Kotor u objektivu Zdravka Velimirovića

Postavku čine fotografije rađene u Kotoru i Crnoj Gori, a javnosti će biti predstavljeni i Velimirovićevi dokumentarni filmovi posvećeni Kotoru “Kako spasiti grad” i “U spomen slavne mornarice”

1979 pregleda 0 komentar(a)
Foto: OJU Muzeji Kotor
Foto: OJU Muzeji Kotor

”Kotor okom Zdravka Velimirovića” naziv je izložbe fotografija autora Zdravka Velimirovića koja će biti otvorena u ponedjeljak, 18. oktobra u 18 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu u Kotoru.

Postavku čine fotografije rađene u Kotoru i Crnoj Gori, a javnosti će biti predstavljeni i Velimirovićevi dokumentarni filmovi posvećeni Kotoru “Kako spasiti grad” i “U spomen slavne mornarice”. Izložbu će otvoriti novinar Dušan Davidović.

Zdravko Velimirović je bio jugoslovenski filmski, televizijski, radio i pozorišni reditelj, scenarista, i profesor filmske režije i član Akademije nauka i umjetnosti Crne Gore. Rođen je 11. oktobra 1930. godine u Cetinju, a gimnaziju završio u Kotoru. Filmsku i pozorišnu režiju je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1954. godine i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Parizu 1957. godine. Bio je redovni profesor filmske režije i dekan na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu od 1985. do 1986. godine i vanredni profesor na Univerzitetu u Montrealu 1990. godine. Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, a njegovi filmovi su predstavljali jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima na kojima su dobili brojne nagrade.

Film “Dan četrnaesti” reditelja Zdravka Velimirovića i scenariste Borislava Pekića, koji je Crnogorska kinoteka restaurirala sa Jugoslovenskom kinotekom, bio je u programu 74. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu održanog tokom jula. Ostvarenje “Dan četrnaesti” našlo će se u selekciji “Kanski klasici”, a ova drama koja je nastala u produkciji “Lovćen filma” bila je prije tačno 60 godina u trci za Zlatnu palmu u Kanu. Zdravko Velimirović je umro u Beogradu 7. februara 2005. godine.

R.V.

Postavku čine fotografije rađene u Kotoru i Crnoj Gori, a javnosti će biti predstavljeni i Velimirovićevi dokumentarni filmovi posvećeni Kotoru “Kako spasiti grad” i “U spomen slavne mornarice”

Bonus video: