Izložba “Vjekovi kotorskog pazara”

Postavka će biti otvorena večeras u Kotoru, u galeriji Pomorskog muzeja

3851 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Izložba "Vjekovi kotorskog pazara" autorki Radojke Abramović i Danijele Nikčević, u organizaciji JU Pomorskog muzeja Crne Gore biže otvorena večeras u 20 časova u galeriji kotorskog Pomorskog muzeja. Postavku će otvoriti Branko Janjalija, inženjer u penziji, a u muzičkom dijelu programa nastupiće klapa "Bisernice Boke".

Izložbom je obrađen istorijat kotorske pijace od srednjeg vijeka do danas. Kotorska tržnica, u narodu popularna kao "pjaca" ili još popularnije "Markat" tj. kod starijeg stanovništva koristi se i naziv "Pod Markat", po svojoj građevinskoj i arhitektonskoj koncepciji predstavlja jedinstven prostor u Kotoru.

"Kotorski markat u kontinuitetu danas bilježi trajanje od preko jednog vijeka, a mi smo se potrudili da izložbom damo na značaju prostoru koji se otvara u ranim jutarnjim časovima, na radost Kotorana i ostalih iz okruženja koji rado posjećuju kotorsku tržnicu, pa je pored kupovine ona mjesto susreta i okupljanja, što joj daje i tradicionalnu vrijednost", navele su autorke.

Izložbu od 74 fotografije prati katalog, edukativno-zabavna radionica "Kotorski pazar okom djeteta" u saradnji sa JU OŠ "Njegoš", učenicima I1 područnog odjeljenja Benovo i dokumentarni film "Crnogorski pazar u Kotoru" sniman za potrebe emisije "Tradicija Crne Gore: Stari pazari".

Bonus video: