U književnosti je neophodno poštenje

Otvoren je 17. međunarodni sajam knjiga “Trg od knjige” (21 - 28. jul)
722 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja: Ruski pisac Roman Senčin, Foto: JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi
Sa otvaranja: Ruski pisac Roman Senčin, Foto: JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi

Svako čitanje ne oplemenjuje. Postoje knjige koje kvare ukus, umjetnički sluh, koje zaglupljuju. Mi, književnici, možemo se boriti protiv takvih knjiga na samo jedan način: nastojanjem da pišemo pametnije, vjerodostojnije, a što je najvažnije - poštene knjige. U književnosti je neophodno poštenje. I ono važi ne samo za relaizam nego i za fantastiku, krimiće, dogodovštine, avangardu”, kazao je u nedjelju veče ruski pisac Roman Senčin na otvaranju 17. međunarodnog sajma knjiga “Trg od knjige” u Herceg Novom.

On je istakao da “papirna knjiga”, postepeno gubi svoje pozicije - tiraži padaju, mnoge knjige se prodaju vrlo sporo.

“S druge strane, barem u Rusiji, raste interesovanje za elektronske knjige; na sajtove ‘debelih književnih časopisa’ svakodnevno ulaze hiljade ljudi, mnogi snimaju elektronske knjige na piratskim sajtovima. Papirna knjiga se vraća tamo gdje je bila u osvit štamparstva - sve je više knjiga koje su prava kaligrafska umjetnička djela, lijepa i skupa, a to se ne baca na smetlište”, istakao je Senčin.

“Takozvani ‘masovni čitalac’ pada u zaborav. Ozbiljne knjige čitaju hiljade, a ne milioni ljudi, kao što je to bilo prije dvije decenije. Možda to nije dobro, ali pisac, kao po pravilu, svoja djela ne piše za milione. Njemu je važno da nađe nekolicinu sagovornika, da čuje nekoliko pametnih odziva na svoju knjigu”, ustvrdio je Senčin i poručio da se “ne smije se ići na čitaočevom povocu, čitaoca treba voditi za sobom”. Trg od knjige otvorio je predsjednik Opštine Stevan Katić koji je pohvalio unapređenje koncepta Sajma.

"To potvrđuje bogat, kvalitetan program koji će oživjeti Belavistu, uključivanje mladih lokalnih muzičara, kao i organizacija okruglog stola na temu odnosa književnosti i marketinga. Epitet međunarodnog, Trg od knjige opravdava učešćem pisaca iz Izraela, Češke i Rusije, uz neizostavne goste iz našeg regiona. Važno je da u programu ostaje segmet posvećen najmlađima, koji na kreativan način želi da zainteresuje i probudi ljubav prema književnosti i čitanju, što predstavlja poseban izazov u modernom vremenu”, kazao je Katić.

Trg od knjige ove godine održava se pod sloganom “Čitaj i tačka” (Vida Ognjenović). Za devet sajamskih dana biće organizovano 16 programa.

U okviru Trga od knjige publika je na otvaranju vidjela i “Stand Down Show” glumca Nebojše Milovanovića.

Bonus video: