Antigona 2.0 na sceni u pet mediteranskih gradova

Pozorišne radionice će se paralelno odvijati u svakom od nabrojanih gradova tokom 2021. godine, a s obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju, razmjena jezika će se odvijati onlajn, ali i na sastancima uživo. Čitav projekat imaće audiovizuelni element koji će se ogledati u dokumentarnom filmu i sedam djela lokalnih pozorišta, sa posebnom inscenacijom u okviru Mostra Viva del Mediterrani 2021

2544 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Predstava “Antigona 2.0”, nastala po ideju profesora književnosti iz Podgorice, Miroslava Minića, biće postavljena u pet mediteranskih gradova, kroz novi projekat “Projekat Antigona 2.0 Mediteran”.

To je inovativni obrazovni projekat koji je zasnovan na ideji profesora Minića, člana Inicijativa Fondacije Skupštine građana i građanki Mediterana FACM Montenegro circle. Ovaj projekat uključuje učesnike iz pet evromediteranskih zemalja i sedam FACM članica: Valensija (Španija), Podgorica (Crna Gora), Nador, Asilah i Rabat (Maroko), Oran (Alžir) i Bejrut (Liban). Inicijativa Fondacije Skupštine građana i građanki Mediterana (FACM) i Fondacije Anna Lindh, projekat Antigona 2.0 Mediteran se sprovodi u saradnji sa AMEL, Le Petit Lecteur, ASTICUDE, FOMEJE, Cafe Europa i Mostra Viva del Mediterrani, dok će ga finansijski podržati Evropska unija.

Pozorišne radionice će se paralelno odvijati u svakom od nabrojanih gradova tokom 2021. godine, a s obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju, razmjena jezika će se odvijati onlajn, ali i na sastancima uživo. Čitav projekat imaće audiovizuelni element koji će se ogledati u dokumentarnom filmu i sedam djela lokalnih pozorišta, sa posebnom inscenacijom u okviru Mostra Viva del Mediterrani 2021.

Na pozorišnim radionicama će se raspravljati o temama kako je biti Antigona danas, osjećaju zatvorenosti, slobodi i pravu na državljanstvo, osjećaju nacionalne, vjerske i seksualne netrpeljivosti, svijest o kulturnom nasljeđu, kao i o mnogim drugim temama koje treba da doprinesu izgradnji kohezivnijeg i jedinstvenijeg društva u svjetlu različitosti.

„Antigona 2.0 Mediteran“ je obrazovni projekat koji sa mladima i adolescentima želi da kroz pozorište i univerzalno klasično djelo podstakne na razmišljanje o raznim pojavama, dajući im prostora i za razmišljanje o likovima u djelu i njihovo predstavljanje u modernom društvu. Cilj projekta je da kroz heroinu Antigonu, sa kojom se lako mogu identifikovati i spoznajti univerzalne vrijednosti koje nas čine čovjekom. Na taj način mladi mogu prepoznati sve principe i prevesti na svoja trenutna životna iskustva. Principi na kojima je izgrađen ovaj mit: univerzalna pravda, tragedija koju predstavlja odnos između heroine i Kreonta kroz nasilje, usamljenost, nepravdu, borbu za održavanje principa, humanost, empatiju, eliminisanje stereotipa i društvenih klišea, vrijednosti solidarnosti i različitosti, treba kroz projekat da razriješi i donekle pojasni izazove sa kojim se suočavaju mediteranska društva.

Bonus video: