Dodjelom nagrada i filmom “Otac” otvoren PFF

Direktor Crnogorske kinoteke, Andro Martinović, dodijelio godišnju nagradu „Kino-oko” Piteru Veberu, a nagradu „Ratko Đurović” Momiru Matoviću

5060 pregleda 0 komentar(a)
Radović, Foto: PFF
Radović, Foto: PFF

Iako ništa ne može zamijeniti osjećaj gledanja filma na velikom platnu, mjere donesene u cilju zaštite publike, i u skladu sa mogućnostima, a koje nameće epidemija virusa korona, moraju se poštovati. Ipak, takva situacija nije zaustavila ekipu okupljenu oko Podgorica Film Festivala (PFF), petog po redu, da pruži priliku crnogorskoj publici da gleda najnovija regionalna, evropska i svjetska filmska ostvarenja.

PFF je otvoren svečanom onlajn ceremonijom u utorak veče, a traje do 20. decembra i dostupan je putem Video on Demand platforme www.podgoricafilmfestival.online

“Filmska industrija se ove godine u svakom smislu suočava sa velikim izazovima, ali je ovakvim izmijenjenim formama održavamo i činimo da opstaje, uprkos svemu... Upravo iz tog razloga smo kreirali prvu festivalsku Video on Demand platfomu u Crnoj Gori na kojoj će crnogorska publika narednih dana imati priliku da pogleda izvrsne naslove i učestvuje u našem pratećem programu. Iskorstiću priliku da citiram jednu od najvećih ličnosti u svijetu arhitekture na ovim prostorima - Slobodana Vukajlovića, uzimajući slobodu da njegovu misao prilagodim trenutnim dešavanjima u kulturi i iza koje sam kao njegova unuka spremna da stojim. Sve počinje iznova, jer sve stvari u svijetu filma znaju za kolebanje, za sva ta rušenja unazad, ali ne znaju za riječ kraj i ne znaju za riječ smrt”, kazala je ispred organizacije direktorica NVU Podgorica film festival Sara Radović.

Na otvaranju su tradicionalno dodijeljene nagrade Crnogorske kinoteke. Direktor Kinoteke Andro Martinović dodijelio je godišnju nagradu za doprinos filmskoj umjetnosti „Kino-oko” britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu, kao i nagradu za doprinos očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine „Ratko Đurović” crnogorskom reditelju Momiru Matoviću. Publici su se, putem video poruke obratili i Veber i Matović, kao i ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks.

„Kao britanskoj ambasadorki, zadovoljstvo mi je da predstavim Crnoj Gori najveće svjetske talente iz Britanije. Britanska filmska industrija je izvozno dobro na koje smo najponosniji. Ove godine će britanski režiser Piter Veber govoriti na Podgorica Film Festivalu, a vi ćete moći da pogledate njegova četiri filma tokom festivala. To su raznovrsni filmovi, koji prikazuju opseg njegovog talenta”, saopštila je Medoks i poželjela publici da uživa u programu. Festival organizuje NVU Podgorica Film Festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda.

Film posvećen ocu i sinu

Filmski program Podgorica Film Festivala, nakon svečane ceremonije, otvorila je crnogorska premijera višestruko nagrađivanog filma „Otac“ poznatog srpskog reditelja Srdana Golubovića koji se video porukom obratio crnogorskoj publici ističući da mu je čast što njegov film otvara festival.

“Meni je premijera filma u Podgorici uvijek jedan od najvažnijih događaja, a posebno sa filmom ‘Otac’. Moja porodica je jedna stara podgorička porodica, ja u Podgorici imam puno rođaka i veliki broj zaista velikih i važnih prijatelja. A najviše mi je žao u stvari zato što je ovaj film ‘Otac’ posvećen mom ocu koji je odrastao u Podgorici, koji je trčao po tim ulicama po centru, najveći deo djetinjstva živio u Hercegovačkoj ulici, išao u Gimnaziju ‘Slobodan Škerović’. Ovaj film je posvećen njemu i posvećen je njegovom filmskom djelu. Moj otac, Predrag Golubović bio je jedan značajan reditelj, prije svega kratkih igranih filmova i film ‘Otac’ je posveta njemu i posveta njegovom filmskom djelu. S druge strane, pošto je ovo film o očevima i sinovima, ovaj film je posvećen i mom sinu Balši. Moj sin Balša je dobio to divno ime i nosi to divno ime najviše zbog toga da bi ga podsjećao na prostor odakle potiče njegova porodica i da bi ulice po kojima je trčao i hodao njegov djed bile i njegove ulice. Nadam se da ćete uživati u filmu. Uživajte i u ostatku festivala, nadam se da ćemo uskoro imati prilike da se vidimo”, kazao je Golubović.

Bonus video: