Folić: Nekima se daje više za godinu, nego nama za sedam

Direktorica Polimskog muzeja ogovorila Ministarstvu kulture, ostajući pri tvrdnji da je raspodjela novca bila selektivna
760 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Polimskog muzeja, Foto: Savo Prelević
Zgrada Polimskog muzeja, Foto: Savo Prelević

Direktorica Polimskog muzeja Berane Violeta Folić ostala je pri ocjeni da je Ministarstvo kulture raspodjelom sredstava, naročito kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu, radilo na štetu ove referentne kulturne ustanove na sjeveru Crne Gore, odnosno da je raspodjela sredstava bila selektivna.

Na njene stavove koje je iznijela u “Vijestima”, u tekstu pod naslovom „Vlada radi na štetu Polimskog muzeja“, reagovalo je Ministarstvo kulture saopštivši da su te ocjene neutemeljene i proizvoljne i da je Ministarstvo kulture za proteklih sedam godina Polimski muzej pomoglo sa 408.900 eura, što, kako su kazali, nije nimalo beznačajno.

Odgovarajući na reagovanje, Folićeva podsjeća da je Polimski muzej na tom konkursu sa pet projekata odbijen zbog sitnice kakva je jedna ili dvije štampane verzije prijave za konkurs, jer Ministarstvo, navodno, ne može odobriti nepotpune prijave.

„Ipak, treba istaknuti da Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, koji je konkursom dobio 40.000 eura za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera na glavnom spomeniku u Spomen parku ‘Spomenik slobode na Jasikovcu’ u Beranama, nije imao saglasnost imaoca kulturnog dobra - Opštine Berane (tačka 8 Prijave za dodjelu sredstava za projekte iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020), što je jedan od osnovnih uslova konkursa. Da li se ovdje radi o dvostrukim aršinima, nije teško procijeniti. Dakle, Polimski muzej nije mogao dobiti nijedan projekat zbog sitnice u vezi broja štampanih verzija prijave, a Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore je dobio projekat iako nije ispunio daleko značajniji uslov konkursa. Ovo nas navodi da se zapitamo da li su svi projekti koje je odobrilo Ministarstvo ispunili sve uslove konkursa ili se dodjela sredstava vrši selektivno“, zapitala je Folić.

Prema njenim riječima navedeni radovi na Jasikovcu ne predstavljaju ono što je obećano Opštini Berane, a vezano za uređenje memorijalnog kompleksa na Jasikovcu sa ukupnom parkovskom površinom, što je trebalo da bude jedan od najznačajnijih projekata u opštini, već su im u planu samo konzervatorske mjere na glavnom spomeniku, „što ni izbliza nije isto“.

„Takođe, Ministarstvo navodi kako nije malo 408.900 eura za period od 2012 - 2019. koliko je kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara dodijeljeno Polimskom muzeju, a možemo reći da Ministarstvo određenim ustanovama daje tolika ili veća sredstva za jednu godinu, kao što je slučaj i za ovu godinu“, tvrdi Folić.

Ona dodaje i da prilikom dodjele licenci od strane Ministarstva kulture nije pravljena razlika da li se radi o opštinskoj ili državnoj ustanovi, jer po zakonu svi imaju ista prava i mogućnosti, tako da to ne trebalo da je bitno prilikom dodjeljivanja sredstava.

„Poštujući stručnost i kompetentnost Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, ipak smatramo da i tim Polimskog muzeja ima potrebne kvalifikacije za obavljanje poslova na Jasikovcu, a treba reći i da je ministar Aleksandar Bogdanović prilikom posjete Beranama sam naglasio da te poslove treba da obavlja Polimski muzej, pa se pitamo šta se u međuvremenu promijenilo i zbog čega“, kaže Folićeva.

Direktorica Polimskog muzeja iz Berana ističe da ne želi da kaže bilo šta protiv Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, ustanove sa kojom imaju dobru saradnju, već pojašnjava da su sve zamjerke upućene isključivo Ministarstvu kulture.

„Polimski muzej iz Berana obavlja poslove arheoloških i konzervatorskih istraživanja u više opština na sjeveru Crne Gore, pa je ovakvom raspodjelom sredstava za 2020. godinu nanijeta šteta gotovo cijelom sjeveru naše države. To se može shvatiti kao još jedan pokazatelj koliko Ministarstvo kulture, a i sama Vlada vode računa o razvoju sjevera“, zaključuje Folićeva.

Bonus video: