Jadranski festival: Održana panel diskusija na temu uticaja nematerijalne kulturne baštine

”Crna Gora ima neograničene resurse koje treba materijalizovati kroz projekte kao što je ovaj i mnogi drugi. Ovakvi projekti angažuju kapacitet za proizvodnju, koji može da ima svoje tržišno utemeljenje”, rekao je Jašarević tokom diskusije

9680 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta organizovalo je Jadranski festival u okviru realizacije IPA projekta Hamlet koji je održan u onlajn formi na Jutjub kanalu Resora kulture.

Večeras je održana panel diskusija na temu uticaja nematerijalne kulturne baštine na razvoj kulturnog turizma, dok će sutra veče biti predstavljena zbirka „Kratke priče: Virpazar, Karuč, Godinje, Vranjina i Petnjica“, kao i razgovor sa tri autorke priča inspirisanih pomenutim lokalitetima.

Na panel diskusiji su govorili producent i dekan FDU Edin Jašarević i kreativni direktor DAA Montenegro Nikola Radonjić koji su dali svoje mišljenje o valorizaciji nematerijalnih dobara, afirmaciji lokaliteta, agro kulturi kroz manifestacije, kao i o samoj realizaciji projekta dugog pet godina.

”Crna Gora ima neograničene resurse koje treba materijalizovati kroz projekte kao što je ovaj i mnogi drugi. Ovakvi projekti angažuju kapacitet za proizvodnju, koji može da ima svoje tržišno utemeljenje”, rekao je Jašarević tokom diskusije.

Program festivala obuhvata prezentaciju lokaliteta mapiranih projektom Hamlet. Posebni osvrt je dat na nematerijalnu kulturnu baštinu područja Godinje, Virpazar, Vranjina, Karuč i Petnjica kroz tradicionalnu izradu čuna, pletenje korpi od pruća, izrada bihorskog ćilima i drugih zanata.

”Dizajn ima uporište da artikuliše nematerijalnu baštinu”, Radonjić je objasnio uticaj dizajna na nematerijalna dobra.

Cilj ovog projekta bio je promovisanje turističkih lokaliteta koji baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Glavni rezultati proistekli iz ovog projekta su: Povećano znanje i svijest o lokalnom nasljeđu, Uključenost zajednice i javnih institucija u valorizaciji izabranih lokaliteta, Strategija prekograničnog brendiranja, Nova strategija za turističku ponudu izabranih lokaliteta, Turistička valorizacija tih lokaliteta i Prekogranični model za unapređenje lokalne zanatske proizvodnje.

Projekat HAMLET (Highlighting Artisanal Manufacturing, culture and Eco Tourism – Promocija rukotvorina, kulture i ekoturizma) realizuje se u okviru Prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italije, Albanije i Crne Gore. On je baziran na promociji turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori, obuhvaćeni ovim projektom, su prostor Skadarskog jezera i područje Bihora.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u ovom projektu učestvuje kao projektni partner, a Zajednica opština Crne Gore kao pridruženi partner. Glavni partner u projektu je Ministarstvo kulture Albanije, a ostali partneri su Istraživački institut URI iz Albanije, Zanatska komora iz Barija (Italija) i Regionalna agencija za turizam iz Pulje (Italija), dok je Regija Pulja pridruženi partner.

Bonus video: