RUTA nas objedinjuje i čini jačim

Predstava “Kozocid” izvedena preksinoć u Podgorici, a direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević nije želio da zatvori festival već je najavio naredno izdanje u Ljubljani
1132 pregleda 0 komentar(a)
RUTA od aprila u Ljubljani, Foto: Krsto Vulović
RUTA od aprila u Ljubljani, Foto: Krsto Vulović

Ponosan što je Gradsko pozorište dio Regionalne unije teatara, a tokom prethodnih dana i domaćin prvog festivala RUTA, direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević preksinoć nije zatvorio festival u Podgorici, već najavio novi, u Ljubljani, od 14. aprila.

“Veoma sam ponosan što u vremenu kulturne bulimije i globalnih integracija, kada se razilazimo na više nivoa, RUTA postaje jaka kulturna platforma, koja nas objedinjuje i time nas čini jačim. Važno je i za umjetnike i za publiku da se razvijamo u širim okvirima. Njegujući kulturno zajedništvo, zadržavajući kuturni identitet i bogatstvo jezika svakog od nas, ovaj festival postaje zajednički”, kazao je Kovačević u subotu veče i istakao posebnu zahvalnost prema svima koji su doprinijeli realizaciji festivala i pokazali podršku.

Direktorka Mestnog Gledališča Ljubljanskog, Barbara Hieng- Samobor u subotu veče nije mogla da bude u Podgorici i “prihvati štafetu RUTA Ljubljana”, Kovačević je pročitao njenu poruku.

“Iz iskustva i načina rada u gradu Ljubljani, znam kako je velika i za uspjeh presudna moć povezivanja. Zbog toga nam se inicijativa Beogradskog dramskog pozorišta, da stvorimo savez šest teatara iz regiona, već na početku učinila uzbudljivom i logičnom. Ali definitivno nas je oduševio susret sa kolegama iz pojedinih pozorišta. Tolika raznolikost, ali ipak jasan zajednički cilj i iskren interes. Festival RUTA, čini se, biće već u prvoj ediciji veliki i raskošan projekat. Imamo osećaj, da članovi svih šest ekipa, ujedinjenih oko istog cilja, posjeduju dovoljno strasti za radom, umjetničke radoznalosti i požrtvovanosti, koje će biti potrebne za realizaciju tako zahtjevnog projekta, takoreći preko noći i sa ne mnogo sredstava. Publika će imati mogućnost da uzastopno gleda neke od najuzbudljivijih predstava pozorišta učesnika. Vrlo važnom nam se čini činjenica, da će na taj način i mladi umjetnici imati mogućnost konfrontacije pozorišnih praksi i iskustava. I naravno - inspiracije. Radujemo se iskustvu gostovanja, kao i iskustvu domaćina u mjesecu aprilu u Ljubljani. Dobrodošli!”, poručila je, između ostalog Hieng Samobor.

Posljednje veče RUTA u Podgorici zaokružila je predstava domaćina Gradskog pozorišta, autorski pojekat Vide Ognjenović “Kozocid”, koja je, kao i na svakom izvođenju do sada, oduševila sve prisutne i zavrijedila dug aplauz i ovacije.

Bonus video: