Poetskim teatrom CNP zatvara sezonu

Ova vrsta teatra je kod nas zapostavljena, ocijenio je umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić najavljujući prvu epizodu novog projekta

601 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Danilo Papić
Sa konferencije za medije, Foto: Danilo Papić

Crnogorsko narodno pozorište zatvoriće prethodnu sezonu koja je prekinuta usljed epidemije virusa korona projektom “Poetski teatar”, čija će prva epizoda biti emitovana večeras u 21.05 časova na Radio-televiziji Crne Gore, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Pjesnici koji će biti zastupljeni su Petar II Petrović Njegoš i pjesnici 20. vijeka Risto Ratković, Radovan Zogović, Milo Kralj, Vito Nikolić, Janko Đonović, Dušan Kostić, Aleksandar Leso Ivanović, Jevrem Brković, Pavle Goranović, Mirko Banjević, Vojislav Vulanović, Stefan Mitrović, Momir Marković, Ljubomir Đurković, Ratko Vujošević, Balša Brković, Mladen Lompar, Sreten Perović, Milorad Popović, Boško Odalović, Gojko Janjušević, a njihova djela će kazivati glumci Crnogorskog narodnog pozorišta Zoran Vujović, Danilo Čelebić, Varja Đukić, Mirko Vlahović, Julija Milačić Petrović Njegoš, Radmila Božović, Slavko Kalezić, Ana Vučković, Slobodan Marunović, Žaklina Oštir, Nada Vukčević, Mišo Obradović, Jadranka Mamić i Jelena Minić. Ekipu projekta čine i reditelj Goran Bulajić, urednik Bogić Rakočević, kostimografkinja Gordana Bulatović, snimatelj i dizajner zvuka Aleksandar Brajović, montažerka Katarina Bulajić, asistenti kamere Bojan Perović i Boris Vuković, direktor fotografije Ivan Čobajšić, izvršna producentkinja Janja Ražnatović i organizatorka Jelena Milošević.

“Projekat Poetski teatar je projekat koji je u potpunosti svojim resursima i angažovanjem honorarnih saradnika realizuje Crnogorsko narodno pozorište. To je projekat koji je rađen u uslovima pandemije kada nije bilo moguće izvoditi klasični pozorišni čin. Projekat je snimljen uz potpuno poštovanje mjera koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo. Ljetnji period ćemo iskoristiti da do kraja realizujemo najznačajniju investiciju u CNP-u, a to je obnova kompletnog sistema termotehnike, tako da ćemo novu sezonu započeti u potpuno novim uslovima”, istakla je nova direktorica CNP-a Milica Tomović.

Poetski teatar je kod nas zapostavljena vrsta teatra, ocijenio je umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić, ali je upravo to posebna obaveza svakog nacionalnog teatra.

“I mi kao nacionalni teatar ovim projektom ne samo da posvećujemo pažnju poetskom teatru kao legitimnoj vrsti teatra i ne samo da smo uradili projekat koji je prilagođen uslovima u kojima je bilo moguće raditi u prethodnom periodu, predstavljamo vrhunce pjesničke umjetnosti 20. vijeka uz Petra II Petrovića Njegoša. Siguran sam da će ovo predstavljati značajan projekat i za budući period”, poručio je Sošić.

Bulajić je dodao da je ansambl na tragu uspostavljanja “multimedijalnog pozorišta”.

“Inovativni i značajni rezultati nastaju upravo u teškim okolnostima. Kolektiv tada umije da osjeti vrijeme, publiku i nađe nove forme u svom izražavanju. Ja sam se trudio da podstaknem i nađem sceničnost u poeziji. Meni se čini da smo na tragu da uspostavimo jednu novu, uslovno rečeno, multimedijalnu formu pozorišta”, kazao je reditelj Bulajić.

Vlahović je istakao da je “poezija božiji dar, a govorenje poezije stvar senzibiliteta i talenta”, poručujući da će se u talenat glumaca uvjeriti i publika koja bude gledala Poetski teatar utorkom na TVCG1.

Poseban je izazov tražiti prostor za muziku u poeziji, posebno komponovati originalnu muziku ne kao pratnju već kao sastavan dio poezije koja se izvodi na sceni. Kompozitorka Nina Perović istakla je da je uživala u ovom procesu.

“Nadam se da će muzika biti razumljiva, a da će svi uživati. Sigurna sam da smo napravili nešto lijepo”, kazala je ona.

Željko Sošić je za kraj istakao da će naredna sezona biti otvorena predstavom “Smrt i njeni hirovi” Žozea Saramaga u režiji Lidije Dedović, koja je odložena usljed pojave virusa korona, a na Dan pozorišta može se očekivati i nova premijera.

Bonus video: