Knjiga koju može i učen čitati i prost slušati

”Koprivice u pričama” Čeda Baćovića, lirska dopuna onoga što su o ovom “velikom i viteškom bratstvu” kazali mnogi prije njega, promovisana je u Nikšiću

2589 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Iako se nakon trotomnih knjiga “Rodoslov bratstva Koprivice”, autora mr Radojka Koprivice, koji je sakupljao materijal pune četiri decenije, steklo utisak da se o pomenutom bratstvu nema više šta reći, Čedo Baćović, autor oko 60 knjiga, pokazao je da knjiga nije gotova sve dok se korice konačno ne zatvore. Objavio je knjigu “Koprivice u pričama”, koja je promovisana u Nikšiću.

”Knjigu sačinjavaju neke priče i anegdote već objavljene u literaturi, ali je tu i jedna poveća, nova i svježa rukovet priča, koju sam godinama zapisivao iz susreta s raznim pojedincima. Priče, kojima sam dao adekvatne naslove, poređane su hronološkim redom i govore o ličnostima kako iz prošlih, tako i iz ovog vremena, i, po mom skromnom mišljenju, predstavljaju jedno zanimljivo štivo, prijemčivo za čitaoce svih uzrasta”, kazao je autor koji se bavi pisanjem poezije, proze, monodrama, aforizama, epigrama…

Zastupljen je u antologijama, leksikonima, zbornicima, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Novinar i publicista Budo Simonović, kazao je da je Baćović pronašao novi ugao, “novi vidikovac s kojeg Koprivice niko do sada nije posmatrao” i dodao “novi kolorit na već poznatu sliku o ovom banjskom bratstvu”.

”Nemirni i znatiželjni duh Čeda Baćovića, čovjeka koji uvijek gleda bar tri koplja unaprijed i misli o onome sjutra, koji, dok stvara, a stvara neprekidno već nekoliko decenija, dok se bavi jednom temom, nikad ne ostavlja brlog i nedorečenost iza sebe. On se ponaša poput starih neimara koji, dok bi zidali jednu kuću, nikad nijesu odbacivali iole zgodan kamen - ostavljali su ga brižljivo po strani, jer ako mu mjesta nema u ovoj, naći će se u drugoj građevini”, istakao je Simonović.

Prema njegovim riječima, Baćovićeva knjiga je lirska dopuna onoga što su o ovom “velikom i viteškom bratstvu” kazali mnogi prije njega.

Knjigu otvara Baćovićeva “oda” o Koprivicama, a zatvara “epska monografija” Dragutina Perovića.

Budo Novosel, pjesnik i književni kritičar, kazao je da je knjiga “Koprivice u pričama” ispisana jezikom i stilom koji odišu neusiljenošću i gipkošću.

”Baćović posjeduje crtu postojane literarnosti, tako da se njegove priče čitaju kao uzbudljivo književno štivo, što ima posebnu snagu. Kao i u ranijim njegovim knjigama, tako se i u ovoj, veoma brinuo da određeni događaji dobiju preciznu istorijsku artikulaciju”, kazao je Novosel.

Baćović, prema njegovim riječima, suvereno vlada različitim temama, gdje ima mjesta i polemičkom tonu, dok priče imaju etnološku vizuru i predstavljaju folklorno nasljeđe zavičaja i porodice Koprivica.

”Baćović je pouzdan u istraživačkom smislu, erudita po znanju, a zanimljiv po umijeću lijepog pričanja. Kod njega zapažamo osobinu da posjedovano znanje transformiše u štivo zanimljivog sadržaja i značenja. Ovu knjigu može i učen čitati i prost slušati”, poručio je Novosel.

Epski pjesnik i guslar Dragutin Perović, kroz stihove je govorio o bratstvu Koprivica, dok je autor pročitao nekoliko priča iz promovisane knjige.

Marinko Koprivica se obratio u ime bratstva i zahvalio se svima koji su pomogli da knjiga bude napisana, objavljena i promovisana.

U programu su učestvovali guslar Maksim Vojvodić i članovi guslarske škole “Sveti Đorđe” iz Nikšića.

Bonus video: