STAV

Preporod Cetinja: Kneževina Stara Crna Gora

Kako dovesti cetinje do nivoa jedne od najboljih evropskih opština
265 pregleda 9 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.04.2017. 14:03h

Da preciziram, riječi „Stara Crna Gora“ u ovom tekstu označava četiri nahije Stare Crne Gore od kojih su danas Katunska, Riječka i Lješanska u opštini Cetinje, dok je Crmnička u opštini Bar.

DANAŠNJA OPŠTINA CETINJE

Cetinje je od 1990. do danas doživjelo stravičan pad. Cetinje je ponižen, osiromašen, zapušten grad, grad čiju ljepotu i šarm uništavaju građevinski profiteri koji forsiraju devastaciju sličnu budvanskoj, grad koji umire jer se odlaskom mlađih generacija naglo smanjuje broj stanovnika...

ŠTA OPŠTINA CETINJE MOŽE BITI

Najkraće, po kvalitetu života građana, opština Cetinje može biti jedna od najboljih opština u Evropi.

KAKO DOVESTI CETINJE DO NIVOA JEDNE OD NAJBOLJIH EVROPSKIH OPŠTINA

1. Kneževina Stara Crna Gora

Opština Cetinje treba da u okviru Crne Gore dobije status kneževine pod imenom Kneževina Stara Crna Gora (Principality of Old Montenegro). Ukoliko iskažu takvu želju, građani Crmnice bi takođe bili dio nove kneževine.

Kneževina Stara Crna Gora ne mora imati veća ovlašćenja od sadašnje opštine; na taj način se onemogućava pripisivanje bilo kakve političke pozadine inicijativi za proglašenja kneževine.

Dakle, kneževina nije motivisana politikom nego poštovanjem istorije, kulture i tradicije i što je posebno važno ogromnim razvojnim mogućnostima koje se otvaraju simboličnom a rekao bih i poetičnom obnovom kneževine.

Princ bi bio samo simbol kneževine kojom upravljaju Predjsednik i Skupština izabrani na izborima sličnim sadašnjim opštinskim izborima.

2. Ekološka kneževina

Osnovno bogatstvo buduće Kneževine Stare Crne Gore je spoj mitske istorije i preostalog šarma i ljepote Cetinja, sa izuzetnim prirodnim ljepotama i uslovima za proizvodnju hrane vrhunskog kvaliteta.

Stara Crna Gora sa ovakvim vrijednostima je djelić čovječanstva koje je u dubokoj i opasnoj krizi. Svijetu su više nego ikada potrebni primjeri i pilot projekti koji ohrabruju i inspirišu. U takvom svijetu najbolji izbor Stare Crne Gore je da kao ideju vodilju usvoji uzdizanje do visine primjera mudro i humano organizovanog i ekonomski jakog ljudskog društva koje živi u harmoniji sa prirodom.

3. Šta Staroj Crnoj Gori donosi obnova kneževine

Dobro pripremljenom proglašenju Stare Crne Gore za kneževinu prisustvovale bi mnoge krunisane glave i prinčevi, brojne slavne ličnosti, vodeći svjetski naučnici i stručnjaci i, naravno, društveno odgovorni investitori. Bio bi to svjetski medijski događaj koji bi obnovljenoj kneževini trenutno obezbijedio svjetsku prepoznatljivost i lako prihvatljiv i simpatičan imidž. Za Kneževinu Staru Crnu Goru bi odmah znao čitav svijet; tačnije Stara Crna Gora bi odmah postala najpoznatija kneževina na svijetu.

Kao planetarni primjer i pilot projekat, Kneževina Stara Crna Gora može obezbijeditu tri osnovna elementa koja nam nedostaju za početak preporoda: znanje, društveno odgovorne investicije i svjetsku prepoznatljivost, poštovanje i ugled.

Projekat je potpuno realan i ostvarljiv zato što u najrazvijenijim državama svijeta postoji do 10% građana koji su svjesni u kojoj mjeri je bolesna „civilizacija“ u kojoj živimo i u kojoj mjeri je ugrožen opstanak čovječanstva; oni su kao manjina nemoćni da promijene svijet, ali mogu brzo i lako obezbijediti potrebno znanje, društveno odgovorni kapital, djelimično bespovratnu pomoć i publicitet za pilot projekat u Staroj Crnoj Gori. Mnogi među njima bi takvu Staru Crnu Goru doživljavali kao svoju drugu domovinu što je naravno dobro i za Crnu Goru u cjelini.

Najkraće, poslije tri decenije sunovrata Cetinja, nemoguće je zamisliti bolju osnovu za početak preporoda i pretvaranje sadašnje opštine Cetinje u jednu od najboljih evropskih opština u roku od 8-12 godina.

4. Primjeri razvojnih projekata

• Evropski ekoturistički raj na Skadarskom jezeru

Dobro osmišljen evropski ekoturistički raj na Skadarskom jezeru može Kneževini Staroj Crnoj Gori donositi prihod ništa manji od prihoda bilo koje primorske opštine. Suština je u tome da pored turista koji teže luksuzu postoje turisti koji su „alergični“ na hotel sa 5 zvjezdica i traže odmor sa ukusom avanture u što je moguće nedirnutijoj prirodi.

• Proizvodnja zdrave hrane

Stara Crna Gora ne može proizvesti svu potrebnu hranu po raznovrsnosti, ali može i mora proizvoditi vrhunsku zdravu hranu (sa unaprijed obezbijeđenim stranim tržištem) u vrijednosti većoj od vrijednosti potrošnje.

Naravno, preporod Stare Crne Gore znači i puno više: novi, kraći i brži putevi do mora i Podgorice, prečišćavanje otpadnih voda, energetska nezavisnost gradnjom solarne elektrane... bolje škole i bolnice, briga o mladima i starima...

Realno je moguće da Staru Crnu Goru pretvorimo u evropsko i svjetsko čudo ljepote, humanosti i kvaliteta života.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")