Djela Milijane Vujović u Beranama

"Ovo što slikam je crnogorski kamen, ali on nije samo crnogorski već i kosmopolitski, može biti smješten bilo gdje. Ciklus je nastao sa motivom krša iz mog sela, a u pitanju je Donji Zagarač", kazala je Vujovićeva

3376 pregleda 2 komentar(a)
Vujović, Foto: Jelena Kontić
Vujović, Foto: Jelena Kontić

Izložba slika akademske slikarke iz Podgorice Milijane Vujović otvorena je u Spomen-kući “Vojvoda Gavro Vuković”. Ljubiteljima likovne umjetnosti u Beranama Vujovićeva se predstavila sa dvadesetak ulja na platnu.

Ona se ranije predstavila publici u Podgorici postavkom “Tajne kamena” kada je istakla da slika ono što osjeća, a da je poseban motiv crnogorski krš, kao i predio iz kojeg potiče.

“Moje slike su moj doživljaj podneblja iz kojeg potičem. Ovo što slikam je crnogorski kamen, ali on nije samo crnogorski već i kosmopolitski, može biti smješten bilo gdje. Ciklus je nastao sa motivom krša iz mog sela, a u pitanju je Donji Zagarač. Svi se mi negdje, što smo stariji, više vraćamo postojbini... Čak je i jedan dio izloženih akvarela nastao tamo. Planiram i da nastavim da radim tamo, u kući na selu, iako imam atelje u Podgorici”, kazala je tada Vujovićeva.

Sa izložbe u Podgorici
Sa izložbe u Podgorici foto: Jelena Kontić

Postavku je otvorila pomoćnica direktora Centra za kulturu Tamara Kenjić, prisutnima se obratila i autorka čije će slike biti izložene u Beranama narednih mjesec dana, a posjetioci ih mogu pogledati svakog radnog dana od sedam do 15 časova.

Milijana Vujović rođena je u Podgorici 1973. godine. Završila je Gimnaziju “Slobodan Škerović”, smjer dizajna. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1996. godine u klasi profesora Smaila Karaila, odsjek slikarstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1997. godine. Imala je više samostalnih i kolektivnih predstavljanja u zemlji i regionu, a dva puta je bila i učesnica Međunarodne likovne kolonije koju organizuje beranski Centar za kulturu koji je organizator i ove izložbe, pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

Bonus video: