Savremena Ifigenija - ili kako je opijenost prividom moći bezvremena

Komad je rađen u kooprodukciji Centra za kulturu Kolašin sa koproducentima - CZK “Vojislav Bulatović - Strunjo” Bijelo Polje i NVO “Korifej teatar” iz Kolašina

2669 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Pete večeri Festivala dramskih amatera u Bijelom Polju nastupili su glumci bjelopoljskog i kolašinskog pozorišta u komadu „Ifigenija“, rađenom po tekstu Euripidove tragedije, u režiji Zorana Rakočevića.

Predstava nastala po Euripidovoj „Ifigeniji u Aulidi“, djelu koje je, prema riječima Rakočevića, aktuelno i nakon dvije i po hiljade godina od njegovog rođenja.

“Kao takvo ono i danas traje, dobijajući nova i drugačija značenja”, kazao je Rakočević.

Komad je rađen u kooprodukciji Centra za kulturu Kolašin sa koproducentima - CZK “Vojislav Bulatović - Strunjo” Bijelo Polje i NVO “Korifej teatar” iz Kolašina.

Rad na predstavi, kažu glumci, trajao je oko dva mjeseca, a posebno im je blo zanimljivo što su se bavili antikom.

“Tekst je adaptiran i prebačen u savremene okolnosti, čime smo željeli da pokažemo koliko su opijenosti moćima zapravo bezvremene, i šta su sve ljudi u stanju da dozvole sebi kada dođu u poziciju moći. Želja nam je bila da pokažemo i koliko sama stvarnost u svemu tome postaje izvitoperena i šta sve sebi dopuštaju”, kazao je glumac Petar Novaković.

Poznati glumac, porijeklom Bjelopoljac, Muamer Kasumović podsjetio je da su antički tekstovi i njihove adaptacije veoma rijetki na sceni, a da su novim konceptom, koji je Zoran napravio, pokušao da ga osavremeni, uvodeći nova sredstva poput mobilnih telefona.

“Ta nova sredstva koristila su tome da publika nekako shvati taj moment žrtvovanja kćeri, kao i da shvate to zbog čega jedan čovjek mora da žrtvuje svoje dijete da bi spasao Grčku”, kazao je Kasumović, dodajući da je smatra da su glumci uspjeli da priču iznesu na pravi način.

Pred Kasumovića i Novakovića u predstavi igraju glumci Anđelija Rondović, Jelena Đukić, Đorđije Tatić, muziku za predstavu uradio je Bojan Peko Minić. Predprodukciju potpisuje Jelena Šoškić.

U srijedu, šeste večeri FDA izvedena je predstava glumaca Centra za kulturu Rožaja “Hamlet u doba marketinga”, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, dok će večeras u 20 časova nastupiti Sudentski teatar Podgorica sa komadom “Mogu li vam pomoći”, za koji tekst i režiju potpisuje takođe Dragan Koprivica.

Dva sata ranije u bašti Centra za kulturu biće predstavljena Monografija 50 godina festivala dramskih amatera Crne Gore.

Sjutra, posljednje večeri FDA biće odigrane dvije predstave. U 18 časova nastupiće dramski studio bjelopoljskog Centra za kulturu sa predstavom “Babaverzum”, u režiji Petra Novakovića, dok će u 20 sati biti izveden komad “Potonja ura Njegoševa”, po tekstu Slobodana Tomovića, a u režiji Blagote Erakovića.

Bonus video: