Folklorni ansambli "Zahumlje" i "Venac" održali zajednički koncert

"Sporazum podrazumijeva saradnju ne samo u kulturnim aktivnostima, već i u naučnim koje se vezuju za folklor. Jedni drugima stojimo na raspolaganju”, kazala je Jovanović i najavila novi koncert u gradu pod Trebjesom krajem ove, ili početkom naredne godine.

2274 pregleda 0 komentar(a)
Folklorni ansambl “Venac”, Foto: Privatna arhiva
Folklorni ansambl “Venac”, Foto: Privatna arhiva

Folklorni ansambli “Zahumlje” iz Nikšića i “Venac” iz Gračanice potpisali su sporazum o saradnji, a onda zajedno nastupili u Nikšićkom pozorištu, u okviru “Septembarskih dana”.

”Veliko nam je zadovoljstvo, ali i čast, da možemo da nastupimo sa jednim profesionalnim ansamblom, jer folklorni ansambl ‘Zahumlja’ je amaterski. Još veća je čast što smo potpisali sporazum i to je put, koliko sam informisan, da jedan profesionalni ansambl sa potpisuje ugovor o saradnji amaterskim ansamblom. Oni će biti naši gosti i ubuduće, ne samo na koncertu, nego će njihovi profesionalci, koreografi, umjetnički rukovodioci, orkestar, biti kod nas da nas obuče tim profesionalnim vrijednostima folklora”, kazao je Marko Đokić, koreograf i umjetnički rukovodilac folklornog ansambla “Zahumlja”.

Snežana Jovanović, direktorica ansambla “Venac”, kazala je da su prvi put u Nikšiću i da im je drago što mogu da isprave tu “grešku” i da nastupe u gradu pod Trebjesom.

Folklorni ansambl “Venac”
foto: Privatna arhiva

”Potpisani sporazum podrazumijeva da se saradnja nastavlja i u budućnosti, a ne da se desi samo ovim koncertom. Da mi učestvujemo u nekim njihovim aktivnostima, a isto tako da mi njima budemo domaćini na Kosovu i Metohiji. Sporazum podrazumijeva saradnju ne samo u kulturnim aktivnostima, već i u naučnim koje se vezuju za folklor. Jedni drugima stojimo na raspolaganju”, kazala je Jovanović i najavila novi koncert u gradu pod Trebjesom krajem ove, ili početkom naredne godine.

”Venac” je osnovan 1964. godine u Prištini i radio je do 1999, nakon čega je zbog rata bio raseljen u Nišu, ali se 2003. vratio u Čaglavicu pokraj Prištine, da bi 2008. prešao u Gračanicu gdje se i danas nalazi. Nekada je bio multietnički ansambl, dok su nakon 1999. godine njegovi članovi samo Srbi.

Folklorni ansambl “Venac”
foto: Privatna arhiva

Godišnje izvedu do 50 koncerata širom Kosova i Metohije, i imaju dvadesetak većih nastupa po centralnoj Srbiji.

”Zahumlje” je na koncertu izvelo pjesme i igre iz Crne Gore, dok se “Venac” predstavio narodnim igrama i pjesmama sa Kosova i Metohije i iz Stare Srbije.

Bonus video: