Razglednica otkrila posljednje sate Van Gogovog života

Na osnovu novih otkrića, korijenje drveća koje je Van Gog (na)slikao nalazi se na glavnom putu kroz Over Žiroaz, 20 milja sjeverno od Pariza

2864 pregleda 0 komentar(a)
Razglednica i Van Gogova slika, Foto: Arthénon
Razglednica i Van Gogova slika, Foto: Arthénon

Prije 130 godina, tačnije 27. jula 1890. godine, Vinsent Van Gog zadobio je ranu od vatrenog oružja na abdomenu. Umro je u svom krevetu dva dana kasnije, u francuskom gradiću Over Žiroazu (Auvers-sur-Oise). Do danas je umjetnikova smrt označena kao samoubistvo, ali od tog mračnog dana u istoriji umjetnosti, naučnici i umjetnici pokušavaju da sklope slagalicu posljednjih trenutaka Van Gogovog života. Zahvaljujući skorašnjim nalazima francuskog istraživača Vutera Van Der Vena, vjeruje se da je veliki umjetnik posljednje sate svog života proveo slikajući, piše Nik Mafi za portal architecturaldigest.com.

Naučni direktor Instituta Van Gog, Vuter Van Der Ven, otkrio je i lokaciju na kojoj je Van Gog stvorio svoju posljednju sliku “Korijenje stabala” 1890. godine, što je potvrio i Van Gogov muzej u Amsterdamu. Stručnjaci su saglasni s ovim nalazima i zaključuju da je slikar posljednje trenutke posvetio slikanju serije radova čiji je glavni motiv korijenje drveća pored puta. Na osnovu novih otkrića, korijenje drveća koje je Van Gog (na)slikao nalazi se na glavnom putu kroz Over Žiroaz, 20 milja sjeverno od Pariza. Van Der Venu je u otkriću pomogla jedna 94-godišnja Francuskinja koja mu je posudila svoju zbirku istorijskih razglednica. Iako u početku nije primijetio ništa interesantno, mnogo toga je otkrio tokom karantina, kada je vrijeme proveo kod kuće u Strazburu. Svoje nalaze je predstavio Muzeju Van Goga u Amsterdamu, gdje su stručnjaci sproveli komparativnu analizu slike, razglednice i samog brežuljka. “Svaki element ove misteriozne slike može se objasniti posmatranjem razglednice i lokacije: oblik obronka, korijenje, sastav zemlje i prisustvo strmog krečnjačkog dijela,” navodi se u izjavi Muzeja.

Razglednica i Van Gogova slika
Razglednica i Van Gogova slika foto: Arthénon

Nakon što su u Francuskoj ublažene mjere o zabrani kretanja zbog korona virusa, Van Der Ven je otputovao u Over Žiroaz kako bi utvrdio postoji li mjesto s fotografije. Tom prilikom je otkrio da je taj dio puta udaljen oko 500 metara od gostionice Ouberž Ravuk gdje je Van Gog proveo posljednja dva mjeseca prije smrti. Drvo sa slike i fotografije je još uvijek bilo tamo.

Direktor Van Gogovog Muzeja Emili Gordenker i Vilijam van Gog, praunuk Van Gogovog brata Tea, obilježili su 130. godišnjicu od slikareve smrti svečanom ceremonijom upravo u Over Žiroazu. Tom prilikom je podignuta spomen ploča koja predstavlja istorijski značaj umjetnosti inače neupadljivih korijena stabala. Dugo se raspravljalo o tome koja je Van Gogova slika bila posljednja. U pismu Andreasa Bongera, zet Tea van Goga, opisao je kako je umjetnik „ujutro prije smrti” naslikao šumsku scenu, punu sunca i života, a to pismo je korišćeno kao dokaz da je “Korenje stabala” zaista Van Gogovo posljednje umjetničko djelo. Na osnovu razglednice, Van Der Ven zaključuje da je Van Gog na toj slici radio samo nekoliko sati prije smrti.

“Sunčeva svjetlost koju je slikao ukazuje da su posljednji potezi četkice nastali krajem popodneva tog dramatičnog dana koji se završio njegovim samoubistvom”, kaže Vuter Van Der Ven.

Bonus video: