Bogdanović: Smrt Milatovića veliki gubitak za crnogorsku kulturu

"Cjelokupan Milatovićev kulturni angažman svrstao ga je u porodicu istaknutih crnogorskih kulturnih stvaralaca", kazao je ministar
1219 pregleda 2 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Bogdanović, Foto: Filip Roganović

Smrt Slobodana Milatovića predstavlja veliki gubitak za crnogorsku kulturu, u kojoj je ostavio vrijedan i prepoznatljiv pozorišni trag, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u telegramu saučešća povodom smrti reditelja i istaknutog kulturnog stvaraoca.

"Pamtićemo ga po osobenoj teatarskoj energiji i estetici: angažovanoj, avangradnoj, intrigantnoj i provokativnoj. Vjerujući da teatru priliči da mijenja svijet, sa puno entuzijazma, posvećeno i predano kreirao je novo promišljanje teatra i teatarske politike, koje je bilo posebno prijemčivo mladim naraštajima. Uz Milatovića, DODEST i FIAT, čiji je utemeljivač bio, stasavale su mnoge generacije glumaca i zaljubljenika u pozorište", rekao je Bogdanović.

Milatović je svojim produkcijama, navodi ministar, doprinio razvoju ambijentalnog teatra u Crnoj Gori, pa je u velikoj mjeri zaslužan za uspostavljanje ljetnjih pozorišnih scena u Baru, Kotoru, Nikšiću, Podgorici.

"Cjelokupan Milatovićev kulturni angažman svrstao ga je u porodicu istaknutih crnogorskih kulturnih stvaralaca. Njegovoj porodici ostaje za utjehu i vječno pamćenje vrijedno, dostojanstveno i časno umjetničko i ljudsko djelo, koje je gradio tokom svog života. Iskreno žalim zbog njegovog odlaska i u ime Ministarstva kulture i u svoje ime, upućujem izraze saučešća porodici", zaključuje se u Bogdanovićevom telegramu.

Bonus video: