„Višestruka korist”, ali čija?

Komijevo odsustvo iz Žirija drugog konkursa, ispostaviće se, otvorilo je širok put Komijevoj ekipici pravo ka konkursnim lovorikama...

5727 pregleda 1 komentar(a)
Filip Aleksić, glavni gradski arhitekt Podgorice, Foto: Podgorica.me
Filip Aleksić, glavni gradski arhitekt Podgorice, Foto: Podgorica.me

Dijete Fićko, glavni podgorički arhitekt - ne pušta riječ da se progovori u Vijestima po pitanjima koja zalaze u njegov nazovi-djelokrug - a da ne poklopi.

Nakon što je u tekstu naslovljenom “Nije stručan da komentariše nečiju stručnost” (Vijesti, štampano izdanje, 15. oktobar 2020) poklopilo navode koje je gospodin Darko Vlahović (direktor C.R.E.A.M. Montenegro PPP Alliance/ Public Private Partnership Association) iznio u tekstu naslovljenom “Gradnja istočne tribine podgoričkog gradskog stadiona: Putokaz ignorisali, crtali po svome” (portal Vijesti, 13. oktobar 2020.) - Dijete Fićko je u tekstu naslovljenom “Aleksić: Rakčević pokušava da manipuliše javnošću kada je u pitanju zaštita Gorice” (portal Vijesti, 26. oktobar) promptno poklopilo tvrdnje Luke Rakčevića, odbornika URA-e u Skupštini PG, iznesene u prilogu o gradnji zgrade na brdu Gorica koji je emitovan na TV Vijesti dan ranije (portal Vijesti, “Vuković nije zaštitio Goricu i ispitao dokumenta: Gradi se zgrada sa osam stanova, DUP istekao 2016.”, 25. oktobar 2020.).

“Nakon i više nego uspješno završenog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine Gradskog stadiona u Podgorici, zadovoljni smo što možemo da saopštimo”, piše dijete Fićko u tekstu objavljenom 15. oktobra, “da su dodijeljene sve tri nagrade (ajde!? - sve tri nagrade su dodijeljene!? - ma je li to moguće!? - op.a.), kao i jedan otkup (mašala, mašala - op.a.)”.

Riječ je, naravno, o i više nego bezveznom i više nego kontroverznom Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici, koji je raspisalo Dijete Fićko, odnosno Glavni grad Podgorica 26. juna tekuće godine. Tom konkursu je prethodio i više nego bezvezni, više nego neuspješni i više nego kontroverzni Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici, koji je raspisalo Dijete Fićko, odnosno Glavni grad Podgorica 20. decembra prošle godine.

Rezultati prvog bezveznog konkursa su objavljeni 31. marta ove godine. U Izvještaju o pristiglim radovima konstatovan je prijem tri rada - da, da, samo tri rada su primljena - nije greška. Pokušao sam da preuzmem Raspis konkursa sa Internet stranice GGPG (podgorica.me) i ustanovim da li je u Raspisu dat uslov minimalnog broja radova da bi se konkurs smatrao regularnim - ali nijesam uspio - pretpostavljam da je razlog prelazak na novu Internet stranicu GGPG - koja je lansirana 8. jula ove godine.

U Odluci Žirija stoji da je (sedmočlani) Žiri “jednoglasno konstatovao” da ni jedan (jedini) od tri konkursna rada “nije dosegao (famozni - op.a.) kvalitet prve nagrade, pa je odlučio (jednoglasno? - vjerovatno jednoglasno - op.a.) da se ista ne dodijeli”. Druga nagrada je dodijeljena, a dodijeljena su i dva otkupa. U zaključku Izvještaja o otvaranju koverti sa oznakom “Podaci o autoru”, stoji da je jedan od članova Žirija - Dragan Komatina (zvani Komi) - izjavio da je jedna od tri autorke koje stoje iza drugonagrađenog rada zaposlena u Društvu za proizvodnju, promet i usluge export-import “Studio K” d.o.o. iz Podgorice - iza kojega stoji upravo on - Komi - u funkciji osnivača i jednog od dva ovlašćena zastupnika.

Kako bilo, 26. juna tekuće godine je, kao što rekoh, raspisan drugi/novi bezvezni Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici - koji je, kako reče Dijete Fićko, “i više nego uspješno” završen. U vijesti koja se pojavila na adresi podgorica.me povodom raspisivanja novog konkursa, stoji da “je konkurs ponovo raspisan jer su u prvom pozivu dostavljena rješenja koja nijesu zadovoljila kriterijume koji su bili definisani konkursom” - a sve u cilju dobijanja “kvalitetnog arhitektonskog rješenja nove istočne tribine Gradskog stadiona sa pratećim sadržajima, u svemu prema važećim UEFA i FIFA standardima”.

Opet moram konstatovati da ni Raspis novog Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici nisam uspio da preuzmem sa adrese podgorica.me - ali sam zato preuzeo Odluku Žirija. U sastavu sedmočlanog Žirija ovoga puta nije bilo časnoga i poštenoga Komija - na njegovo mjesto je uskočila Slavica Stamatović Vučković - Komijeva kolegica sa Arhitektonskog fakulteta - što je jedina izmjena u odnosu na sastav Žirija koji je odlučivao o nagradama na prvom konkursu. Komijevo odsustvo iz Žirija, ispostaviće se, otvorilo je širok put Komijevoj ekipici pravo ka konkursnim lovorikama.

Na adresi podgorica.me iskopao sam - random - jedno Idejno arhitektonsko rješenje iza kojega stoji Studio K d.o.o. - odnosno Slavica Komatina, dia, u ulozi odgovornog lica - a ujedno i izvršne direktorice i ovlašnjenog lica ispred privrednog subjekta Studio K d.o.o. iz Podgorice. Navedena su i imena devet saradnica i saradnika na pomenutom idejnom rješenju - i šest od tih imena se pojavljuje u timovima koji stoje iza radova koje je Žiri drugog Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici (rezultati konkursa su objavljeni 2. oktobra) ovjenčao nagradama - jedno ime je u prvonagrađenom timu, četiri imena su u drugonagrađenom timu (kompletna ekipa koja stoji iza drugonagrađenog rada), i još jedno ime se pojavljuje, uz pomenutu gospođu Komatinu, u trećenagrađenom timu. Od tri autorke koje su stajale iza drugonagrađenog rada na prvom konkursu - dvije su uzele učešća i na ovom konkursu - jedna je bila članica drugonagrađenog tima, a druga trećenagrađenog.

Dakle, netačne su glasine koje su kolale mračnim arhitektonskim kuloarima proteklih nedelja da je Komi bio u Žiriju drugog konkursa - ali jeste tačno da su njemu bliski i dragi saradnici lijepo prošli na konkurusu - što će reći da se ono Fićkovo “nakon i više nego uspješno završenog konkursa” najvjerovatnije odnosi upravo na Komijevu ekipicu. Komi je, ukratko, izvukao bezvezni Fićkov konkurs. Da nije bilo Komija... itd.

A što se tiče radova - ne nalazim ni volje, a ni snage da se suočim sa njima - jer sam duboko ubijeđen da su konkursi u režiji Djeteta Fićka ispod svih standarda - čak i crnogorskih, odnosno podgoričkih - koji, ruku na srce, nikada nisu ni bili visoki - ali to je teška priča koja ne zanima tzv. struku u ovom trenutku.

“Kao glavni gradski arhitekt i predsjednik Saveza arhitekata Crne Gore”, piše Dijete Fićko u tekstu objavljenom 15. oktobra, “smatrao sam da Crna Gora apsolutno ima kvaliteta i znanja da ovaj projekat (istočne tribine Gradskog stadiona - op.a.) može potpisati lokalna scena, što se ispostavilo kao ispravna odluka”.

Da se Studio K nije uključio - i to u skoro pa punom kapacitetu - druge bi pjesme danas pjevalo naše drago Dijete.

“Na taj način dobijena je višestruka korist”, nastavlja Dijete Fićko, “gdje je kolegama pružena mogućnosta da pokažu svoj talenat, kao i novčane nagrade koje su ostale u Crnoj Gori”.

O zaštiti Gorice u narednom, ili u nekom od narednih brojeva.

Bonus video: