Izložba „Rekreacija sjećanja” na Adi

Postavka obuhvata radove i umjetnike koji su svojim stvaralaštvom doprinijeli formiranju kulturno-umjetničke scene u svom okruženju i šire

3789 pregleda 2 komentar(a)
Vladana Mijanović, Foto: Privatna arhiva
Vladana Mijanović, Foto: Privatna arhiva

Kolektivna izložba “Rekreacija sjećanja”/“Recreating Memories” biće otvorena sjutra u Ulcinju, u 19 časova, u objektu “Šamador” na Adi Bojani, gdje će svoje radove predstaviti likovni umjetnici i arhitekte.

Izložbu je inicirala arhitektica Vladana Mijanović, a ovom prilikom okuplja radove svojih uzora i saradnika iz Crne Gore, regiona i Sjedinjenih Američkih Država koji su svojim stvaralaštvom doprinijeli formiranju kulturno-umjetničke scene u svom okruženju, a i šire: Svetislav G. Popović, Bogdan Bogdanović, Tupa Vukotić, Uroš Tošković, David Judelson (Team J, New York), Vincent Appel (Of Possible Architecture, Brooklyn NYC), Erin Cavanaugh, Adrijana Gvozdenović, Zdravko Delibasić Beli, Nikola Radonjić, Jovan Milošević, umjetnici iz Brazila Siri i Deborah Engel, Tijana Dujović-Liščevic, Jovana Lisčević, Kristina Ivanović, Nemanja Dragojlović, Senka Bogavac (Pejzaž Studio), Duska Durie, Šime Eškinja, Saša Maks.

“Ova izložba je povod da se započne razgovor i najavi početak saradnje na projektu umjetničkih rezidencija u Crnoj Gori, čiji će zadatak biti razmjena iskustava i znanja kao i očuvanje kulturnog nasljeđa kroz umjetničko djelovanje. Kroz ovaj lični pristup u selektovanju radova, izložba prikazuje formiranje kreativne misli različitih generacija i uticaje različitih okolnosti u kojima su se oni kao stvaraoci razvijali. Oni su svojevrsno definisali rječnik vizuelnih umjetnosti, otvorili nova pitanja i formirali standarde koji služe kao vodič u pripremama za ‘novo sjutra’ koje svi željno iščekujemo, vodeći računa da svojim ličnim primjerom ukažu na probleme i promjene s kojima se suočavamo”, navodi se u opisu izložbe.

Situacija koja je pogodila cijeli svijet u prethodnom periodu uticala je na degradaciju i krizu u svim oblastima, poručuju organizatori, a to je mnogima dalo još veću motivaciju da umjetničkim izrazom izađu iz svojih okvira i svojim radom doprinesu ljepšem i boljem sagledavanju kako trenutka u kome se nalazimo, tako i perioda koji slijedi nakon krize.

“Umjetnost je oduvijek predstavljala lični izraz trenutka, socio-ekonomskih uticaja perioda u kome se stvara i nesvjesno ili svjesno najavljivala nove epohe prateći kako društvene tako i prirodne promjene i lična stanja pojedinaca”, dodaju organizatori.

Šamador, Ada Bojana
Šamador, Ada Bojanafoto: Privatna arhiva

Izložba će biti postavljena u objektu “Šamador” na Adi Bojani, koji je dizajnirala Vladana Mijanović zajedno s koleginicom Aleksandrom Milović, a postavka će trajati do 15. septembra. Izložbu je podržala Opšitna Ulcinj, a realizuje se i u saradnji s timovima s plažnih objekata “Kulturni Dom Ušće” i “Sand Box”.

Bonus video: