U Tivtu otvorena multimedijalna etnografska izložba

“Cilj Muzeja i galerije je da što više radi na promociji muzejske djelatnosti, tako da je naš etnolog Igor Lazarević osmislio i koncipirao izložbu sačinjenu od eksponata, koji se nalaze u fundusu muzeja i galerije i par eksponata, koji su pozajmljeni od naših sugrađana.”-kazala je ona

4663 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

“Odlike lokalnog ribarstva” naziv je multimedijalne izložbe autora etnologa Igora Lazarevića, a koja je otvorena u srijedu veče u Muzeju i galeriji Tivat.

Uz muzejske predmete raznog ribolovnog alata poput vrša, sakova, karola, ostiju, brankadela i sličnog, prikazan je kratki dokumentarni film autora Krsta Kika Tomičića, “Pagraši” iz sedamdestih godina prošlog vijeka. Izložbu su pratile i fotografije Tanje Nikolić.

U ime domaćina, posjetioce je pozdravila direktorica Muzeja i galerije Tivat Jelena Bošković.

“Cilj Muzeja i galerije je da što više radi na promociji muzejske djelatnosti, tako da je naš etnolog Igor Lazarević osmislio i koncipirao izložbu sačinjenu od eksponata, koji se nalaze u fundusu muzeja i galerije i par eksponata, koji su pozajmljeni od naših sugrađana.”-kazala je ona.

Kroz upoznavanje sa lokalnom ribarskom tradicijom, kroz ovu izlošbu koja je postavljena u prostorijama Etnografske zborke tivatskog Muzeja i galerije, posjetiocu saznaju i o životnim navikama stanovnika ovoga područja u prošlosti, administrativnom i privrednom kontekstu ribarstva kao privredne djelatnoti i načina života Bokelja.

“U dijelu materijalne i nematerijalne baštine, tradicionalno ribarstvo ima naročit značaj kod stanovnika primorskih krajeva. Ono je oduvijek bilo sastavni dio prilagođavanja datim prirodnim i ekonomskim uslovima.”- kaže autor postavke, etnolog i kustos Igor Lazarević.

Bonus video: