Za vikend koncerti španskog i danskog gitariste

U sklopu Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću uspješni muzičari izvešće onlajn nastupe

944 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Pablo Menandez, Foto: NGF
Pablo Menandez, Foto: NGF

Međunarodni festival gitare Nikšić nastavlja se online koncertima uspješnih gitarista Evrope, koji su dio EuroStrings projekta. Tako će tokom vikenda, sa početkom u 21 čas, publika moći da putem Facebook stranice festivala Nikšić Guitar Fesst, kao i programa lokalne Televizije Nikšić, prati koncerte španskog i danskog gitariste, Pabla Menendeza i Jonasa Egholma. Koncert Menendeza, koji je za online nastup Nikšić Guitar Festivala pripremio kompozicije Baha, Rodriga, Vagnera i Sora, održaće se večeras, dok će Egholmo sjutra veče izvesti kompozicije Rodriga, Dijensa, Agvada, Daulanda.

Menendez je na gitari počeo da svira sa deset godina. Edukovao se prvo u klasi poznatog gitariste Marka Sosiasa, a potom i magistrirao na Konzervatorijumu Mastriht u klasi maestra Karla Markionea. Studira i dirigovanje pod vođstvom maestra Miguela Romee i Andresa Salada.

„Nagrađivan je na nekoliko nacionalnih i međunarodnih muzičkih takmičenja širom Evrope. Aktivan je i kao muzičar u kamernim ansamblima. Sa tenorom Hoakin Pikanom i pijanistom Mariom Bernardom snimio je CD sa španskom muzikom XIX vijeka, a tokom sezone 2014/2015. bio je član Španskog nacionalnog orkestra mladih. Danas Pablo kombinuje koncertne aktivnosti sa pedagoškim radom budući da je angažovan kao profesor na Višem konzervatorijumu u Kordovi“, naveli su organizatori koncerta.

Egholm je tri godine prije Menendeza počeo da svira gitaru, dok je kao desetogodišnjak krenuo na prvu koncertnu turneju po Danskoj i Njemačkoj. Na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji u Kopenhagenu počeo je da studira 2015. godine kod profesora Jespera Sivebeka i Pera Palsona. Studira na prestižnom „Master en Interpretacion de Guitarra“ u Alikanteu u Španiji kod nekih od vodećih svjetskih gitarista, Dejvida Rasela, Ignjasia Rodesa, Rikarda Galena, Manuela Barueka i drugih.

Nagrađivan je na brojnim takmičenjima i nastupao u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Švedsku, Francusku, Španiju, kao i na Farskim ostrvima, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Mađarskoj, Kini i Japanu.

Svojevrsni nastavak Nikšić Guitar Festivala, osim najavljenih za ovaj vikend, podrazumijeva još tri koncerta EuroStrings gitarista, koji će se održati tokom oktobra, kada će nastupitii Mauš Kovalski iz Poljske, Bruno Pino Mateos iz Španije i Pavel Štajdl iz Češke. Festival se realizuje u organizaciji NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

Bonus video: