“Korifej” će biti održan uprkos koroni i besparici

Međunarodni festival alternativnog teatra počinje u Kolašinu 9. i traje do 21. avgusta

5213 pregleda 366 reakcija 1 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih festivala, Foto: Privatna arhiva
Sa jednog od prethodnih festivala, Foto: Privatna arhiva

Pod geslom „Ljeto pod maskama“, aludirajući na trenutnu situaciju pandemije virusa korona, ali i na masku kao obilježje pozorišta i umjetnosti, u Kolašinu će biti održan sedmi Međunarodni festival alternativnog teatra “Korifej” od 9. do 21. avgusta.

S obzirom na to da je virus korona u Crnoj Gori posljednjih mjeseci uzeo maha, organizatori ističu da će se potruditi da mjere koje su izrekle institucije u cilju sprečavanja širenja kovida-19 budu poštovane, a dodaju i da će se festival, uprkos sveopštoj bojazni, održati. Festival organizuju Opština Kolašin i NVO “Korifej teatar” iz Kolašina, uz finansijsku pomoć Ministartsva kulture.

“Lijepa vijest je da Opština Kolašin, prije svega Sekretarijat za društvenu djelatnost, prepoznaje ovaj festival i pozorišni život u Kolašinu kao važan za grad, kulturu i turizam, ali je zabrinjavajuća odluka komsije za sufinansianje projekata kroz konkurs Ministarstva kulture ‘Razvoj kulture na Sjeveru’, da smanji iznos sufinansiranja u odnosu na prethodne godine. Iako je smanjenje manjeg obima, festival ne uspijeva da zavrijedi veću pažnju državnih institucja kulture uprkos rezultatima koje ostvaruje, niti dosadašnja izdvajanja pokazuju da se ovo mjesto vidi kao sredina u kojoj je moguće dramskim stvaraocima, kojih u Kolašinu ima znatno više nego u drugim sličnim sredinama, pružiti uslove za makar privremeno, sezonsko opstajanje”, saopštio je selektor programa i glavni organizator “Korifeja”, reditelj Zoran Rakočević.

Ovogodišnje izdanje festivala, koji se tradicionalno održava od 2014. godine, kada je pokrenut niz aktivnosti u saradnji sa NVO Društvo prijatelja Kolašina, sastoji se isključivo od crnogorske produkcije, najavio je on.

Zoran Rakočević
Zoran Rakočevićfoto: Privatna arhiva

“Izdvajamo prije svega projekte kao što su ‘Don Kihot’ Braskog ljetopisa i Gradskog pozorišta Podgorica, ‘Kapital’ Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, obje u režiji Andraša Urbana, zatim predstavu Dramskog studija Prazan prostor ‘Sobe’ u režiji Mirka Radonjića, koji potpisuje i komad ‘Lagarije - čas o Surogatu’ u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Hercegnovska scena biće zastupljena takođe naslovom za klince, a u pitanju je ‘Carevo novo odijelo’ u režiji Petra Pejakovića, dok će Nikšićko pozorište izvesti ‘Kraljevića i prosjaka’ u mojoj režiji”, najavio je Rakočević.

Pored priznatih, već najavljenih predstava, Rakočević je istakao da “Korifej” i ove, kao i prethodnih godina pruža priliku nezavisnoj sceni da se predstavi.

“Tako smo odlučili da uključimo i nekoliko manjiih nezavisnih produkcija i amaterskih predstava koje su se pokazale uspješnima na istraživačkom polju i pozorišnom promišljanju. Prije svega tu su Bjelopoljsko pozorište sa predstavom ‘Odjeci’ koju je po Jonesku režirao Goran Bjelanović, Centar za kulturu Rožaje i Pozorišno društvo „Divan“ iz Petnjice sa dvijema predstavama u režiji Dragana Koprivice - ‘Čovjek za sve’ i ‘Kongres pomirenja’, NVO TNT i NVO Savez za djecu i mlade ‘Kuća’ sa komadom ‘Lutka’ koju smo režirali Milo Bešović i ja, a u kojoj igraju učenici podgoričkih srednjih škola, Dječija umjetnička scena iz Podgorice... Biće odigrana i ispitna predstava studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja ‘Zbogom’ rađena po tekstu Mira Gavrana, a domaćin festivala, ‘Korifej teatar’, biće zastupljen sa svoje dvije igrajuće predstave koje će ponovo odigrati za kolašinsku publiku”, ističe Rakočević za “Vijesti”.

Program
Programfoto: Privatna arhiva

Pored Rakočevića, koji je i selektor programa i organizator, ekipu “Korifeja” čine: tehnički koordinator Đorđije Tatić, grafički dizajner festivala Srđa Dragović i saradnica u organizaciji Marija Drakul. Kompletan program održaće se uz podršku Centra za kulturu Kolašin na čijoj sceni će se igrati svaka od predstava, usljed odluke organizatora da se ove godine ne održavaju predstave na otvorenom i drugi prateći i radioničarski programi.

“Don Kihot” otvara festival

Program 7. Međunarodnog festivala alternativnog teatra “Korifej”, koji ove godine ipak obuhvata samo crnogorsku produkciju, otvoriće predstava “Don Kihot” 9. avgusta u 20 časova, na sceni Centra za kulturu Kolašin.

U isto vrijeme počinju i sve druge predstave: 10. avgusta “Čovjek za sve”, 11. “Lutka”, 12. “Zbogom”, 13. avgusta na repertoaru je komad “Sobe”, 14. “Krivica”, 15. “Odjeci”, 16. će biti izveden komad “Kongres pomirenja” Dragana Koprivice, 17. “Vrijeme je za magiju” Davora Dragojevića, 18. “Žena koja je skuvala svog muža”, 19. “Kraljević i prosjak”, 20. avgusta se igra “Kapital”, 21. “Lagarije - Čas o surogatu” po motivima crtanog filma “Surogat” Dušana Vud Vukotića, dok će festival zatvoriti “Carevo novo odijelo”.

Bonus video: