošeg iskustva pametan čovjek izvuče pouku. Pa tako i pojedini simpatizeri samog DPS-a, koje jedan od onih nikolića naziva neodgovornim! Iako ti zbunjeni ljudi, iskrene patriote, samo strahuju da im se ne ponovi storija sa Vučićem kao najvećim prijateljem Crne Gore! Jedan od takvih, neodgovornih a očito mudrih glasača nekad najjače stranke u razgovoru preko Tvitera pita svoje prvake, Živkovića i Vukovića, prije neki dan, sljedeće:

Ja imam osjećaj da ste vi davno odlučili šta će biti sa popisom i večeras ste samo došli da to nama saopštite. Pričate nam o popisnim listićima i raznim tehnikalijama nakon što smo 20 dana bombardovani raznom propagandom o BIA-i, lijevo-desno, i jednostavno smo tako isprepadani i ja razumijem strah kod građana. Ja, recimo, ne mogu mog oca da nagovorim da ne bojkotuje! Kako da ja njega sada nagovorim da ne bojkotuje tri dana uoči popisa?! Molim vas, možete da mi objasnite to?!

Šta su nesretni Ivan i Danijel objašnjavali zbunjenom građaninu, svom glasaču, vile znaju, potpuno nevažno za suštinu koja se ne tiče popisa i konkretnog pitanja već decenijskog narativa, odnosno sulude politike koja je vladala Crnom Gorom šireći brojne teorije zavjera, crne liste neprijatelja i utvara koje jurišaju na njihovu privatnu domovinu! Da bi onda u jednom momentu saopštili kako su se samo šalili, da je sve u redu, i može da počne sjutra. Ili obrnuto - godinama su Milo i njegova organizovana propagandan grupa plasirali famu o ljubavi dva oka u glavi, nikad boljim odnosima, nikad većim investicijama i nikad ljepšem Beogradu na vodi, da bi onda jednog jutra okrenuli ploču, saopštavajući da sve to ne važi, da je AV bio i ostao četnik a da je bratska BIA od danas čista ispostava KGB, odnosno FSB, ne priznajući jedino da su se zajebali. Ili da su se sa nama zajebavali, u produženom trajanju.

Da li će ovo sa Spajkijem završiti na isti način vidjeće se mnogo brže nego ono sa Vučićem. Koliko sjutra, kada budu saopšteni rezultati popisa, ako daleko bilo procenat Srba ozbiljnije naraste, a upotreba crnogorskog jezika značajno opadne - eto nam Mila u liku raznih živkovića, vukovića i nikolića da nam objasne kako je za loše rezultate kriv baš ovaj anonimni građanin sa Tvitera i mnogi slični njemu, dakle neodgovorni pojedinci iz redova glasača DPS-a, koji uoči samog popisa nijesu uspjeli da nagovore svoje roditelje ili djecu da ne bojkotuju, jer su se Milo i njegovi mjesecima samo šalili kada su nas pred spavanje plašili BIA-om i četnicima, Mandićem, Milatovićem i još gorim Monstatom.

Ako to ne bude pomoglo, onda će mlado i lijepo rukovodstvo DPS-a za eventualne poražavajuće rezultate popisa morati da optuži voljenog Mickeya, novom objavom da nas je izdao gore nego Vučić, da mu se ne može vjerovati više nego Abazoviću, a da svima njima koji su za građansku i antifašističku CG ne preostaje ništa drugo do da bojkotuju rezultate takvog namještenog i velikosrpskog popisa! U tu svrhu organizovaće se novi veličanstveni miting za odbranu građanske i evropske Crne Gore, na kome će Momo, Zlatko i Jelena Perović biti glavni govornici. Jer tako to rade savjesni.

Tragikomično djeluje ovaj pad i posrtanje DPS-a. Tragično, jer se radi o najvećoj partiji nekadašnjeg suverenističkog i prozapadnog bloka, a komično jer lutanje i idiotluk vrha stranke naveliko počinju da prepoznaju ne samo Janović, Damjanović i Marković, već i obični glasači. Kao ovaj anonimni gospodin na Tviteru, koji pita Vukovića i Živkovića kako da oca animira da ne bojkotuje popis, da ne bude dakle neodgovoran, kada je stravljen višemjesečnom propagandom da je popis namješten, da ga vodi BIA i da ga treba bojkotovati istom energijom kao i veš mašine Gorenja i šporete Rada Končara, nekada davno, kada je ovo ludilo i začeto! I još traje.

Samo što se mijenjaju uloge. Recimo, šef parlamenta Mandić sada mnogo više liči na Đukanovića s kraja 1997, dok je Milo danas pljunuti Andrija iz 1999. Eto kako sudbina zna da bude okrutna!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")