Izložba Jelene Radulović u Modernoj galeriji u Podgorici

Postavka obuhvata 25 slika nastalih u tehnici ulje na platnu, od kojih je jedan dio iz studentskih dana crnogorske umjetnice, a ostali su se i po završetku studija nadovezali na započetu seriju

3403 pregleda 121 reakcija 4 komentar(a)
Jelena Radulović, Foto: Privatna arhiva
Jelena Radulović, Foto: Privatna arhiva

Akademska slikarka Jelena Radulović večeras će u Podgorici predstaviti svoje radove objedinjene pod nazivom “Sjećanja”, a izložba će biti otvorena u Modernoj galeriji u 20.30 časova, u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice i manifestacije Podgoričko kulturno ljeto. Kao što i sam naziv upućuje, Radulović prikazuje sjećanja kojima preispituje početke čovjekovog puta, građenja ličnosti, ali i nepovratnost vremena koje prođe.

“Ova priča je nastala tokom mog studiranja, u periodu kada smo se počeli osamostaljivati i kao umjetnici i kao ljudi. U tom traganju za sobom prirodno se nametnula tema koju i sada pratim. Smatrala sam da moram početi od ‘nacrta o sebi’ i tako sam pravila skice... Rodila mi se ideja da bi to mogla biti jedna lijepa priča, i to ne samo moja, zbog toga što ovo i nije samo moja priča, već je univerzalna - sjećanja jednako pripadaju svima. Na osnovu sjećanja smo i izgrađeni, jer su to trenuci koji predstavljaju bazu i osnovu za ono što postajemo... Na osnovu prvog čovjekovog perioda, na osnovu djetinjstva i naših reakcija, iskustava, ljubavi koju smo primali ili davali, mi se modelujemo i kasnije se tokom života na osnovu toga i ponašamo”, objašnjava umjetnica svoje motive i promišljanja.

Iz ciklusa 'Sjećanje'
Iz ciklusa "Sjećanje" foto: Privatna arhiva

Postavka obuhvata 25 slika nastalih u tehnici ulje na platnu, od kojih je jedan dio iz studentskih dana crnogorske umjetnice, a ostali su se i po završetku studija nadovezali na započetu seriju. Radulović pažljivo bira i boje kojima na platnu dočarava svoje vizije, a zahvaljujući kojima posmatrač njenih djela kao da prolazi kroz određeni filmski prikaz, izblijedjeli album urezan u čovjeku, prisjeća se sopstvenih sjećanja, nekog dalekog sna, a uporedo pokušava da protumači sebe i sve one puteve i faze koje život donosi svima.

Na platnima slika sjećanja na djetinjstvo
Na platnima slika sjećanja na djetinjstvofoto: Privatna arhiva

“Cijeli ovaj opus nije striktno u vezi sa mnom i mojim sjećanjima. Nijesam bukvalno izdvajala trenutke, već su se oni nekako maglovito pretapali na osnovu tih vizija, želja, a na kraju krajeva i sa žalom za izgubljenim, nepovratnim vremenom u kojem smo bili najbezbjedniji, najbezbrižniji... Upravo i boje sam birala da bih dočarala duh prošlosti, toplinu vremena i ljubavi u kojoj smo rasli. Konkretno, tema kojom se bavim ima za cilj da posmatraču predoči važnost njegovih sopstvenih sjećanja i cijelog toka koji ostaje za nama. Umjetnost je posebno važna u tom procesu. Povremeno se bavim i edukacijom, nastavom, radom s djecom i smatram da je djetinjstvo baza i početak svega. Umjetnost nas okružuje, sve je satkano od vizuelnog, ali je neophodno spoznati važnost umjetnosti”, ističe Radulović.

Žal za bezbrižnim vremenom
Žal za bezbrižnim vremenomfoto: Privatna arhiva

Izložbu će otvoriti kustoškinja JU Muzeji i galerije Podgorice mr Selma Đečević koja potpisuje uvodni i tekst kataloga „Magličasta polja sjećanja“, u kojem je između ostalog zapisala:

 Žal za bezbrižnim vremenom
Žal za bezbrižnim vremenomfoto: Privatna arhiva

“Nema naročite dinamike. Samo postojanje. Mir, tišina i svjetlost... Tako svoje radove opisuje umjetnica Jelena Radulović. Na njenim slikama prisutna je atmosfera vazdušastog snatrenja, obgrljenog elegičnim titrajima koji prizivaju sjećanja na djetinjstvo. Na bezbrižni svijet koji umjetnica utopljava magličastim poljima svijetlih plavih, smeđih i ružičastih tonova. Bez jasnih granica i oštrih kontrasta, bez buke ili tamnih slutnji, taj svijet je usidren u slici nekog neprestanog zalaska”, zabilježila je Đečević.

Djetinjstvo je baza čovjeka
Djetinjstvo je baza čovjekafoto: Privatna arhiva

Otvaranje izložbe biće upriličeno uz poštovanje svih aktuelnih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Svijet sada posmatra i iz majčinske perspektive

Jelena Radulović rođena je 1987. godine u Podgorici. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Dragana Karadžića.

Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

U razgovoru za “Vijesti” istakla je i da nakon ove izložbe planira da nastavi svoju posvećenost slikarstvu i motivu koji odgovara njenom senzibilitetu, a posebno ističe da tome doprinosi i majčinstvo.

“Nakon završetka ovog izlaganja planiram da nastavim dalje, a čini mi se da se po senzibilitetu neću mnogo odmaći od ovog motiva, posebno zbog toga što sam sada i majka... Zbog toga nastavljam istim putem. Sada čitav taj period kojem sam se posvetila mogu posmatrati iz jedne druge perspektive - majčinske, a do sada sam na sve to gledala samo kao dijete, razmišljala o tokovima, životu i prolasku života, dok sada konačno mogu da sagledam cijeli taj put i s jedne druge strane”, otkriva umjetnica.

Bonus video: