„Pomirenje”, organizatori i žiri obećali bogat filmski program

Projekcijom nagrađivanog ostvarenja rediteljke Marije Zidar, otvoren 12. Underhill Fest

1631 pregleda 0 komentar(a)
S otvaranja festivala, Foto: Underhill Fest
S otvaranja festivala, Foto: Underhill Fest

Zahvaljujući maloj, ali odabranoj grupi entuzijasta koji vjeruju da publika u Podgorici i Crnoj Gori zaslužuje događaj kakav je Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma, Underhill Fest, uprkos svim otežavajućim okolnostima, preksinoć je svečano otvoreno 12. izdanje ove filmske manifestacije.

”Ove godine smo stigli i da omirišemo jesen. Iz tradicionalno toplog juna, stigli smo do kraja septembra, zbog različitih okolnosti - što globalnih, što lokalnih... I još jednom u sasvim novom prostoru! Ako vam neko kaže da je festival lakše organizovati, ako ste to već uradili 11 puta, nemojte mu vjerovati”, kazao je na otvaranju jedan od organizatora festivala, filmski kritičar i selektor programa Vuk Perović.

”Filmovi iz obje selekcije su fantastični, članovima žirija će biti izazov da odaberu pobjednike. Mnogobrojnoj publici želim da uživa u filmovima u ovim danima”, poručila je članica žirija, programska producentica na Al Jazeere Balkans, Lejla Dedić.

Dedić će o nagradama “Maslačak” u međunarodnoj i regionalnoj selekciji odlučivati zajedno s rediteljem iz Srbije Draganom Nikolićem i producentom iz Crne Gore Velišom Popovićem. Pored toga, Perović je podsjetio da će publika i ove godine biti u prilici da izabere najbolji film festivala, tako što će nakon projekcije uzeti glasački listić, ocijeniti film i zatim listić ubaciti u označenu kutiju.

Festival je otvoren projekcijom nagrađivanog ostvarenja “Pomirenje” rediteljke Marije Zidar, u koprodukciji Slovenije, Srbije, Kosova i Crne Gore.

Film “Pomirenje” sniman je u Albaniji u periodu od pet godina, a donosi priču o pokušaju pomirenja između dvije porodice u jednom selu na sjeveru države, i to nakon ubistva devetnaestogodišnje Điste Paplekaj.

”Film nudi jedinstven pristup, kao i specifičan ženski pogled na patrijarhalno društvo koje se nalazi na raskršću poluzaboravljene prošlosti i nesigurne sadašnjosti”, ističe se u opisu.

Vođeni čuvenim albanskim plemenskim zakonom “Kanunom” porodice bivaju zarobljene u sukobu koji rezultira gubitkom života, da bi kasnije, uz pomoć institucije/organizacije poznatije kao “Komitet za pomirenje”. Pored boli i patnje usljed gubitka djeteta, prikazuju se i brojni aspekti postojani u današnjem društvu: uspon religije, nepovjerenje u državu i državne institucije, manjak konsenzusa u društvu, politička manipulacija, položaj žene/žena u društvu i porodici, što je i rediteljka primijetila.

”Pored svega, ovaj film donosi i kompleksnu sliku patrijarhata. Nije jednostavno posložiti stvari u kontekstu da imate žrtvu, njenu majku, muškarce koji odlučuju i manipulišu, presiju... Bilo mi je bitno da kroz sve to prikažem cjelokupnu sliku društva. S takvim stvarima se teže suočavati kod kuće jer su prikrivene, pa mi je na neki način bilo lakše da o ovim problemima govorim u Albaniji, jer su tamo stvari bile otvorene. Ironija svega je bila što sam više predrasuda o svom radu čula u Sloveniji, u kontekstu da neću uspjeti da snimim ovaj film i iznesem priču do kraja jer sam žensko, te da je priči neophodan muški reditelj... Nešto slično se jednom prilikom desilo i na snimanju... No, mislim da se ne treba uzrujavati zbog takvih ‘ispada’...”, istakla je rediteljka nakon filma u razgovoru s Perovićem.

Ona je dodala da je čitavom procesu pristupila prvenstveno kao čovjek, više nego kao rediteljka, a provodeći vrijeme s akterima filma ekipa je počela da proživljava njihove živote...

Veliko i značajno ostvarenje na otvaranju obećava (makar) jednako dobar program i u nastavku Underhill-a koji traje do 30. septembra. Projekcije se održavaju na platou Crnogorske kinoteke i Muzičkog centra Crne Gore, ali će se, kao što je to bio slučaj prve večeri, u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, izmjestiti u neku od sala Kinoteke i Muzičkog centra.

Večeras na progamu ispovijest pojedinca i priča o jednoj zemlji

Intimna ispovijest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava, film "Potreba za mržnjom" u režiji FIlipa Čolovića, biće prikazan večeras na platou Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, u 20 časova.

Gost na festivalu je reditelj filma FIlip Čolović, koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike, a publika će razgovor moći da prati uživo putem društvenih mreža i Jutjub kanala Underhill festivala uz podršku Telenor mreže.

Nakon ovog filma, u 21.35 h, na programu u međunarodnoj selekciji je film "Prve 54 godine - skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" koji je režirao Avi Mograbi.

"Uzimajući za ilustrativan primjer detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, film daje ironičnu lekciju o tome kako okupirati drugu zemlju više od pet decenija. Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika, ali u režiji Avija Mograbija, koji nas sokratovskom ironijom uvodi u savremenu istoriju svoje zemlje, proširujući je svjedočanstvima bivših vojnika o sistemskim napadima na civilno stanovništvo. Satira je opora, a humor crn kao noć. U ovom filmu, namijenjenom i početnicima i iskusnim poznavaocima, taj gorki i beskonačni sukob ispričan je kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava", ističe se u opisu filma.

Bonus video: