STAV

Nikšićka politička pita-uradi sam

Ali vjerujte mi da ne postoji građanin Nikšića, makar imao smisla za humor poput Cetinjana, kome je „predizborna“ politička situacija u tom gradu smiješna. Čak ni onda kad pojedini prvaci nikšićke vlasti samouvjereno i proročki precizno do imbecilnosti izjave „sigurno ćemo pobijediti
119 pregleda 3 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.03.2017. 10:01h

Ako ste pomislili da je ovo recept kako da na relativno lak način napravite „Nikšićku političku pitu“, onda ste potpuno u pravu. Za ovu majstoriju vam je potrebno: jedna šaka prevejane i manipulativne vlasti - što starije to bolje - i jedna šaka nezrele i raznorodne opozicije - obavezno u različitim bojama. Ništa ne treba peći ili kuvati, već sve upotrijebiti što sirovije. Od izuzetne važnosti je vrijeme kada sastojke treba sjediniti. Ni prerano ni prekasno, već tačno u pet do dvanaest pred isticanje roka trajanja sastojaka koji je jasno naznačen od strane autora ovog recepta - inače poznatog kuvara za sve vrste političkih pita. U protivnom, može da se desi da vam „ Nikšićka politička pita“ ne uspije. Tada bi - ne daj bože - nekom mogla pasti na pamet ona čuvena crnogorska poslovica „od ...? se pita ne pravi“ što, naravno, u ovom slučaju nije tačno.

Da nije tužno, možda bi bilo smiješno. Ali vjerujte mi da ne postoji građanin Nikšića, makar imao smisla za humor poput Cetinjana, kome je „predizborna“ politička situacija u tom gradu smiješna. Čak ni onda kad pojedini prvaci nikšićke vlasti samouvjereno i proročki precizno do imbecilnosti izjave „sigurno ćemo pobijediti“. Ruku na srce nijesu rekli koga, već su veoma mudro ostavili građanima da o tome razmišljaju. Bilo kako bilo stiže i Milo do svog rodnog Nikšića da na tribini DPS-ove omladine, u podužem govoru, pojasni da su izbori u Nikšiću samo nastavak parlamentarnih izbora na kojima treba do kraja pobijediti ne samo unutrašnje nego i brojne spoljašnje neprijatelje naše države. Usput je pomenuo da je Nikšić grad ekonomskog i privrednog prosperiteta i svakog mogućeg napretka, iako je vjerujem pretpostavljao da to prisutni već znaju jer ga netremice gledaju. Negdje sam pročitao da su Kinezi ovladali jednom neobičnom tehnikom koja im omogućava da spavaju otvorenih očiju, tako da nikada ne znaš da li su budni ili spavaju. Ko će ga znati? U svakom slučaju, siguran sam da se svi građani Nikšića mogu podijeliti u samo dvije kategorije - Trijezne i Srećne. E pa, upravo zbog ovih Trijeznih ne mogu da se ne zapitam šta je to što će se dešavati 12. marta u gradu pod Trebjesom?

Izbori? Ne. Sama ta riječ vam govori da nešto možete da birate. Kada su politički izbori u pitanju građani se opredjeljuju između različitih programskih i ideoloških ponuda koje im prezentuju učesnici izborne utakmice. U konačnom, između vlasti i opozicije odlučujući da li je postojeća vlast zaslužila dalje povjerenje ili to povjerenje treba dati opoziciji u obliku jedne partije ili koalicije. Jasno je da u Nikšiću nema šta da se bira pa samim tim to i ne mogu biti izbori.

Izjašnjavanje o povjerenju? Ne. Da bi to bilo izjašnjavanje o povjerenju odnosno nepovjerenju aktuelnoj vlasti, onda bi morala da postoje precizno utvrđena pravila. Obično je potrebno da glasa više od 50% onih koji imaju pravo glasa, u ovom slučaju birači Nikšića, da bi bilo izglasano povjerenje. Pošto takva norma ne postoji i sasvim je svejedno koliko će građana glasati, onda svakako nije u pitanju izjašnjavanje o povjerenju. Pa šta je onda?

Po svemu sudeći 12. marta od 7 do 20 časova u opštini Nikšić sprovešće se brojanje punoljetnih građana sa pravom glasa ili, nerijetko, bez njega, koji glasaju DPS odnosno aktuelnu vlast. Ako je to očigledno tako onda je neophodno da nešto pojasnimo.

Veoma često političke partije sprovode ankete kojima žele da ustanove koliku podršku uživaju među građanima. To naravno rade svojim novcem a dobijene podatke obično sakrivaju od političke konkurencije ili ih iznose u lažnim procentima zbog političke propagande. Sa istim ciljem će 12. marta DPS sprovesti „anketiranje“ građana Nikšića. Razlika je u tome: što će to uraditi novcem svih građana i resursima države, što će to biti jedna od naskupljih „anketa“ koju je sprovela jedna politička partija u Crnoj Gori, što će javnost biti upoznata ne samo sa procentom već i sa imenom i prezimenom svakog građanina Nikšića koji glasa za tu partiju i što će na osnovu te „ankete“, ma kakav njen rezultat bio, vladati još naredne četiri godine. Naravno da o tajnosti glasanja koja je, usput budi rečeno, zagarantovana zakonom, ne može biti ni riječi. Dobra strana ove vrste anketiranja je to što je ona nešto pouzdanija od klasične ankete. Kažem nešto pouzdanija jer svi mi dobro znamo da postoji nemali broj nevoljnika koji su ucijenjeni, preplašeni ili kupljeni da bi glasali aktuelnu vlast. E upravo broj tih nevoljnika će biti zanimljiv.

Na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Nikšiću glasalo je 78,9% birača. Partije koje 12. marta organizuju „anketiranje“ punoljetnih građana Nikšića, podržalo je 22.147 ili 37,7% birača u odnosu na ukupno biračko tijelo opštine Nikšić. S obzirom da su parlamentarni izbori bili nedavno, onda je za pretpostaviti da se taj procenat neće bitno mijenjati. Ukupno dvije partije čine ovaj procenat i to DPS sa 21.349 ili 36,3% i SD sa 798 ili 1,4%. Moramo se podsjetiti da u ovaj procenat ulazi i onaj ne mali broj nevoljnika. Znači nešto više od 1/3 birača Nikšića milom ili silom podržava aktuelnu vlast u ovom gradu. Nije teško pretpostaviti da bi svaki porast ovog procenta predstavljao porast broja nevoljnika ili drugačije rečeno, porast stope političkog nasilja koju vlast u Nikšiću sprovodi nad građanima ovog grada. Zaključak je jasan - 12. marta ćemo gledati kako 1/3 anketiranih građana sa pravom glasa produžava mandat nikšićkoj vlasti ili ćemo biti svjedoci porasta procenta neviđenog političkog nasilja jedne partije nad građanima grada pod Trebjesom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")