Skulpture Ine Martinović: Koze i jarići od metala, kada pravih više nema

“Skulptura koze i jarića je rađena po narudžbi. Smatrala sam da bih radom u metalu postigla željeni rezultat i gipkost samih jarića"

4195 pregleda 329 reakcija 12 komentar(a)
Kako ih je Martinović zamislila u glavi, tako ih je postavila na kamenu, Foto: Privatna arhiva
Kako ih je Martinović zamislila u glavi, tako ih je postavila na kamenu, Foto: Privatna arhiva

Elegantna koza i razigrani jarići u selu Štitarica nedaleko od Mojkovca skulptura su crnogorske akademske vajarke Ine Martinović koju je podržalo i Ministarstvo kulture.

Ona je o čitavom procesu protekle sedmice na svom Jutjub kanalu objavila i video snimak koji je izazvao mnogo pozitivnih reakcija kod pratilaca autorke, što je čini ponosnom i dodatno zadovoljnom učinjenim. Martinović je “Vijestima” kazala da je skulptura rađena po narudžbi i opisala kako je proces trajao.

“Skulptura koze i jarića je rađena po narudžbi. Smatrala sam da bih radom u metalu postigla željeni rezultat i gipkost samih jarića. Skulpture su izložene u selu Štitarica na sjeveru Crne Gore u mjestu koje je inače nekada bilo poznato po uzgajanju koza, pa je samim tim klijent odlučio da se postave na to mjesto. Cilj mi je bio prikazati elegantnost koze i razigranu prirodu jarića, uhvatiti karakter životinje. Skulptura je izložena na privatnom posjedu tako da nažalost nije dostupna široj publici pa sam iz tog razloga napravila kratak video koji sam postavila na svom Jutjub kanalu o samom procesu. Što se tiče reakcija na skulpture vrlo sam zadovoljna i mogu reći i ponosna. Komentari su sjajni, kako onih koji su imali prilike da vide skulpture uživo, tako i onih koji su pogledali fotografije ili video. Uspjela sam da sprovedem sliku skulptura iz svojih misli na kamenu na kome sada stoje”, ističe Martinović.

Ina Martinović
Ina Martinovićfoto: Privatna arhiva

Ona dodaje i da gipkost, eleganciju i ples jarića, kao i stav koze nije bilo lako izvesti, pa je zbog toga i proces rada na skulpturama trajao tri mjeseca.

“Proces je trajao poduže jer je zadatak bio vrlo zahtjevan i nije bio nimalo lak, kako fizički tako i tehnički. S obzirom na to da prvi put radim na ovakvom projektu postojala je i doza straha, ali kako volim izazove tako sam se suočila i sa ovim. Iako je u pitanju rad koji je van mog opusa, dala sam maksimum sebe kako bih ih predstavila u najboljem mogućem ritmu”, kaže umjetnica.

Bonus video: