Festival omladinske kulture u Podgorici

Konkurs za prijave za učešće u manifestaciji “Nemanjin grad” otvoren je do sjutra

3314 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Facebook
Ilustracija, Foto: Facebook

Prvi festival omladinske kulture “Nemanjin grad” biće održan od 25. do 27. septembra u Podgorici, u okolini starog grada - turske tvrđave Depedogen, objavili su oni na svom Fejsbuk profilu.

Konkurs za učešće u likovnom, književnom, muzičkom, filmskom i scenskom programu je otvoren do sjutra, a mogu se prijaviti svi (mladi) stvaraoci, umjetnici, kako afirmisani, tako i neafirmisani, koji žive u Crnoj Gori.

Organizator festivala je nevladina organizacija “Reanimacija”, a njihov cilj je da se pokrene novi kulturni događaj namijenjen mladima, kako bi došlo i do “reanimacije kulturnog života mladih u našem gradu”, navode oni.

“Program će se odvijati u samom istorijskom jezgru Podgorice, na prostoru između Stare Varoši i ušća Ribnice u Moraču. Ovaj nedovoljno promovisan lokalitet bio je kroz istoriju simbol suživota stare Podgorice. Mnoge lijepe zaboravljene priče o međusobnoj toleranciji, skladu i ljubavi vežu se za nekadašnje srce grada. Kao takav, on i danas predstavlja simbol multietničke i multikonfesionalne Podgorice. Takođe, ovaj prostor je bogat kulturno-istorijskim spomenicima: starinske kuće, Sat kula i džamija u Staroj Varoši, ostaci tvrđave Depedogen, ostaci srednjovjekovnog manastira, most na Sastavcima - samo su neki od njih”, ističu organizatori i dodaju da je ideja manifestacije da na taj način objedini kulturno-istorijska bogatstva s modernim i savremenim stvaralaštvom mladih.

Za prijave u oblasti književnosti neophodno je poslati najmanje pet pjesama ili dvije kratke priče. Za likovnu umjetnost potreban je portfolio sa ili bez predloženih radova rađenih u tradicionalnim ili novijim tehnikama, instalacijama... Isto važi i za fotografski segment - portfolio i/ili predloženi radovi fotografija Podgorice. Iz oblasti arhitekture se šalju rješenja koja su u vezi s urbanim prostorom glavnog grada. Kada je film u pitanju autori se mogu prijaviti sa kratkim filmom u trajanju do 15 minuta. Za scenski nastup potrebno je poslati koncept i video/foto materijal (ako postoji), a za muzički dio konkursa se šalje audio ili video materijal za pojedince ili bendove.

Uz navedene priloge treba dostaviti i kratku biografiju i fotografiju (koji će biti javno objavljeni), kao i kontakt podatke. Materijal se dostavlja na mejl foknemanjingrad@gmail.com a predmet, naslov mejla treba da bude ispunjen po principu: Prijava_OBLAST_Ime_Prezime.

Sve dodatne informacije i pitanja mogu se dobiti slanjem na prethodni ili na mejl nvoreanimacija@gmail.com.

Bonus video: