STAV

Jadran bez vojnih snaga

Sve države članice Ujedinjenih nacija treba da potpišu kratko obećanje da nikada neće poslati svoje vojne snage u ovu oblast. Uz dobru volju jadranskih i mediteranskih država, članica NATO-a i Rusije, ovo bi moglo postati stvarnost već tokom 2017. godine
67 pregleda 17 komentar(a)
Tivat, Jadransko more, Foto: Siniša Luković
Tivat, Jadransko more, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.03.2017. 15:09h

Živimo u bolesnoj „civilizaciji“ koja je zbog moći i materijalnog bogatstva privilegovane manjine dovela čovječanstvo na prag samouništenja. Svijetu su više nego ikada potrebni primjeri i pilot projekti koji ohrabruju i inspirišu. Zbog toga sam, poslije niza pripremnih razgovora u inostranstvu, odlučio da početkom proljeća pokrenem međunarodnu inicijativu zasnovanu na četvrt vijeka staroj ideji koja se pojavila uz projekat Ekološke države Crne Gore.

Najkraće - pozvaću sve države svijeta, humaniste i pacifiste da podrže inicijativu da se Jadranskom moru obezbijedi status mora bez prisustva vojnih snaga. U demilitarizovanu zonu bi bili uključeni more, kopno do na deset kilometara od mora i vazdušni prostor iznad ove teritorije.

Sve države članice Ujedinjenih nacija treba da potpišu kratko obećanje da nikada neće poslati svoje vojne snage u ovu oblast. Uz dobru volju jadranskih i mediteranskih država, članica NATO-a i Rusije, ovo bi moglo postati stvarnost već tokom 2017. godine.

Najbolje razgovore na ovu temu sam imao u Italiji gdje su mnogi odlično shvatili da bi ostvarenje ove inicijative donijelo svjetski imidž i ekonomsku korist čitavom jadranskom regionu, a za svijet bi to bila univerzalna poruka mira i nade, vjesnik boljeg čovječanstva.

Znam da će mnogi čitaoci pomisliti da sam idealista i utopista. Ne, nijesam. Dobro znam da je ostvarenje ovakvih ideja blizu nemogućeg, ali isto tako znam da su ovakve ideje vodilje potrebne kao putokazi i svjetionici. Naravno, treba se boriti za puno ostvarenje inicijative, ali je uspjeh i ako samo jedna trećina građana jadranskog regiona i Evrope shvati vrijednost ovoga prijedloga.

Inicijativa kreće početkom proljeća, a ova najava je inspirisana željom da prva vijest bude objavljena u mojoj i vašoj Crnoj Gori.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")