Predstava “Nije to to” otvara MESS

Komad, u režiji slovenačkog reditelja Tomija Janežića, igra se svake večeri do 10. septembra u Sarajevskom ratnom teatru

2661 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Privarna arhiva
Scena iz predstave, Foto: Privarna arhiva

Predstava “Nije to to”, nastala u koprodukciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Scene MESS, Sarajevskog ratnog teatra i Beogradskog dramskog pozorišta, otvoriće večeras ovogodišnje izdanje 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, jednog od najvažnijih festivala na teatarskoj mapi Jugoistočne Evrope.

Komad, u režiji slovenačkog reditelja Tomija Janežića, igra se svake večeri do 10. septembra u Sarajevskom ratnom teatru.

„Za mene je ovo sasvim posebna predstava. Jedan od razloga je i to što je rađena u Sarajevu i osjećam je kao nešto što je u nekom smislu vezano i posvećeno Sarajevu. Zahvalan sam na toj prilici i zahvalan sam da je MESS dio toga“, istakao je Janežić i izrazio žaljenje što okolnosti ne dozvoljavaju da Festival bude susret kakav to obično jeste.

On je poželio uzbudljiv, inspirativan i značajan festival kao što je to, prema njegovim riječima, MESS uvijek i bio.

Iako su se nekoliko puta mijenjali planovi, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković istakao je zadovoljstvo što će Festival otvoriti upravo ova predstava i da će ipak, kako je to bilo zamišljeno u martu kada je program objavljen prvi put, Festival započeti sa predstavom nastaloj u Bosni i Hercegovini.

„Upravo važnost domaće produkcije, kao i međunarodne teatarske saradnje decenijama je jedan od glavnih ciljeva našeg Festivala. Vjerujem da je prva Janežićeva predstava u Sarajevu odličan reprezent važnosti takvog nastojanja u našem radu“, naglasio je on.

Poštujući epidemiološke mjere u publici će moći biti maksimalno 35 ljudi po igranju.

Uloge u ovoj predstavi su ostvarile glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Jelena Laban, Maja Ranđić i Dunja Stojanović. Pored režije, Janežić potpisuje dramaturgiju, kao i dizajn zvuka i svijetla. Scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremac, a koreografiju i dramaturgiju Katja Legin. U ekipi su još: asistententkinja režije i dramaturgije Mirjana Medojević, kao i asistenti režije Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija.

Bonus video: