Ozjalćin na času, Foto: Privatna arhiva

Za učenje plesa nikada nije kasno

”Gimnastika me je upoznala sa baletom. Sa šest godina, u prvom razredu osnovne škole, izabrana sam da budem licencirani sportista gimnastičkog kluba, nakon što je urađen skrining talenata u sportskom savezu. Napornim tempom rada, godinama sam učestvovala na mnogim takmičenjima i postizala uspjehe”, prisjeća se

18592 pregleda 4 komentar(a)
Ozjalćin na času, Foto: Privatna arhiva
Ozjalćin na času, Foto: Privatna arhiva

Balerinu Sedu Ozjalćin životne okolnosti su primorale da siđe sa scene i posveti se pedagogiji.

Iako je svoju karijeru gradila u Turskoj, imala je priliku da sa ansamblima u kojima je igrala nastupa širom Evrope. To ju je i dovelo u Crnu Goru gdje je na kraju odlučila da živi, udala se i otvorila svoju baletsku školu - International Arts Academy.

Počela da trenira gimnastiku

U ovu granu umjetnosti zaljubila se još kao djevojčica, no prvih godina bila je uspješna gimnastičarka i predstavljala Tursku na mnogim takmičenjima.

”Gimnastika me je upoznala sa baletom. Sa šest godina, u prvom razredu osnovne škole, izabrana sam da budem licencirani sportista gimnastičkog kluba, nakon što je urađen skrining talenata u sportskom savezu. Nakon razgovara sa porodicom, klub i ja smo odmah počeli sa radom. Napornim tempom rada, godinama sam učestvovala na mnogim takmičenjima i postizala uspjehe”, prisjeća se Seda koja je tada sa trenerima iz Rusije, imala intenzivne treninge.

”Pet dana u nedjelji po četiri-pet sati sam trenirala. Među tim treninzima, neizostavni su bili časovi baleta. Kada su moji treneri shvatili da posjedujem vrlo ozbiljan talenat upravo za balet, nakon razgovora sa mojom porodicom, usmjerili su me na tu oblast. Uslijedilo je polaganja prjemnog ispit za upis na konzervatorijum, koji sam uspješno položila i upisala se”, priča Seda.

Disciplina ključni element

Iskustva sa gimnastike su joj pomogla pri učenju baleta, jer su to, kako kaže, djelovi jedne cjeline.

”Ono što ih razlikuje je da je gimnastika grana sporta, a balet grana umjetnosti. Kod oboje je disciplina ključni element, puno discipline koja je neophodna, kako zbog vašeg tijela, tako i psihološki. Kako sam ja sa svim počela u vrlo ranom uzrastu, ta vrsta reda je postala dio mog života i svakodnevice. Školski program, program treniranja, privatni časovi baleta... Odgovarajući trening gimnastike je od velike koristi za balet. U mom slučaju, najveća korist od toga je što sam po upisu na konzervatorijum bila najfleksibilniji student i upravo zbog steknute discipline se nisam psihički umarala. To je odmah privuklo pažnju nastavnika tako da sam već na prvoj godini, počela da pohađam časove sa onima koji su bili na četvrtoj i time bila ispred svojih vršnjaka. Zato je jako važno na vrijeme zainteresovati djecu za sport ili neku od grana umjetnosti i naučiti koliko je disciplina važna za njihov progres i uspjeh u budućnosti”, savjetuje Seda.

Seda Ozjalćin sa polaznicima svoje škole
Seda Ozjalćin sa polaznicima svoje škole foto: Privatna arhiva

Nakon što se opredijelila za balet i diplomirala, imala je dosta uspjeha - predavala u najboljim školama, igrala u Državnoj operi.

”U Turskoj sam imala veoma dinamičan i naporan tempo rada. Prije diplomiranja na konzervatorijumu 2009. godine, položila sam prijemni ispit Državne opere i baleta u Ankari, tako da možemo reći da sam zapravo imala posao prije nego sam i diplomirala na fakultetu. Pošto sam na konzervatorijumu stekla diplomu sa najvišim ocjenama, moj univerzitet mi je ponudio da ostanem u školi i radim kao predavač”, ispričala je Seda čiji je tada san bio da aktivno pleše i bude na sceni.

Povreda zaustavila karijeru

”Istovremeno sam radila kao umjetnik u Državnoj operi i baletu u Ankari i počela da predajem na Univerzitetu. Nakon dugogodišnjeg rada, doživjela sam tešku povredu na turneji u Kini i nažalost morala da okončam svoj aktivni baletski život. Za mene, ali i moju porodicu to je bio vrlo težak period. Još jedno vrijeme sam predavala na konzervatorijumu, a onda sam iz želje da podijelim sve svoje iskustvo sa djecom, počela da radim kao direktor i nastavnik u privatnoj umjetničkoj školi u Ankari”, prisjeća se Seda i priznaje da je nevjerovatno uživala u radu sa djecom, dok su ponude za umjetničkog konsultanta stizale iz škola širom Turske.

Odmah se zaljubila u Crnu Goru

U Crnu Goru je prvi put došla 2018. godine na sastanak u vezi sa jednim festivalom.

”Odmah mi se dopala zemlja. Tada se javilo i razmišljanje da bih u takvoj zemlji mogla da živim i radim. Nažalost, Turska je prošla kroz veoma težak period tokom pandemije korona virusa, škola u kojoj sam radila se zatvorila, a postalo je upitno da li će opet početi sa radom. Zato sam odlučila da svom životu dam novi pravac i preselim se u Crnu Goru. Gledajući sada na taj perid, mogu reći da je to bila najbolja odluka koju sam donijela u životu”, priznaje Seda.

Od dolaska u Crnu Goru sagovornica Magazina je imala viziju da otvori svoju školu.

”To je bio moj san. Naravno, trebalo je vremena, upravo zbog situacije sa korona virusom, ali iz sadašnje perspektive gledano, sve se desilo u pravom momentu. International Arts Academy je prva škola baleta u Crnoj Gori čiji se rad temelji na sertifikovanom međunarodnim programu obuke. Ujedno, to je prva škola baleta u Crnoj Gori koja je svoj sistem kreirala koristeći Vaganovu metodu, zasnovanu na programiranoj i ispravnoj baletskoj obuci, a diplome koje se dobijaju na kraju školovanja važe u cijelom svijetu. Dodajemo i da je naša škola prva i jedina u Crnoj Gori članica International Dance Council (CID) organizacije koja je dio UNESCO-a”, pohvalila se ona.

Seda Ozjalćin
foto: Lazar Kovačević

Željela da podijeli stručno iskustvo

”U jednom gradu u Turskoj postoji 300-400 škola baleta ili plesa, dok, sa druge strane, u Crnoj Gori to nije slučaj, tako da je moj glavni cilj da baš ovdje, kroz ovu školu podijelim stečeno iskustvo sa djecom, mladima i odraslima. Uz sve programe obuke koju nudimo želim da to bude najbolja škola baleta i plesa u Crnoj Gori. Veoma sam srećna što na ovaj način imam priliku da djecu u Crnoj Gori povežem sa baletskom umjetnošću”, kaže Ozjalćin.

Nakon što je sa svojom školom u Podgorici postigla uspjeh, riješila je da isti program ponudi i u još nekim gradovima.

”Iskreno, broj prijavljenih je bio daleko iznad mojih očekivanja u prva dva mjeseca nakon otvaranja, i ne mogu opisati koliko me to usrećuje. Završavamo treći mjesec školovanja i broj učenika je već sada preko 100. Đaci i njihovi roditelji odmah nakon probnog časa se uvjere u kvalitet i organizovanost sistema koji nudimo i zato se odlučuju na upis. Našu školu vidim kao privatni konzervatorijum, jer učenici dolaze na časove tri dana u nedelji i pohađaju obuku za klasični balet, moderni ples i džez ples. Disciplinovano obrazovanje je najvažniji element u našoj školi, ali se sa našim učenicima istovremeno veoma zabavljamo tokom časa. Trenutno školu pohađaju učenici uzrasta od tri do 45 godina. Porodice su veoma zainteresovane i žele da su u toku sa napretkom koje njihovo dijete pravi, pa svakog mjeseca imamo otvorenu nastavu”, objašnjava Seda i dodaje da je ponosna što iskustvo koje sticala od svoje šeste godine dijeli sa učenicima u ​​Crnoj Gori, a posebno je raduje što pozivi da otvori školu stižu iz mnogih gradova Crne Gore.

Svaka grupa ima dugačiji program

Ako su tjelesne predispozicije i fizičko stanje djeteta u odgovarujućem stanju, Seda kaže da već od treće godine dijete može upisati časove baleta.

”Period između treće i šeste godine života je vrlo važan, jer se tada djeca uče redu, disciplini, usvajaju ono što im se govori, usvajaju navike i, što je najvažnije, pokrete zajedno sa muzikom, kao grupa. Naravno, u skladu sa fizičkom predispozicijom, učenik se može baletom baviti u bilo kom uzrastu, do 18. godine. Primjera radi, u našoj školi imamo učenika koji na balet dolaze iz hobija ili razonode, dok drugi dolaze jer žele da se zaista bave baletom. Ovdje je akcenat na tome da je najvažnije u kom uzrastu se počinje. Upravo na probnim časovima zavisno od sposobnosti učenika procjenjujemo kojoj starosnoj grupi pripada. Ponekad se desi da đaci od tri godine još uvijek fizički nijesu spremni za časove, onda sačekamo još nekoliko mjeseci, pa nakon ponovnog probnog časa odlučujemo da li mogu da počnu sa radom”, kaže Seda u čijoj školi ima i grupa za odrasle. O tome kako je zadovoljna nivoom znanja koji su te balerine pokazale s obzirom na to da se one ipak nikad profesionalno nijesu bavile istim, odgovara:

”Svaka naša grupa ima drugačiji program obuke. Ponosna sam na grupu odraslih, jer su veoma odlučne. U okviru tog programa imamo časove dva puta sedmično i oni uključuju klasični balet, moderni ples i džez ples. Neki od naših učenika su se bavili baletom prije desetak godina i onda su morali da odustanu, drugi kao mali nisu mogli da ostvare taj san, ali žele sada…Učenje nema starosno ograničenje”, smatra Seda te tvrdi da se na časovima i dobro zabavljaju.

”Najvažnije je da se kreću na pravi način, a klasični balet je prava umjetnost za to jer vidite pozitivan napredak u cijelom svom tijelu, kroz jedan pokret”, dodaje.

To što se odlučila da se preseli u Crnu Goru pravda time što je zaljubljena u njene ljepote, a tvrdi da su ovdje ljudi vrlo prijatni i ljubazni. Čak je počela da uči i naš jezik.

Prvo naučila da kaže ‘hvala’

”Crnogorski jezik sam počela da učim prije godinu dana u kratkim intervalima, ali iskreno govoreći, vaš jezik je vrlo težak, gramatika zahtijeva mnogo pažnje i vježbe. Nastavljam sa lekcijama i naučiću. Ono što je najvažnije, djeca i komunikacija sa njima mi mnogo pomažu. Ipak, shvatila sam da, ako stvarno želiš nekoga da razumiješ, razumjećeš ga na svaki način. Razumijem ono što neko govori, ali nekada malo oklijevam u odgovorima. Prva riječ koju sam naučila je ‘hvala’, a zatim rečenicu - ‘ja sam Seda, ja sam balerina’. Naravno, prijatelji mi mnogo pomažu u svemu ovome”, priznaje ona. Iako ima dosta posla, dane kad ne radi, ako je u Podgorici koristi da posjeti neki kulturni događaj.

”Budući da je crnogorski kulturni život vrlo bogat, želim i ja biti, na neki način dio tih kulturnih aktivnosti. Jako mi prija kada jednom sedmično odemo u Kolašin, u posjetu porodici mog supruga, i to porodično okruženje, uz njegove roditelje, čini da se osjećam kao u svom domu. Na taj način, uz njih, nadomjestim čežnju za mojom porodicom”, zaključuje Seda.

Uskoro mjuzikl o Alisi u zemlji čuda

Naredne godine Seda priprema mjuzikl po priči “Alisa u zemlji čuda”, libreto je napisam, dok muziku potpiduje crnogorska kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić.

”Veoma sam uzbuđena zbog ovog mjuzikla i već smo krenuli vrijedno da radimo na pripremama. Sve uloge biće povjerene učenicima od sedam do 18 godina, podijeljene u grupe, po godinama i karakteru. Plan je da se organizuje i muzička audicija, ali ćemo datum naknadno precizirati i najaviti”, obećava ona i vjeruje da će interesovanje za ovaj projekat biti veliko.

”Naši učenici će dobiti priliku da pjevaju, nauče nešto novo, steknu plesno obrazovanje, ali i pozorišno. Imam od ranije bogato iskustvo u radu na ovakvim i sličnim muzičkim projektima u Turskoj, a ovo je veoma važno iskustvo i za djecu i mlade, jer im pruža mogućnost da pjevaju, plešu i sviraju u isto vrijeme”, napominje Seda.

Gimnastika dio baletskog treninga

Njeni treninzi ne svode se samo na časove baleta, a o čemu se radi Seda objašnjava:

”Već sam pomenula da su balet i gimnastika neodvojivi na neki način, pa sam tako u okviru svog decenijskog gimnastičkog iskustva, stvorila jedan sistem rada u kome je gimnastika dio baletskog treninga. To podrazumijeva uključivanje ozbiljnih pokreta istezanja u prvih 15-20 minuta treninga i u tom dijelu koristimo tehnike gimnastike. Osim toga, nemamo u planu da otvaramo poseban odsjek za gimnastiku jer je zamisao rada International Arts Academy da bude u potpunosti umjetnička škola”, kaže ona.

Bonus video: