Preispitati potencijalni sukob interesa, korupciju na konkursima Ministarstva kulture

CRNVO problematizuje nezavisnost nezavisnih procjenjivača koji boduju projekte dostavljene putem javnih konkursa, pa tako i konkursa “Razvijajmo kulturne navike” Ministarstva kulture

11317 pregleda 65 reakcija 20 komentar(a)
Novaković Đurović, Foto: Savo Prelević
Novaković Đurović, Foto: Savo Prelević

Navodi dijela nevladinog sektora u vezi sa dodjelom sredstava na konkursima Ministarstva kulture - “Razvijajmo kulturne navike”, ali i Ministarstva rada i socijalnog staranja, otvorili su važna pitanja, a to su: nezavisnost procjenjivača koji ocjenjuju projekte, potencijalnog konflikta interesa u komisijama, a čak i potencijalne korupcije u ovom procesu. To se navodi u jučerašnjem saopštenju Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) koje potpisuje izvršna direktorka Ana Novaković Đurović.

Ministarstvo kulture devetog novembra je donijelo Odluku o finansiranju projekata/programa NVO iz oblasti kulture/umjetnosti što je izazvalo sumnju dijela NVO u kriterijum angažovane komisije, četvoro nezavisnih procjenjivača koji su projekte bodovali i čija se imena ne znaju, postojanje sukoba interesa u komisiji. Njihove navode Ministarstvo kulture je negiralo ističući da je sve u skladu sa zakonom.

Iz CRNVO podsjećaju da su od samog početka problematizovali odluku Vlade da nezavisni procjenjivači mogu biti državni službenici, što samo po sebi, tvrde oni, onemogućava njihovu nezavisnost.

Komisijom konkursa “Razvijajmo kulturne navike” predsjedavala je Marija Mrvaljević, a članovi su bili: Milica Martić, Azra Hrapović za koju neke NVO tvrde da je u konfliktu interesa, Dobrila Vlahović koja je i na listi nezavisnih projenjivača za 2020. godinu koje imenuje Ministarstvo javne uprave. Hrapović je za članicu komisije, između ostalih, podržalo najmanje pet NVO koje su na kraju dobile sredstva na konkursu, kao i NVO “Đakomo Adriatic” čiji je jedan od osnivača i Hrapović. Ona je to 2014. godine poništila, kazala je “Vijestima” u telefonskom razgovoru i dodala da se “izuzela” u procesu rada i odlučivanja kada su u pitanju organizacije koje su joj pružile podršku, kao i “Đakomo Adriatic” za koju je “povremeno angažovana”, a koja je na ovom konkursu dobila nepunih 10.000 eura za program “Kulturno-umjetničke potrebe u Crnoj Gori”, koji će uraditi sa partnerskom NVO “Centar Sjevera”.

Devet NVO, koje u svom fokusu rada imaju kulturu kroz različite programe, juče je uputilo otvoreno pismo odlazećem ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću tražeći poništenje ili odlaganje realizacije Odluke. Organizacije: Institut za savremenu umjetnost, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Centar za građansko obrazovanje, NOVA Centar za feminističku kulturu, Korifej teatar, Udruženje glumaca Crne Gore, Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore, ART 365 i Otvoreni kulturni centar Herceg Novi, cijene da novac - 221.772,10 eura - nije raspodijeljen zakonito i u javnom interesu.

“Ovo upućuje na jasnu strategiju da se iz dodjele sredstava u pojedinim oblastima izopštava kredibilni dio NVO sa referencama i iskustvom, a prednost daje organizacijama bez iskustva, sa upitnim kredibilitetom, koje za uzvrat neće otvarati važna pitanja i problematizovati rad institucija”, kažu iz CRNVO. CRNVO potvrđuje da se na osnovu dosadašnjih odluka o dodjeli sredstava, a koje su oni analizirali, mogu izvesti zaključci koji idu u prilog sumnjama da su procesi dodjele sredstava u pojedinim resorima za ozbiljno preispitivanje. “Ukoliko analiza podataka o dodjeli sredstava za NVO u 2020. godini potvrdi osnovanost navedenih sumnji, CRNVO će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica koja su učestvovala u ovim procesima”, zaključuje se u saopštenju.

Propusti će se utvrditi sumiranjem podataka

Iz CRNVO su pozvali i ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, prosvjete, zdravlja, ljudskih i manjinskih prava da u najkraćem roku donesu preostale odluke o dodjeli sredstava za projekte NVO u 2020. godini podsjećajući da je već novembar, a da odluke vezane za projekte koji treba da se realizuju, ili počnu realizaciju, još uvijek nijesu donesene. Tako se, kažu oni, krši Zakon o nevladinim organizacijama i obesmišljava zakonski koncept.

“Drugi razlog je što se dodjela sredstava u pojedinim resorima sa razlogom dovodi u pitanje od strane dijela NVO sektora zbog čega je izuzetno važno da sve odluke budu objavljene kako bi se mogla sprovesti adekvatna analiza dodjele sredstava na nivou svih ministarstava, te na osnovu sveobuhvatnih podataka utvrditi ukupni propusti ovogodišnje dodjele sredstava”, poručuju iz CRNVO.

Bonus video: