Veče posvećeno Boti Nikoliću

Na programu u Zetskom domu večeras su filmovi “Beštije” i “Pad Italije” na kojima je Nikolić bio direktor fotografije

2564 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Crnogorska kinoteka
Foto: Crnogorska kinoteka

Filmsko veče posvećeno nedavno preminulom direktoru fotografije i reditelju Božidaru Boti Nikoliću biće upriličeno danas u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, u saradnji s Crnogorskom kinotekom, u 19 časova. Publika će večeras biti u prilici da isprati projekcije dva filma na kojima je Nikolić bio direktor fotografije, i to “Beštije” iz 1976. godine u režiji Živka Nikolića i “Pad Italije” iz 1981. režisera Lordana Zafranovića, a ulaz je slobodan.

“Nikada nije dovoljno istaći koliko je svaki saradnik na filmu važan, a naročito se to odnosi na onog ko je produženo oko reditelja i ko je najbliži tom čudesnom aparatu koji bilježi slike u pokretu. To što je Bota Nikolić radio sa tolikim brojem jugoslovenskih reditelja, tako različitih prosedea, dovoljno govori koliko je njegov doprinos nekim od najboljih filmova domaće kinematografije bio veliki”, saopšteno je iz Crnogorske kinoteke.

Nikolić je rođen 1942. godine u Nikšiću i bio je jedan od najpoznatijih protagonista jugoslovenske kinematografije. Tokom karijere koja je trajala gotovo pola vijeka, kao direktor fotografije bio je angažovan na više od 100 filmskih i televizijskih projekata, a režirao je šest dugometražnih filmova.

Radio je na nekim od kultnih domaćih ostvarenja poput: “Balkanskog špijuna”, “Tri karte za Holivud”, “U ime oca i sina”, kao i na filmovima Slobodana Šijana ”Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”. Sarađivao je i sa mnogim drugim značajnim rediteljima. Specifično je i to da je upravo Bota Nikolić dao prvu glavnu ulogu Bred Pitu u filmu “Tamna strana Sunca”.

Dobitnik je mnogih nagrada, a 2015. je u Bitolju, na svjetskom festivalu direktora fotografije i kamermana dobio nagradu za životno djelo “Zlatna kamera 300” za doprinos savremenoj svjetskoj filmskoj umjetnosti.

Bonus video: