STAV

Rušenjem stereotipa do pravog izbora profesije

2 komentar(a)
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.05.2017. 08:43h

Često svjedočimo stavovima poslodavaca da obrazovanje ne odgovara potrebama tržišta rada u dovoljnoj mjeri. Ovi stavovi se mogu čuti i u najrazvijenijim zemljama. No, obrazovanje je potrebno posmatrati u širem društveno-ekonomskom kontekstu u kome se ono ostvaruje. Treba imati u vidu strukturu i stanje privrede, stanje na tržištu rada, stopu nezaposlenosti i prisutnu strukturnu neusklađenost ponude i tražnje, globalizaciju, demografske promjene, uticaj informacionih tehnologija.

Imajući to u vidu, Evropska komisija je u junu 2016. donijela Novi program vještina za Evropu - Saradnja na jačanju ljudskog kapitala, zapošljivosti i konkurentnosti. Kroz realizaciju mjera iz Programa mladima i odraslima će se omogućiti da razviju vještine potrebnog kvaliteta, usklađene sa potrebama tržišta rada. Razlozi za donošenje Programa su, pored ostalog, što u Evropskoj uniji oko 26% ili 70 miliona odraslih nemaju odgovarajuće veštine čitanja i pisanja, kao i nedovoljne matematičke i digitalne vještine. Od 12 miliona dugoročno nezaposlenih više od polovine ima kvalifikacije nižeg nivoa. Oko 40% poslodavaca u Evropi ne može da nađe radnu snagu sa odgovarajućim vještinama. Kako bi se podstakli mladi i odrasli na kontinuirano obrazovanje i osposobljavanje, u periodu od 2014. do 2020. iz Evropskog socijalnog fonda i Evropskog fonda za regionalni razvoj biće uloženo više od 30 milijardi eura.

Crna Gora, u težnji da razvije kvalitetan obrazovni sistem na svim nivoima i približi se najboljim iskustvima i standardima zemalja Evrope, pažljivo prati i usvaja preporuke Evropske unije iz oblasti obrazovanja. Izmjenama seta obrazovnih zakona koje su u toku, ide se u pravcu jačanja obrazovnog sistema tako da se on uskladi sa potrebama savremenog društva, ali da istovremeno zadrži sve segmente koji su do sada ocijenjeni kao pozitivni.

Dio kojim se Ministarstvo prosvjete posebno bavi jeste unapređenje srednjeg obrazovanja. Realizuju se programi specijalističkih gimnazija. U stručnom obrazovanju akcenat je stavljen na realizaciju praktične nastave kao i promociju stručnog obrazovanja kroz kampanju Ministarstva Stručno, moj izbor za budućnost. Njome šaljemo poruku da stručna škola treba da se bira na osnovu ličnih afiniteta i sposobnosti, da i stručno obrazovanje može da bude prvi i pravi izbor za sve učenike, dakle i one sa najboljim uspjehom, da omogućava i rad u struci i nastavak obrazovanja. Uostalom, činjenica da su spot za navedenu kampanju radili učenici trećeg razreda Elektrotehničke škole iz Podgorice na najbolji način govori o tome koliki su zapravo kapaciteti mladih ljudi koji upisuju stručne škole kao i samih škola koje im pomažu da razviju svoje potencijale.

Saradnja sa poslodavcima je pretpostavka za kvalitetno stručno obrazovanje. Važno je da se poslodavci uključe u dualno obrazovanje i da tako postanu aktivni učesnici u definisanju potreba tržišta rada i u stvaranju kvalifikovane radne snage. Time se prevazilazi i problem da sektor obrazovanja i poslodavci imaju različite stavove o tome da li su lica koja završe sa obrazovanjem spremna za tržište rada. Takođe, direktnim susretom sa poslodavcima mladi razvijaju pozitivan stav prema preduzetništvu. Istraživanja pokazuju da bi preko 60% mladih prije radilo za sebe nego za poslodavca, da 28% razmišlja o pokretanju biznisa, ali samo 4% preduzima korake u tom smjeru. Upravo ranim upoznavanjem sa poslovnim okruženjem umanjuje se strah od neuspjeha koji nerijetko rezultira inertnošću mladih prilikom pokretanja sopstvenog biznisa.

Obrazovni programi sadrže ishode učenja. Smanjenje broja učenika u odjeljenjima srednjih škola koje se predviđa izmjenama zakona ima za cilj individualizovan pristup nastavi, u kome će nastavni kadar imati više mogućnosti za realizaciju aktivne nastave, koja će rezultirati trajnim i primjenjivim znanjima učenika.

Sve navedeno, uz promjene koncepta stručnog i maturskog ispita polaganjem tri umjesto četiri predmeta, samo je dio naših ozbiljnih napora da obrazovni sistem dovedemo na nivo na kome će on stvoriti mogućnosti za razvoj individualnih kapaciteta svakog pojedinca. To je, u skladu sa kompleksnošću same oblasti, izuzetno zahtjevan zadatak, ali uz zajedničke napore i podršku svih činilaca obrazovnog sistema, uvjereni smo u uspjeh.

Autor je direktor Direktorata za srednje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")