Pravili klasične teatarske maske

Radionice sektorske grupe “Teatar” u sklopu projekta “COMPLICITIES” u Baru predvodila je glumica Vesna Vujošević Labović

4152 pregleda 0 komentar(a)
Dio učesnika, Foto: Privatna arhiva
Dio učesnika, Foto: Privatna arhiva

Izrada klasičnih teatarskih maski bio je zadatak polaznika radionice koju je u barskom parku Dvorca kralja Nikole predvodila glumica Vesna Vujošević Labović. Radionice se sprovode u sklopu sektorske grupe “Teatar” kao dio međunarodnog kulturnog IPA projekta COMPLICITIES koji u Baru traje već neko vrijeme.

“Prvog dana smo pravili kalupe od gline i birali oblik za buduću masku, a dan kasnije na programu je prvi otisak. Svako će napraviti svoju jedinstvenu masku da bismo zatim učili kako se igra pod maskama u teatarskom prostoru”, kazala je Vujošević Labović.

Pored nje, sa polaznicima radionice radili su i Neda Popović, Milena Vukoslavović i Petar Vujošević, koji su akademski likovni umjetnici.

“Oni kao likovnjaci rade prilagođavanje maske kalupa i vajanje, a onda kasnije ja sa polaznicima radim u teatarskom prostoru na načinu igre koji je poseban i jedinstven za svaku masku”, objasnila je Vujošević Labović.

Polaznici radionice uglavnom su članovi barske škole glume za djecu, ali i učenici Srednje likovne škole “Petar Lubarda” sa Cetinja, kao i roditelji polaznika.

Sa radionica
Sa radionicafoto: Privatna Arhiva

Naziv projekta “COMPLICITIES” predstavlja skraćenicu od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES” i predstavlja međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova Evropske unije u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora-Albanija 2014-2020 programa.

“Projekat za cilj ima da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život. Započet je 2018. i biće završen krajem ove godine”, navode organizatori.

Vodeći partner projekta je Kulturni centar Bar kao predstavnik Crne Gore, a partneri su opština Leće iz Italije i CDP iz albanskog Skadra.

Bonus video: