"Poljem se vija" u elektronskom izdanju

Filip Despotović, autor elektronske muzike, ocijenio je da je “Poljem se vija” od svih isprobanih narodnih pjesama najpogodnija za aranžiranje u elektronskom formatu

4129 pregleda 35 reakcija 0 komentar(a)
S muzičkih radionica, Foto: JP Kulturni centar Bar
S muzičkih radionica, Foto: JP Kulturni centar Bar

Crnogorska izvorna narodna pjesma “Poljem se vija” do kraja će dobiti svoje elektronsko ruho, odnosno moderan aranžman, na kojem će raditi sektorska grupa “Muzika” u sklopu projekta “COMPLICITIES” koji se sprovodi u Baru, saopštili su organizatori.

Odluka o izboru pjesme donijeta je na trećoj radionici ove grupe, održanoj u Dvorcu kralja Nikole u okviru međunarodnog kulturnog projekta u kojem je vodeći partner JP Kulturni centar Bar. Učesnici radionice imali su prilike da čuju kako izgleda interpretacija ovog crnogorskog tradicionala u izvođenju mladih članica hora KUD Jedinstvo pod vođstvom profesorice Zorice Vučeljić.

Ona je grupi od dvadesetak polaznika, starosti od 12 do 20 godina, do sada predstavila nastanak tradicionalne muzike, njen razvojni put i kako je treba čuvati u budućnosti.

Filip Despotović, autor elektronske muzike, ocijenio je da je “Poljem se vija” od svih isprobanih narodnih pjesama najpogodnija za aranžiranje u elektronskom formatu.

Pored emitovanja audio zapisa tradicionalne muzike iz više zemalja regiona, Vučeljić, koja je i članica poznate crnogorske etno grupe “Zora”, ukazala je polaznicima da je potrebno znati razvoj etno muzike “kako bismo razumjeli njen život”. S druge strane, Despotović je predstavio istorijat elektronske muzike i polaznike upoznao s najuspješnijim primjerima kombinovanja etno melosa i napjeva s elektronskom muzikom.

“Cilj radionica ove sektorske grupe je da se ostvari fuzija ova dva naizgled nespojiva žanra - elektronske i tradicionalne muzike, da se od nemogućeg napravi moguće. Naš programski zadatak je upravo da jednu izvornu crnogorsku narodnu pjesmu obradimo u modernom aranžmanu, a u produkciji tog snimka, učešće će uzeti svi polaznici radionice”, najavio je Despotović.

Sve radionice su održane uz poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, a redukovan je i broj polaznika, ističe JP Kulturni centar Bar u saopštenju.

COMPLICITIES je skraćenica od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES” i predstavlja međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova Evropske unije, u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija - Crna Gora - Albanija 2014/2020 programa. Projekat za cilj ima da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život, a započet je 2018. i biće završen krajem ove godine.

Bonus video: