LOVAC NA ZMAJEVE

Dreco, Dajko i Marina, godine počinju martom

Nauk za našu parlamentarnu većinu, ako želimo da nas još dugo, dugo vodi - Spajki, Bred i Lama moraju prestati da slušaju Aleksu i Moma i da idu na poligraf. Kad ih pozovu neka im samo odbruse - nećemo se držati poligrafa kao pijan plota

42345 pregleda 96 reakcija 63 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti/Facebook
Foto: Arhiva Vijesti/Facebook

Zar slučaj Milana Kneževića nije nepobitan dokaz da je osvježilo, da je došla demokratija, da više nema DPS monopola i da je homo sapiens nastao evolucijom a ne od Vladimira Putina. Godine počinju martom a ne januarom, sve je isto samo džempera nema, umjesto Mila, Momira i Sveta, tu su Spajki, Milan i Andrija. A nek se pripremi Ervin.

Najbolji primjer da je osvježilo, da je demokratija napokon stigla, da je ne vidimo ali je osjećamo, i da je čovjek postao od majmuna, jesu imenovanja na čelne pozicije nezavisnih institucija! Naravno, kako nam je Spajki obećao, po principu meritokratije, što je sušta suprotnost vremenu dpsovske partitokratije, nekom Jeliću za koga nikad niste čuli, i čuvenoj formuli jedan zaposleni 4 glasa.

Da više niko nema monopol, da napokon niko nikom ne može da nameće svoje rješenje, i da je Dreco nastao od Novaka Kilibarde, svjedoči iskrena izjava Milana Kneževića kako bi na čelu IRF-a radije vidio Aca Đukanovića! Dok bi, po istom modelu, pamti pa vrati, Mickey na čelo podgoričke Službe za građane, prije poslao ujaka ili nekog njegovog iz Aikido saveza nego lidera Slobodne Dajka, koji je nastao od Marka Milačića. Dalaj Lama koji je nastao od Andrije Mandića gleda svoja posla i bez svađe i javne blamaže postavlja u Solar EPCG Marinu, koja je nastala u godinama koje su počele januarom. I još traje. I ne samo to, nego kao vino - što starija to bolja. Fali još samo da nakon AB revolucije, rata za mir i Pobjede, Nacionalnih parkova, TV Prve, Solar gradnje, preuzme Open AI, koji je na kratko bio obezglavljen posle iznenadne smjene Sema Altmana, jednog od pionira vještačke inteligencije.

Dakle, stvari su više nego jasne, nije ovo Silikonska dolina već naš Montenegro. Da se samo Milan Knežević pita, Dreco bi završio u egzilu kod Aca, da mu vodi banku u Luksemburgu, kad je mogao Prvu ovdje može i Drugu tamo (daleko), dok bi Olivera Injac vratila Dajka u Meksiko i Ameriku, gdje je sticao bogato iskustvo koje ga je preporučilo za odgovornu funkciju u glavnom gradu. Iako si ti Oljin kadar, meni je pripala neprijatna dužnost da te vratim u Meksiko i Ameriku - reče Miki snuždeno Dajku na aerodromu, prije leta za Beč i dalje Meksiko, gdje je Vladimir D. ostao upamćen kao tolerantan i razuman čovjek, koji ne mrzi Albance već samo Nika, a od Španaca i Meksikanaca, jedino Solanu. Za to vrijeme Dalaj Lama dogovara u miru i nirvani posljednje detalje sa Marinom oko novog menadžerskog izazova, koji će joj pasti mnogo lakše nego turbulentna i kratkotrajna avantura u Nacionalnim parkovima. Iz prostog razloga što su naši parkovi nastali evolucijom, znači od Darvina, dok su solarni paneli došli od Tesle, a Nikola je kao i Marina srpskog roda, samim tim genijalan i dokaz da homo sapiens ipak potiče od boga a ne od majmuna.

Ako se pitate zašto desno plućno krilo parlamentarne većine, Mickey, Milan i Lama, funkcioniše bez problema u odnosu na lijevo, ujak, Aleksa, Momo/Andrej, odgovor je - poligraf. Desno krilo, naime, u odabiru kandidata na čelne pozicije najvažnijih institucija i strateških kompanija bira kandidate putem meritokratije, a ne poligrafa. Jer na šta bi ličilo testiranje Dreca za IRF, ako bi mu prvo poligrafsko pitanje bilo: da li vam je Aco Đukanović ujak ili samo drug, poput Andreja?! Na tako sugestivnom pitanju Drecun bi odmah pao, jer poligraf ima samo dvije opcije za odgovor - Da ili Ne. Ako bi kandidat za šefa IRF-a odgovorio sa Da, Spajki bi mogao da pomisli kako se Dreco, Aco i Andrej znaju vrlo dobro, da su ekipa, kao braća skoro, preko čega principijelni i meritokratni Mickey ne bi mogao da pređe, pa bi Peđu D. izbacio naglavačke iz IRF-a kao što je Andreja iz PES-a. Ako bi Dreco poligrafu uzvratio sa Ne - mašina bi odmah zapištala, i svi bi, uključujući i naivnog premijera, vidjeli da kandidat Predrag D. laže.

Slično bi na poligrafu prošao i Dajko. Recimo pitanje, da li je Oskar sa Skaja predsjednik AV, ako bi odgovorio sa Da, ispalo bi da je zaboravio Vučiću podršku i donacije za fantastičnu predsjedničku kampanju i još ljepši srpski svet, a ako bi Dajko rekao Ne, i njemu bi se kao Drecu upalila crvena lampa i ispalo bi da ne govori istinu.

Jasno je onda da bi poligraf kao najsigurniji put da dođemo do profesionalnog rukovodioca neke institucije prošla jedino Marina. Zahvaljujući, naravno, genijalnim Srbima, Nikoli Tesli i Dalaj Lami, koji je nastao od Andrije Mandića. Naime, na ključno pitanje poligrafa za kandidatkinju Jočić, da li više volite Kosovo ili Solar, šta god odgovorila, Da ili Ne, Marina bi prošla. Jer, Da bi značilo - ko da mi iz duše uzme Kosovo, ali i Solar, a Ne bi Andrija prihvatio i zažmurio kao i kod glasanja Bošnjaka za njegovu smjenu - dešava se, život teče dalje i posle interpelacije odnosno poligrafa.

Zaključak ili nauk za našu parlamentarnu većinu, ako želimo da nas još dugo, dugo vodi, a Eskobar i ja nemamo dilemu oko toga - znači Spajki, Bred i Lama moraju prestati da slušaju Aleksu i Moma i da idu na poligraf. Kad ih pozovu neka im samo odbruse - nećemo se držati poligrafa kao pijan plota. Ili kao predsjednik Aikido saveza svog potpredsjednika. A Đeljošaj svoje svastike.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")