Laibach za kraj: Predstavljen program Podgoričkog kulturnog ljeta

Veći dio programa manifestacije koja će trajati do 23. septembra izvodiće se na otvorenom

1969 pregleda 0 komentar(a)
Pres uoči Podgoričkog kulturnog ljeta, Foto: Luka Zekovic
Pres uoči Podgoričkog kulturnog ljeta, Foto: Luka Zekovic

Predstava “Bajku životom pravimo, velika istorijska slikovnica” otvoriće ovogodišnje Podgoričko kulturno ljeto, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Modernoj galeriji. Predstava će biti izvedena danas i sjutra na Trgu nezavisnosti u 20 časova.

“Ideja predstave je nastala iz potrebe da se djeci na jedan bajkovit, slikovit i njima jako prijemčiv način predstave značajne ličnosti iz crnogorske istorije kulture, koje su odabrane po epohama” rekao je o predstavi umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević
Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačevićfoto: Luka Zeković

Osim Kovačevića na pres konferenciji govorila je sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović koja je izrazila zadovoljstvo zbog početka 22. po redu tradicionalne manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, kao i da se nadaju boljim vremenima kada će veći broj publike moći da prisustvuje dešavanjima.

Veći dio programa manifestacije koja će trajati do 23. septembra izvodiće se na otvorenom, kako kaže sekretarka za kulturu i sport, što je bila praksa i tokom prethodnog ljeta.

“Svaki kutak našeg grada može biti scena”, istakla je Medigović.

Medigović
Medigovićfoto: Luka Zeković

Ona je predstavila neke od segmenata programa i poručila da postoji mogućnost izmjene programa, kao i da će blagovremeno biti objavljene neke od lokacija.

Ovogodišnju manifestaciju obuhvata preko 65 programa podjeljenih u pet cjelina: performansi i pozorišni program, muzički, književni, filmski program, kao i vizuelna umjetnost.

“Tradicionalno smo i ove godine veliki prostor posvetili kreativnim mladim pojedincima i organizacijama da kroz naše tradicionalnu manifestaciju prikažu i predstave ono što rade”, rekla je sekretarka za kulturu i sport.

Novitet na Podgoričkom kulturnom ljetu biće izvođenje dva performansa, kao i filmski segment koji će tokom jula predstaviti film na otvorenom.

Medigović je takođe i najavila ekskluzivni dio muzičkog programa, sa kojim će se i završiti 22. manifestacija, koncert grupe “Laibach”.

Bonus video: