Likovna priča Hane Mirkov

“Priča koju sam na ovim radovima ispričala je šarena, izmještena iz očekivanog konteksta, čini nas onim što jesmo i nadahnjuje naše živote novom energijom", kazala je umjetnica

1606 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Siniša Luković
Sa otvaranja izložbe, Foto: Siniša Luković

„Ispričat ću ti priču“ naziv je izložbe slika, autorke Hane Mirkov, a koja je minulog vikenda otvorena u izložbenom prostoru JU Muzej i galerija Tivat.

“Hanin specifični slikarski izraz prepoznatljiv je ne samo u ovom gradu, državi, već i van granica. Svaki Hanin rad je zasebna ilustracija nekog događaja, legende, specifičnog dijela grada, tradicije, situacije ili neke univerzalne vrijednosti. Po motivima koje poput scenografije postavi na slici, čak i onaj ko ne zna legendu, priču ili znamenitosti nekoga grada, može da upozna isti preko njenih slika. Naravno, Hanin senzibilitet za odabir tema i motiva budi kod posmatrača pozitivne osjećaje“- rekla je, otvarajući izložbu, direktorica JU “Muzej i galerija”, Jelena Bošković.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbefoto: Siniša Luković

Ona je istakla da je inspiracija za 25 izloženih radova u akrilu, crtežu, kombinovanoj tehnici-olovka, tuš, pero, Hani došla uz čtianje knjige “Antiki fagot” u kojoj je poznati tivatski novinari i publicista Mašo Čekić sublimirao brojne priče i interesantne legende iz istorije Boke Kotorske i nekadašnjeg način života stanovnika zaliva.

Jedan od radova
Jedan od radovafoto: Siniša Luković

“Priča koju sam na ovim radovima ispričala je šarena, izmještena iz očekivanog konteksta, čini nas onim što jesmo i nadahnjuje naše živote novom energijom. Ova sjajna knjiga sa divnim pričama me je jako podstakla da stvaram jer su mi tokom čitanja slike same dolazile i ja sam prosto morala da ih realizujem na ovaj način,” kazala je autorka, Hana Mirkov.

Mirkov je rođena u Splitu 1989. godine. Srednju likovnu školu završila je na Cetinju 2008. godine, gdje je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti. Školovanje je nastavila na Accademia di belle arti di Bari, Italija. Živi i stvara u Tivtu. Učesnica je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, takođe i desetine kolonija u Crnoj Gori i Srbiji. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2012. godine.

Bonus video: