SVIJET U RIJEČIMA

Oligarh, njegova bivša žena, njena majka i Rupert Mardok

Rupert Mardok planira svoje peto vjenčanje. Njegova buduća nevjesta, Elena Žukova, bivša je supruga jednog ruskog oligarha i bivša tašta drugog. Priča liči na holivudski scenario

4926 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Rusija lako nalazi mjesto u svjetskim vijestima, pa ni ovaj mart nije bio izuzetak. Prvo su desetine hiljada Rusa došle da se oproste od Alekseja Navaljnog, koji je u februaru preminuo u kaznenoj koloniji. Onda su, u koordiniranom protestu, mnogi Rusi stajali u redovima da bi na predsjedničkim izborima glasali protiv Vladimira Putina, kako niko ne bi mogao da pomiješa sa istinom tvrdnje iz Kremlja da je Putin ubjedljivo osvojio svoj peti šestogodišnji mandat. Konačno, u stravičnom terorističkom napadu na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, za koji se vjeruje da ga je izvela podružnica ISIS-K, poginule su 143 osobe, a povrijeđeno je više od 300.

Da nije bilo ovih tragedija, još jedna vijest vezana za Rusiju možda bi dobila mnogo više pažnje. Medijski magnat Rupert Mardok (93), vlasnik kanala Fox News, New York Posta i The Wall Street Journala u SAD i The Timesa u Velikoj Britaniji, vjerio se sa Elenom Žukovom, molekularnom biološkinjom iz bivšeg SSSR-a, koji je od njega mlađa 25 godina.

Navodi se da je Mardok upoznao buduću nevjestu preko jedne od svojih bivših supruga, a ima ih četiri. Ispostavilo se da je Mardokova treća žena, Vendi Deng, prijateljica kćerke Elene Žukove, Daše. Deng je rođena u Kini, a jedan novinar New York Timesa se našalio da "tajkun jednostavno mijenja ženu iz jedne autoritarne zemlje za drugu". Po njegovom mišljenju, Mardok bi se mogao klasifikovati kao tip osobe koja "misli da svi treba da zarađujemo novac (i spavamo zajedno) i ne dozvolimo stvarima poput demokratije i jednakosti da nam stoje na putu".

Tačno, nisu sve Mardokove žene rođene u autoritarnim zemljama. Njegova četvrta supruga bila je američka manekenka i glumica Džeri Hol. U junu 2022. Mardok je prekinuo šestogodišnji brak poslavši pismo elektronskom poštom. U martu 2023. zaprosio je drugu Amerikanku, konzervativnu radijsku voditeljku En Lesli Smit, obećavajući da će mu ona biti posljednja supruga. Nije, međutim, prošlo ni tri nedjelje, a vjeridba je raskinuta jer Mardok izgleda nije mogao da prihvati evangelističke nazore E. L. Smit.

Iako Mardok ostvaruje velike profite zahvaljujući tome što voditelji na Foxu govore o hrišćanskim vrijednostima, on sam se ne pridržava vjerskih, ili možda bilo kakvih, principa. Čini se da uživa u tome što je ženskaroš: čak i u starosti može da mijenja žene kao automobile. A možda njegov brak sa Žukovom bude drugačiji. Bilo kako bilo, mogao bi da podstakne nezasitu glad javnosti za skandaloznim detaljima iz Mardokovog života, koji su već inspirisali "Nasljednike", popularnu HBO dramu o medijskom mogulu i njegovim emotivno zakržljalim potomcima spremnim da zabijaju nož u leđa.

Pa ko je ona, nova gospođa Mardok? Kao dio sovjetske inteligencije, Žukova je radila u Državnom institutu za hematologiju i transfuziju krvi, a nakon raspada SSSR-a nastavila je svoja istraživanja u oblasti molekularne biologije u Kaliforniji. Možda je kao i mnoge žene koje su se tih godina iz bivšeg SSSR-a preselile u Sjedinjene Države, računala na sreću, kao u filmu "Zgodna žena": pojaviće se bogati muškarac i ponuditi joj luksuzan život, koji stanovnici bivšeg SSSR-a poistovjećuju sa Zapadom. Ivana, rođena u Češkoj, i Melanija, rođena u Sloveniji, pronašle u Donaldu Trampu.

Za Žukovu, međutim, životni stil milijardera nije ništa novo. Njen prvi muž bio je ruski biznismen Aleksandar Žukov - jedan od onih talentovanih ljudi iz ranih 1990-ih koji su na razne načine zarađivali novac na postsovjetskom "Divljem istoku". To joj je dalo određeni ton oligarhijskog glamura, čak i kada se ponovo udala za kolegu biologa koji je emigrirao.

Pored toga, Žukova je bivša tašta još jednog ruskog milijardera-oligarha, Romana Abramoviča. On je na Zapadu stekao slavu budući da je skoro 20 godina bio vlasnik londonskog fudbalskog kluba Čelsi. Kao dobro upućen u sve u Kremlju, Abramovič je često djelovao kao Putinov rezervni kanal prema Zapadu: najpoznatija je njegova uloga izaslanika u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine tokom prvih sedmica nakon masovne invazije u februaru 2022. Te iste godine ga je, upravo zbog njegovih veza sa Putinom, britanska vlada natjerala da proda Čelsi.

Kćerka Daša je, uprkos očevom bogatstvu, počela da privlači pažnju javnosti tek tokom desetogodišnjeg braka sa Abramovičem. Želeći da bude viđena kao nešto više od poznate osobe, Daša je nastojala da izgradi reputaciju galeristkinje i kolekcionarke umjetničkih djela. Postala je poznata kao ključna figura "Garaže", otmenog moskovskog umjetničkog projekta i izložbenog prostora. Tamo su me upoznali sa njom, ali kada sam krenula da se rukujem, ona je umjesto ruke ponudila rukav svoje bijele svilene haljine.

Dašin brak sa Abramovičem završen je 2017. godine, ali ona nije dugo bila bez oligarha. U Švajcarskoj se 2020. godine, na ceremoniji kojoj su prisustvovale mnoge zvijezde, udala za Stavrosa Nijarhosa, unuka grčkog brodarskog magnata. Pošto se Dašina majka sada priprema za svoje vjenčanje sa Mardokom, ono će nesumnjivo dodati novo poglavlje porodičnoj priči o bogatstvu, moći i tabloidnom glamuru.

Što se tiče Mardoka, situacija se čini više nego odgovarajuća: vodeći američki promoter teorija zavjere ženi se bivšom sovjetskom naučnicom čija je kćerka dugo bila dio Putinovog kruga. Ni pisci "Nasljednika" nisu mogli smisliti bolji završetak.

Autorka je profesorica međunarodnih poslova u Novoj školi Univerziteta u Njujorku

Copyright: Project Syndicate, 2024. (prevod: N.R.)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")