Eurimaž podržao crnogorsku manjinsku koprodukciju “Majka Mara”

Projekat je prethodno podržan i od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija

3548 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na 164. sastanku Upravnog odbora Eurimaža (Eurimages), održanom 9. decembra u onlajn formatu, podržano je 37 filmskih koprodukcija, među kojima i crnogorska manjinska koprodukcija „Majka Mara“ rediteljke Mirjane Karanović, crnogorskog koproducenta kompanije VHS iz Podgorice.

Projektu “Majka Mara”, koji je koprodukcija Srbije, Luksemburga, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, dodijeljeno je traženih 170.000 eura, saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore.

Autori scenarija su Mirjana Karanović, Ognjen Sviličić i Maja Pelević, a film je produkcija kompanije This And That Productions (Srbija), dok su koproducenti Paul Thiltges Distribution (Luksemburg), December (Slovenija), Deblokada (BiH) i VHS (Crna Gora).

Projekat je prethodno podržan i od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija.

Crnu Goru su, kako je saopšteno, na zasjedanju fonda Eurimaž ispred Filmskog centra Crne Gore predstavljali Sanja Jovanović i Sehad Čekić.

Od 37 podržanih projekata, Upravni odbor fonda Savjeta Evrope Eurimaž podržao je po pet dokumentarnih i animiranih filmova, a ukupan iznos opredijeljen na tom sastanku za evropske koprodukcije je 9.141.000 eura.

"Udio podržanih projekata čiji su reditelji žene je 48,65 odsto, a za te projekte je opredijeljeno 3.962.000 eura, što predstavlja 43,34 odsto ukupnog iznosa", navodi se u saopštenju.

U prethodnom periodu, Eurimaž je podržao i crnogorske koprodukcije: “Sirin” reditelja Senada Šahmanovića (Cut-Up), “Živi i zdravi” reditelja Ivana Marinovića (Adriatic Western), “Avenge / The Business of Revenge” rediteljke Marije Zidar iz Slovenije (crnogorski koproducent: Seagull Entertainment), “Stork” reditelja Ise Qosje (crnogorski koproducent: ABHO Film), “Sin” Ines Tanović (crnogorski koproducent: Cut-Up) i “Nebesa” Srđana Dragojevića (crnogorski koproducent: Montenegro Max Film). Ti filmski projekti su, takođe, podržani od strane Filmskog centra Crne Gore.

Bonus video: