Ideja o novom Bauhausu u Evropi

U pitanju je ekološki, ekonomski i kulturni projekat usmjeren na objedinjavanje dizajna, održivosti, dostupnosti, pristupačnosti i ulaganja

2883 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Culture-corner.me
Foto: Culture-corner.me

Nakon što je ranije najavila, Evropska komisija pokrenula je prvu fazu osmišljavanja inicijative za novi evropski Bauhaus - ekološki, ekonomski i kulturni projekat u okviru sprovođenja evropskog Zelenog plana.

“Na posebnim internet stranicama umjetnici, dizajneri, inženjeri, naučnici, preduzetnici, arhitekte, studenti i svi zainteresovani mogu već sada podijeliti primjere nadahnutih dostignuća za novi evropski Bauhaus, ideje o njegovom razvoju kao i sva sporna pitanja i nedoumice”, piše na zvaničnoj stranici Komisije ec.europa.eu.Više detalja o projektu moguće je pronaći na Instagramu i Pinterestu, kao i na sajtovima europa.eu i ec.europa.eu.

Njemački arhitekta Valter Gropius je sa grupom prijatelja 1919. godine osnovao školu “Državni Bauhaus” koja je brzo prerasla u međunarodni pokret za arhitekturu, umjetnost i dizajn. Po uzoru na izvorni Bauhaus, novi bi trebalo da oblikuje društvenu i ekonomsku tranziciju u zeleno i digitalno.

Ideju o novom evropskom Bauhausu prva je iznijela predsjednica Komisije Ursula von der Lejen u svom govoru o stanju Evropske unije prošle godine. Ona je istakla da je novi Bauhaus “ekološki, ekonomski i kulturni projekat usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, pristupačnosti i ulaganja s ciljem sprovođenja evropskog zelenog plana”.

Njegove osnovne vrijednosti treba da budu održivost, estetika i inkluzivnost. “Projekat novi europski Bauhaus uliva nadu za boljim kvalitetom života nakon pandemije. U njemu se načela održivosti udružuju sa estetikom kako bi se evropski Zeleni plan približio svakom pojedincu. Za uspjeh novog evropskog Bauhausa potrebna nam je kreativnost dizajnera, umjetnika, naučnika, arhitekata i građana”, izjavila je Ursula von der Lejen.

U sklopu faze osmišljavanja, Komisija će ovog proljeća organizovati i prvu dodjelu nagrada za novi europski Bauhaus. Nakon te faze slijedi objavljivanje poziva za podnošenje predloga u jesen 2021. godine kako bi se nove ideje iz te inicijative sprovele u najmanje pet država članica EU uz podršku sredstava Unije na nacionalnom i regionalnom nivou.

U sljedećoj fazi će biti pokrenuto pet pilot projekata za zajedničko osmišljavanje novih održivih i inkluzivnih rješenja sa izraženom estetskom komponentom, ističe se u najavi.

Bonus video: